Oefenen in overgave Oefenen in overgave Oefenen in overgave

Kyra de Vreeze neemt je elke week mee in haar wereld van geluk, gezondheid en voeding. Ze laat je zien hoe je lekker biologisch en gezond eet, zelfgemaakte en eerlijke huishoudproducten maakt en hoe je ondertussen zelf gelukkig blijft.

In onze maakbare samenleving lijkt nagenoeg geen ruimte meer voor overgave. We streven naar perfectie en willen alles uit een dag te halen. Want wie zijn we zonder een succesvolle carrière, het ideale gezin en een rijk sociaal leven? We willen het liefst altijd de beste versie van onszelf zijn. Waarom geven we ons niet vaker over aan hoe ons leven is, en zijn we daar tevreden mee?

De verheerlijking van maakbaarheid

De verheerlijking van maakbaarheid is zo gewoon geworden dat we het als vanzelfsprekend beschouwen. We zien het elke dag langkomen op televisie, social media en we lezen erover in de vele zelfhulpboeken en tijdschriften. Zo maakte ik ooit een planning om mijn yoga handstand, los in de ruimte, onder de knie te krijgen. Want hoe geweldig zou het zijn als ik dat op dat ene bounty strand kon uitvoeren, en dat op Facebook zou kunnen plaatsen. Gelukkig ben ik daar inmiddels van genezen. Maar ik ben niet de enige die met dit thema worstelt. Kijk maar eens om je heen, en naar je eigen leven. Onze maakbaarheids-, plannings- en controle drift gaat ver.

Vliegen met twee vleugels

Natuurlijk is het fijn om een doel te hebben en daar naartoe te werken. Het is altijd goed om je best te doen, het is fantastisch als je je hart en ziel ergens in kunt stoppen. Maar inspanning zonder overgave is als een vogel met één vleugel. Je hebt beide vleugels nodig om te vliegen. Overgave is geen zwaktebod, maar betekent dat je je leven de ruimte geeft zichzelf te ontplooien. Het getuigt van grote kracht en moed om richting aan te geven en vervolgens te zien waar het je heen leidt. Overgave voegt een verrassingselement toe aan je leven. Een gepland leven is immers uitgedokterd. En als je alles altijd maar plant, dan ligt teleurstelling op de loer. De dingen gaan niet altijd volgens plan, hoe hard je je best ook doet.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Perfectie in imperfectie

Als je naast inspanning ook overgave kan opbrengen dan raak je niet van je stuk wanneer het anders loopt dan je had gedacht. Dan omarm je het avontuur en ga je daar waar je leven je heenbrengt. Je bent perfect imperfect. Je bent precies waar je zijn moet. Je ontvangt wat je nodig hebt. Overgave heeft alles te maken met gelukkige tevredenheid en een diep vertrouwen dat er voor je gezorgd wordt. Laten we iets meer vertrouwen hebben en de druk van de ketel halen. Hieronder vind je mijn instructies voor een simpele oefening in overgave.

Xoxo Kyra

Oefening in overgave

Ga comfortabel zitten. Dat kan een fijne stoel met ruglening zijn, op je yogamat of een andere plek. Zorg ervoor dat je met gemak een paar minuten in de houding kan blijven. Als je op een stoel zit, schuif je billen dan helemaal naar achter, plaats je rug tegen de leuning en je voetzolen op de vloer. Laat je handen losjes op je schoot rusten. Sluit je ogen. Volg je ademhaling. Je hoeft niets te veranderen, niet dieper of langer te gaan ademen. Observeer gewoonweg je natuurlijke ritme. Doe dit ongeveer een minuut lang. Je hoeft geen wekker te zetten, je mag het gewoon op gevoel doen. Voeg vervolgens een element aan de oefening toe. Herhaal tijdens elke uitademing in gedachten de woorden ‘zacht’. Observeer wat er in je lijf gebeurd. Herhaal dit ongeveer een minuut lang. Stop met het herhalen van het woord zacht en ga weer terug naar het observeren van het ritme van je adem. Doe dit nog eens een (halve) minuut. Open je ogen en kijk wat het verschil is tussen nu en daarnet.

Tekst en fotografie © Kyra. de Vreeze www.kyraskitchen.com

Over auteur
Kyra de Vreeze is voedingsdeskundige en auteur. Ze geeft workshops en lezingen over gezonde voeding en een plantaardige levensstijl en schreef hierover verschillende artikelen voor onze site.
Volgend artikel
Boeddha schilderen: een vorm van meditatie
Boeddha schilderen: een vorm van meditatie