Boeddha schilderen: een vorm van meditatie

Boeddha schilderen: een vorm van meditatie Boeddha schilderen: een vorm van meditatie Boeddha schilderen: een vorm van meditatie

Dertien jaar heeft ze les had gehad in de techniek van thangka’s – Tibetaanse rolschilderingen. Nu reist Carmen Mensink zelf de wereld rond om mensen te leren over het schilderen van de boeddhistische afbeeldingen, hun betekenis en de rituelen eromheen.

Wat zijn thangka’s?

Thangka’s zijn, net als Boeddhabeelden, objecten ter ondersteuning van de boeddhistisch beoefenaar. Ze hangen daarom in kloosters maar ook boven een boeddhistisch altaar bij mensen thuis. De Boeddha’s en Mandala’s die afgebeeld worden op een thangka dienen ter inspiratie voor het perfectioneren van de geest, het bereiken van de hoogste staat van bewustzijn.

Boeddha als spiegel van de geest

In elke thangka tekening herken je de hand van de maker. Carmen: “De lama’s zeggen: ‘Als je een Boeddha tekent of schildert, teken je in feite je eigen geest.’ En dat is waar. Wanneer dertig personen dezelfde Boeddha tekenen, zie je evenveel verschillende uitdrukkingen van de Boeddha – al wordt er door iedereen uitgegaan van dezelfde verhoudingen. Je kunt vaak herleiden wie welke Boeddha getekend heeft.”

“Hoe dat komt? Onbewust creëer je je eigen Boeddha. De thangka is als het ware een spiegel van je eigen geest. Zo schijnen de Boeddha’s van mijn hand een wat meer westers en vrouwelijk gezicht te hebben. Het is mooi onderdeel te zijn van een oeroude traditie en toch ook een stempel te drukken op het werk dat je maakt.”

Diepe concentratie

Dagelijkse rituelen begeleiden de maker bij het schilderen of tekenen van een thangka. Carmen: “Je begint met een meditatie op de Boeddha die je aan het schilderen bent. Daarna kun je tijdens het schilderen ook mantra’s reciteren. Door het uitspreken van een zin, waarvan de betekenis niet in een paar woorden uit te leggen is omdat deze de essentie bevat van waar die Boeddha voor staat, raak je in een cadans, in een diepe concentratie. Voor je het weet is de dag voorbij.”

Online training Mindful Leven

  • Voor een lichter en opgeruimder leven

  • Ervaar meer innerlijke rust

Meer weten?

Carmen Mensink organiseert workshops waarin je het gezicht van de Boeddha leert tekenen volgens traditionele Tibetaanse thangka-traditie.

Lees ook

(Fotografie: Harold Pereira)

Volgend artikel
Meditatie voor beginners
Meditatie voor beginners