Somber? Hier is een lijst van 21 dingen die je meteen kunt doen om je beter te voelen

Somber? Hier is een lijst van 21 dingen die je meteen kunt doen om je beter te voelen Somber? Hier is een lijst van 21 dingen die je meteen kunt doen om je beter te voelen Somber? Hier is een lijst van 21 dingen die je meteen kunt doen om je beter te voelen

Als je je somber voelt, kun je bij de pakken neer gaan zitten. Je kunt óók een hond aaien, je beste vriendin bellen of wild door de kamer dansen.

1. Op zoek naar dieren

Scan de omgeving voor honden, katten of iets anders zachts en aai het.

2. Dankbaarheid

Bedenk drie niet voor de hand liggende dingen in je leven waar je dankbaar voor bent.

3. Bel een geliefde

Bericht bekijkenBel je beste vriendin/moeder/zusje om te vragen hoe het gaat en waar ze mee bezig zijn in hun leven. Afleiding is het beste medicijn.

4. Eet met aandacht

Koop verse ingrediënten en kook een heerlijke, voedzame maaltijd. Eet je alleen? Zorg ook dan (juist dan) dat je de tafel dekt en met aandacht eet.

5. Vrolijke playlist

Maak een playlist op Spotify met nummers die je onmiddellijk een goed gevoel geven. Feelgood-tip: het album van de Rotterdamse singer-songwriter Naaz: ‘Bits of Naaz’.

6. Laat de boel de boel

Verschoon je dekbed en kruip eronder met een kop thee en een nieuwe aflevering van je favoriete serie. Je hoeft niet altijd op scherp te staan.

7. Dans!

Zet keihard ‘I will survive’ op en dans de hele kamer door (zonder na te denken over wat je nu eigenlijk aan het doen bent).

8. In het groen

Ga naar buiten, loop of fiets naar het dichtstbijzijnde stukje groen (of ‘t nu een park of een berm is) en adem diep in en uit.

9. Ga in bad

Laat het bad vollopen met heel veel zeepsop en ga er lekker lang in zitten. Bij voorkeur met een goed glas wijn.

10. Laat je tranen de vrije loop

Zwelg even in je eigen ellende, zet een melancholisch nummer op en laat je tranen de vrije loop. Soms moet er nu eenmaal een flinke jankbui uit en kun je daarna weer vrolijk verder.

11. Beweeg

Of ‘t nu een klein wandelingetje is of een intensieve (online) spinningles, als je die endorfines maar de kans geeft om vrij te komen.

12. Taart

Koop een heerlijke taart (of – als je tijd hebt – bak er zelf één) en eet zonder schuldgevoel een groot stuk helemaal op.

13. Rek jezelf uit

Sta op en rek je even helemaal uit, lichaamsdeel voor lichaamsdeel.

14. Zoom uit

Zoom in gedachten uit en kijk naar jezelf vanuit de ruimte. Stilstaan bij de grootsheid van onze planeet maakt dat je dagelijkse problemen (en verdriet) even een stuk kleiner lijken.

15. Verzamel leuke filmpjes

Ga op Youtube en zoek op onderwerpen die je blij maken (in de categorie: kattenfilmpjes). Maak vervolgens een afspeellijst zodat je al die leuke filmpjes de volgende keer binnen handbereik hebt.

16. Herbeleef een gelukkig moment

Ga in gedachten terug naar een moment in je jeugd dat je gelukkig en zorgvrij was. Sluit je ogen en beleef dat ogenblik opnieuw.

17. Schrijf je gedachten op

Pak je telefoon en tik in de notities alle gedachten op die in je opkomen. Dingen uit je systeem schrijven is soms alles wat je nodig hebt om weer licht aan het eind van de tunnel te zien.

18. Koop een cadeau voor iemand om wie je geeft

Wedden dat het je een goed gevoel geeft?

19. Maak een eigen lijst van dingen die jou vrolijk maken

Bewaar ‘m dichtbij je, zodat je er altijd even naar kunt kijken als je het nodig hebt (bijvoorbeeld in het hoesje van je telefoon).

20. Doe iets creatiefs

Ga tekenen of schilderen – of die iets anders wat aandacht en concentratie vereist. Zo stap je vanzelf uit je malende gedachtestroom.

21. Druk de resetknop in

Doe iets waardoor je je levend voelt. Fiets zo hard als je kunt, stap onder een koude douche of zet je favoriete nummer keihard aan. Alsof je een resetknop in drukt.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over geluk?

Hoe je geluk vindt: 4 inzichten van James Wallman.

Volgend artikel
10 dingen die ons universeel vrolijk maken
10 dingen die ons universeel vrolijk maken