Wil je minder afgeleid worden door je telefoon? Met deze apps vind je rust

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Wil je minder afgeleid worden door je telefoon? Met deze apps vind je rust Wil je minder afgeleid worden door je telefoon? Met deze apps vind je rust Wil je minder afgeleid worden door je telefoon? Met deze apps vind je rust

Er bestaan vast mensen die heel zen worden van scrollen door een eindeloze lijst mails of van de zoveelste nieuwe WhatsAppgroep, maar wij kennen ze niet. Het blijft een uitdaging om je niet de hele dag te laten afleiden door al die berichtjes. Grappig genoeg biedt juist je telefoon je allerlei mogelijkheden om meer rust te vinden.

Buddhify: mediteren waar, hoe en wanneer je maar wilt

Neem Buddhify, een Engelstalige app die je op een toegankelijke manier helpt te mediteren. Je kunt zelf aangeven waar je behoefte aan hebt (wil je helderder worden, in je lichaam komen?) waar je je bevindt (op je werk, in de sportschool, thuis) en hoe lang je wilt mediteren. Of je nu rustig wakker wilt worden, behoefte hebt aan een pauze of juist probeert om in slaap te komen, de rustige stem van de app begeleidt je bij het mediteren. Als je het leuk vindt kun je je ontwikkeling bijhouden.

Buddhify kost 2,69 euro voor Android en 5,49 voor iPhone

De Mindfulness App: een eenvoudige app met Nederlandstalige begeleiding

Heb je liever dat er Nederlands tegen je gepraat wordt, dan is de populaire De Mindfulness App een goed alternatief. De van oorsprong Zweedse app –de Nederlandse variant is ontwikkeld door de Vereniging van Mindfulness Based Trainers – is basic. Je kunt kiezen uit geleide meditaties (van 3 minuten, maar ook van een halfuur) of stille meditaties met een klankschaal, maar ook een eigen programma kiezen.

De Mindfulness App is gratis.

Forest: laat een boompje groeien door je telefoon met rust te laten

Ben je niet zozeer op zoek naar een vorm van meditatie, maar wil je je vooral even afsluiten van afleidende berichtjes en social media, dan is Forest een leuk hulpje. De app laat je een virtueel boompje planten, dat een halfuur de tijd neemt om te groeien. Ondertussen gebruik je je telefoon niet – doe je dat toch, dan gaat het boompje dood. Hoe meer boompjes je laat groeien, hoe meer punten je scoort.

De Android-variant van Forest is gratis, voor iPhone kost de app 2,29 euro.

Cold Turkey: voor als je eindelijk even rustig wilt typen

Heel handig voor wanneer je je computer nodig hebt voor werk, maar de verleidingen van Facebook en andere sites niet kunt weerstaan: Cold Turkey. Je kunt er tijdelijk bepaalde websites mee blokkeren, zodat je je volledig kunt richten op dat artikel, die samenvatting of die begroting – wat het ook maar is dat je af moet maken. Briljant is ook de schrijfmachine van Cold Turkey: je kunt instellen dat die pas ‘van het slot’ mag wanneer je een bepaald aantal woorden hebt geschreven. Tot die tijd zie je op je computerscherm alleen maar de tekstverwerker, verder niets. Alsof je in het pre-computer-tijdperk zit!

De basisversie van Cold Turkey is gratis.

Headspace: ook leuk voor gevorderden, met een opgewekte Britse stem

Van het openen van de Headspace-app word je meteen al een beetje rustiger: wat ziet het er leuk uit. De app is lekker praktisch en erg toegankelijk voor wie nog geen ervaring heeft met meditatie, maar biedt ook uitdaging voor gevorderden. Van de animatiefilmpjes steek je ook nog wat op over hoe meditatie precies werkt en wat er in je geest gebeurt.  Headspace-bedenker, Andy Puddicombe, heeft een Brits accent, en dat geeft de meditaties, die allemaal tien minuten duren, iets opgewekts.

Headspace is gratis.

Alle apps zijn te downloaden via de App Store (iPhone) of Google Play (Android).

Volgend artikel
Dit is waarom je vaker moet pauzeren
Dit is waarom je vaker moet pauzeren