5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven

5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven 5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven 5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven

In de podcast-serie ‘Het groene hart van’ onderzoeken Happinez en GROWTHINKERS wat het betekent om duurzaam te leven. Jelle Derckx interviewt bekende en onbekende gasten met een groen hart. Dit zijn een aantal inzichten die hij in die gesprekken opdeed.

Het belang van een eerlijke dialoog

“Ik geloof dat iedereen diep van binnen die drive heeft om de wereld groener en mooier te maken. Tegelijkertijd is niemand daarin perfect. Juist daarom is het belangrijk om de verbinding op te zoeken en een eerlijk gesprek met elkaar aan te gaan. Dat is precies wat ik met de podcast ‘Het groene hart van…’ wil doen. Luisteraars op een eerlijke manier meenemen in de zoektocht naar een duurzame lifestyle. Want alleen als er ook ruimte is om imperfect te zijn, kunnen we groeien.”

Focus op wat duurzaam leven aantrekkelijk maakt

“Sinds ik duurzamer ben gaan leven, ben ik gelukkiger geworden. Doordat ik minder overbodige spullen koop, bespaar ik geld én creëer ik overzicht en rust. Sinds ik vegan ben gaan eten, voel ik me gezonder en fitter. Bovendien is er een wereld aan nieuwe gerechten en kruiden voor me open gegaan. Er wordt vaak gesproken over de dingen die we moeten laten (vlees eten, vliegreizen maken, etc.), maar veel minder over wat duurzaam leven aantrekkelijk maakt. Die voordelen verdienen meer aandacht.”

Bewustwording leidt tot verandering

Nina Pierson deelde in haar podcast een mooie quote: ‘With knowing comes caring, with caring comes change’. Ik vind het belangrijk dat in deze podcast zoveel mogelijk wordt gedeeld en verteld. Er zijn achter de schermen namelijk zoveel initiatieven gaande op het gebied van duurzaamheid. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Ik hoop dat de podcast bijdraagt aan die bewustwording.”

Maak van de reis je bestemming

“Een van de grootste worstelingen van mensen met een groen hart zijn vliegreizen. Ikzelf worstel daar ook mee. We zijn verslaafd geraakt aan deze snelle en goedkope manier van reizen, maar zijn ons tegelijkertijd heel erg bewust van de negatieve impact hiervan. Babette Porcelijn gaf me een nieuw inzicht over reizen. Ze vertelde me dat je door het vliegtuig te pakken de reis in feite juist overslaat. Zij kiest er heel bewust voor juist die reis de bestemming te laten zijn, bijvoorbeeld door op fietsvakantie te gaan met haar gezin.”

Het belang van politieke verandering

“In de podcast gaat het vooral om wat iemand op individueel niveau kan doen, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dat er vanuit de politiek veranderingen in gang worden gezet. In de podcast vertelt Guido Weijers bijvoorbeeld ook dat het onmogelijk is om als consument bij elk product te checken waar het vandaan komt en welke impact dat heeft op de wereld. Het is dan ook aan de overheid om daarin maatregelen te nemen en grenzen te stellen. Individuele én politieke verandering zou hand in hand moeten gaan.”

De volgende podcast in de serie ‘Het groene hart van…’ verschijnt zaterdagochtend 31 maart. Benieuwd naar de podcast? Je luistert de afleveringen hier terug

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Je goede voornemen wél realiseren? Dit is het toverwoord
Je goede voornemen wél realiseren? Dit is het toverwoord