‘Natuurlijk is er hoop!’ Dit zijn haar redenen (en dit is wat wij kunnen doen). Lees meer
Glas in de glasbak, vaker de fiets pakken, recyclen: je bent groen bezig. Maar het kan altijd groener. Met deze duurzame tips gaat het je lukken.
Het tegeltijdperk lijkt passé: je ziet steeds meer beplante stadstuintjes. Dat ziet er een stuk gezelliger uit, is fijner voor insecten en vogels – die vinden daar meer voedsel dan op een kale steenvlakte – en bovendien neemt het groen CO2 op. Heb je geen tuin, denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak. Dat is goed voor de biodiversiteit, het houdt in de zomer je huis koeler en in de winter isoleert het tegen kou. Daarbij vangt het hemelwater op, wat helpt tegen wateroverlast. Last but not least: het ziet er prachtig uit.
Wat gênant: alleen al in Nederland kieperen we jaarlijks zo’n 50 kilo voedsel per persoon weg. Misschien wordt het tijd om ons eigen kook-, eet- en kooppatroon eens onder de loep te nemen. Maar wees je bewust van de verleiding die op de loer ligt in de supermarkt, waar je met aanlokkelijke aanbiedingen – twee voor de prijs van één – in de val van je eigen kooplust trapt. Wat ga je doen met twee bloemkolen, vier komkommers of tien kilo appels? Als je er geen plannen mee hebt, is de enige die er blij van wordt de baas van de supermarkt en je hongerige kliko.
Dat het bijzettafeltje na een half jaar door de pootjes zakt neem je voor lief, want het kostte bijna niks. Nou ja, niks? Voor dit tafeltje heeft ergens in een ver land – waar ze het niet zo nauw nemen met de CO2-uitstoot – een schoorsteen veel vieze rook uitgebraakt. Vervolgens is een containerschip met het tafeltje over de wereldzeeën gevaren en tot slot is het door een ronkende vrachtwagen naar de winkel vervoerd. Je wilt niet weten wat zo’n tafeltje kost. Groene tip: waai niet mee met trends, laat ze overwaaien. Vraag je bij elke aanschaf af of je zeker weet dat je er lang en gelukkig mee wilt leven.
Om te zien wat je aan plastic ‘eet’ kun je het opsparen in een tas of zak, dan schrik je van de weekopbrengst. De uitdaging is om producten te kopen waar zo min mogelijk plastic omheen zit.
Bij elke verjaardag klinkt het onvermijdelijke: wat wil je hebben? Een lastige vraag: op dat moment besef je dat je alles al hebt. Vervolgens is het aan familie en vrienden om voor jou een passend cadeautje te zoeken. Maak het ze toch wat makkelijker. Vraag een vriend of vriendin om samen te gaan wandelen, fietsen of uit te waaien aan het strand. Doe samen iets leuks. Aan zo’n uitje beleef je meer plezier dan aan een handig keukenhulpje of schattig vaasje dat je niet echt nodig hebt.
Een tevreden mens heeft minder behoefte aan nieuwe spullen. Kijk naar alles wat je hebt en wat je kunt, en focus niet te veel op wat je nog zou willen doen of zou willen hebben. Schrijf dingen op waarvoor je dankbaar bent en hang dat op. Doe elke dag iets wat je happy maakt en geniet ervan. Sla eens een dag het nieuws over en kijk om je heen wat er wel goed gaat in de wereld. En bedenk wat je zelf kunt bijdragen om de wereld beter te maken. Beginnen met een duurzamer leven is een mooie eerste stap.
‘Natuurlijk is er hoop!’ Dit zijn haar redenen (en dit is wat wij kunnen doen). Lees meer
Eenmalig een boom kopen en weer weggooien is natuurlijk best zonde: dat kan veel... Lees meer
Met deze drie kleine stappen maak je een groot verschil Lees meer
Een gesprek over de duurzaamheid en ouderschap. Lees meer
Wat is nu wel en niet duurzaam, en hoe zie je het verschil? Deze tips wijzen je de... Lees meer
Kijk eerst hoe het echt met je gaat en ontdek dan wat jij nodig hebt. Lees meer