Ambitie om een ‘green queen’ te worden? Met deze tips lukt het je

Fotografie Tekst: Annet Niterink
Ambitie om een ‘green queen’ te worden? Met deze tips lukt het je Ambitie om een ‘green queen’ te worden? Met deze tips lukt het je Ambitie om een ‘green queen’ te worden? Met deze tips lukt het je

Glas in de glasbak, vaker de fiets pakken, recyclen: je bent groen bezig. Maar het kan altijd groener. Met deze duurzame tips gaat het je lukken.

Tip 1: Warm onderdak

Het tegeltijdperk lijkt passé: je ziet steeds meer beplante stadstuintjes. Dat ziet er een stuk gezelliger uit, is fijner voor insecten en vogels – die vinden daar meer voedsel dan op een kale steenvlakte – en bovendien neemt het groen CO2 op. Heb je geen tuin, denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak. Dat is goed voor de biodiversiteit, het houdt in de zomer je huis koeler en in de winter isoleert het tegen kou. Daarbij vangt het hemelwater op, wat helpt tegen wateroverlast. Last but not least: het ziet er prachtig uit.

Tip 2: Licht bepakt

Wat gênant: alleen al in Nederland kieperen we jaarlijks zo’n 50 kilo voedsel per persoon weg. Misschien wordt het tijd om ons eigen kook-, eet- en kooppatroon eens onder de loep te nemen. Maar wees je bewust van de verleiding die op de loer ligt in de supermarkt, waar je met aanlokkelijke aanbiedingen – twee voor de prijs van één – in de val van je eigen kooplust trapt. Wat ga je doen met twee bloemkolen, vier komkommers of tien kilo appels? Als je er geen plannen mee hebt, is de enige die er blij van wordt de baas van de supermarkt en je hongerige kliko.

Tip 3: Laat maar waaien

Dat het bijzettafeltje na een half jaar door de pootjes zakt neem je voor lief, want het kostte bijna niks. Nou ja, niks? Voor dit tafeltje heeft ergens in een ver land – waar ze het niet zo nauw nemen met de CO2-uitstoot – een schoorsteen veel vieze rook uitgebraakt. Vervolgens is een containerschip met het tafeltje over de wereldzeeën gevaren en tot slot is het door een ronkende vrachtwagen naar de winkel vervoerd. Je wilt niet weten wat zo’n tafeltje kost. Groene tip: waai niet mee met trends, laat ze overwaaien. Vraag je bij elke aanschaf af of je zeker weet dat je er lang en gelukkig mee wilt leven.

Tip 4: Oog voor verpakking

Om te zien wat je aan plastic ‘eet’ kun je het opsparen in een tas of zak, dan schrik je van de weekopbrengst. De uitdaging is om producten te kopen waar zo min mogelijk plastic omheen zit.

Tip 5: Alle wensen vervuld

Bij elke verjaardag klinkt het onvermijdelijke: wat wil je hebben? Een lastige vraag: op dat moment besef je dat je alles al hebt. Vervolgens is het aan familie en vrienden om voor jou een passend cadeautje te zoeken. Maak het ze toch wat makkelijker. Vraag een vriend of vriendin om samen te gaan wandelen, fietsen of uit te waaien aan het strand. Doe samen iets leuks. Aan zo’n uitje beleef je meer plezier dan aan een handig keukenhulpje of schattig vaasje dat je niet echt nodig hebt.

Tip 6: Het is goed zo

Een tevreden mens heeft minder behoefte aan nieuwe spullen. Kijk naar alles wat je hebt en wat je kunt, en focus niet te veel op wat je nog zou willen doen of zou willen hebben. Schrijf dingen op waarvoor je dankbaar bent en hang dat op. Doe elke dag iets wat je happy maakt en geniet ervan. Sla eens een dag het nieuws over en kijk om je heen wat er wel goed gaat in de wereld. En bedenk wat je zelf kunt bijdragen om de wereld beter te maken. Beginnen met een duurzamer leven is een mooie eerste stap.

Tips waar je gelijk mee kunt beginnen

  • Verzamel je afval thuis op één plek, handiger voor scheiden.
  • Vang regenwater op, daarmee geef je de planten water.
  • Een desktopcomputer verbruikt vier keer zo veel stroom als een laptop.
  • Bekijk je huis : Waar zou je makkelijk energie kunnen besparen?
  • Daag jezelf uit om korter te douchen.
  • Pak voor alle ritjes korter dan vijf kilometer de fiets.
  • Vervang elk peertje voor een duurzame LED-lamp.
  • Hang kort gedragen kleding buiten te luchten in plaats van het te wassen.
Volgend artikel
5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven
5 x makkelijke en handige tips voor een duurzamer leven