Beschermer van de aarde

Beschermer van de aarde Beschermer van de aarde Beschermer van de aarde

Als je ziet dat volwassenen om je heen beslissingen maken die de aarde niet in haar waarde laten, wat doe je dan als jongere? De 15-jarige Earth Guardian Xiuhtezcatl probeert een betere wereld achter te laten voor toekomstige generaties.

Earth Guardians

Xiuhtezcatl is samen met zijn broer Itzcuauhtli lid van Earth Guardians, een organisatie die sinds kort ook in Nederland strijdt voor een groenere planeet. Dat doet hij door op te treden op hip-hop festivals, demonstraties te organiseren en presentaties te geven op scholen en evenementen. Zo wil hij beleidsmakers en leiders inspireren om het op te nemen voor onze aarde. Zijn acties zijn niet onopgemerkt gebleven: zo heeft Xiuhtezcatl een eigen TED-talk gegeven en kreeg hij uit handen van Obama een prijs voor Youth Change Maker of the Year.

Samen met Pharell

In december 2014 bracht hij een bezoek aan Parijs om daar de klimaattop te bezoeken, een initiatief van de Verenigde Naties. Daar zal hij samen met Al Gore en Pharrell Williams proberen om meer bewustzijn te creëren voor het veranderende klimaat op aarde. Zo hopen ze de klimaatonderhandelingen die in december in Parijs worden gehouden te sturen.

Kindstrijder

‘We hebben bedreigingen gekregen van de olie en gasindustrie’, vertelt Martinez in Kid Warrior, een korte documentaire waarin zijn strijd onder de aandacht wordt gebracht. Van zijn moeder mocht hij twee maanden niet alleen terug naar huis lopen. Maar dat weerhoudt Martinez er niet van om zijn mening te blijven uitspreken.

Nieuwsgierig geworden naar deze jonge strijder voor een betere wereld? Hier is de documentaire te bekijken:

Volgend artikel
De smog-vrije toren
De smog-vrije toren