Weg in eigen land: bijzondere plekken om te ontdekken in Groningen

Weg in eigen land: bijzondere plekken om te ontdekken in Groningen Weg in eigen land: bijzondere plekken om te ontdekken in Groningen Weg in eigen land: bijzondere plekken om te ontdekken in Groningen

Een prachtige bestemming bezoeken, niet ver van huis? Het is misschien wel een van de mooiste provincies van ons land waar adembenemende natuur en het gezellige stadsgewoel op een steenworp afstand van elkaar liggen. Je raadt het al. “Er gaat niets boven…” op naar Groningen

Stilte middenin de stad

Vroeger boden de Groningse hofjes gratis onderdak aan armen, zieken, ouderen en pelgrims, maar tegenwoordig bieden deze hidden gems een oase van rust te midden van de bruisende binnenstad. Verstopt achter poortjes, heggen en deuren vind je de meest idyllische plekken. Zo vind je vlakbij de Martinitoren de eeuwenoude ommuurde Prinsentuin, waar het heerlijk wandelen is tussen de kaarsrecht aangelegde rozen- en kruidenperken en waar de bankjes je uitnodigen om een boekje te lezen. In de zomer vind je hier ook het festival Dichters in de Prinsentuin, waar je in het gras naar poëzie kunt luisteren. Een andere verborgen parel die je níet mag missen, op zo’n half uurtje afstand van de stad, is Domies Toen. In deze gigantische tuin groeien en bloeien meer dan duizend plant- en bloemsoorten en hoor je niks anders dan zoemende beestjes die snoepen van stuifmeel.

Genieten van de duisternis

Het Lauwersmeer is een prachtig en beschermd natuurgebieden in Groningen. Vol rust, ruimte en knappe diersoorten (hallo roofvogels en paradijsvogels van vlinders) en tevens een van de laatste plekken in ons land waar het ’s nachts nog écht donker wordt. Ver weg van kunstmatige lichtbronnen is het hier ’s nachts zo pikkedonker, dat je juist heel veel ziet. Trek er in het holst van de nacht op uit en boek een Dark Sky Park Expeditie. Voor het spotten van de Grote Beer in de sterrenhemel en voor het aanschouwen van een regen aan vallende sterren. Gegarandeerd een once-in-a-lifetime ervaring. 

Namasté op zee

Trek comfortabele en warme kleding aan, neem extra sokken mee ínclusief je laarzen en spring in een stoere reddingsboot voor een yoga-sessie op een van de meest rustgevende locaties: het Wad. Of liever gezegd, op een zandplaat (genaamd Engelsmanplaat) óp het Wad. Deze bijzondere plek geeft je nog meer de mogelijkheid om los te laten en ten volle van je yoga-sessie te genieten. Met je voeten in het zand, midden in de uitgestrekte natuur, met uitzicht over de Wadden en op de achtergrond niks anders dan het geluid van de vogels, de wind en de zee… Rijkdom! 

Waar het licht altijd brandt 

Dalai Lama, een leraar wiens wijsheid zo diep is als de oceaan, sprak ooit de woorden: “The planet desperately needs more peacemakers, healers, restorers, storytellers and lovers of all kinds.” Een mooie uitspraak waar de initiatiefnemer van Wongema flink gehoor aan heeft gegeven. Wongema is een huis in het Groningse dorpje Hornhuizen, dat denkers, makers, praters, creatievelingen en gezelligheidsdieren hebben omgetoverd tot een broedplaats voor jong en oud. In het dorpscafé brandt er altijd licht, aan de lange houten tafels wordt er gewerkt door ondernemers, er is ruimte om muziek te repeteren, jongeren kunnen er ongestoord met hun neus in de boeken zitten en iedereen mag aanschuiven voor het eten. Zo’n plek waar je altijd welkom bent en waar altijd iets te doen is (muziek, film, eten, feest), dat grenst aan de Waddenzee.

Meer lezen?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met visitgroningen.nl.

Volgend artikel
Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen
Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen