Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen

Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen Weekendje Antwerpen? Deze 7 hotspots wil je niet missen

Met de trein ben je er zó. Je stapt uit in het centrum van de stad dat als vanouds alles te bieden heeft voor een fijne dag. Maar vergeet niet om ook de rafelrandjes van Antwerpen te bezoeken. Want daar, in de voormalige industriële – en havenzones, gonst en bruist het van de nieuwe initiatieven. Onze beeldredacteur Albertine van den Brink fietste de stad rond op zoek naar bijzondere adressen.  

1. Hümm

Hummus is ‘hot’ en je eet het nergens zo lekker als hier. Het is even zoeken, maar eenmaal door de toegangspoort kom je in een restaurant met een geweldig interieur. Je kunt er de traditionele hummus eten, maar ook kiezen voor varianten uit verschillende wereldkeukens. Naast de vers gemaakte hummusschotels staan er ook belegde pitabroodjes op de kaart en lekkere drankjes en cocktails. Je kunt ervan genieten aan een tafeltje, hangend op een bank of op het ‘binnen, maar toch buiten-terras’. Kronenburgstraat 90.

2. Baby Beluga

Op een hoek, ingeklemd tussen twee straten, zit Baby Beluga in een prachtig oud pandje. Binnen voelt het zacht en lief, een warme boetiek zoals je die ook vaak in Parijs vindt. Bohemian chique kleding in bijzondere kleuren, mooie prints, kleine armbandjes. Vooral de vibe is hier prettig – een beetje Ibiza meets Capri, en dan ook nog heel betaalbaar. Volksstraat 1-3.

3. Fin du Jour

Bij Fin du Jour vind je een grote collectie duurzame en natuurlijke cosmetica. Prachtige merken zoals Rahua haarverzorging en Cime met ingrediënten uit de Himalaya. Er is een mooie collectie make-up, maar ook thee en geurkaarsen. Kleine merken en mooie verpakkingen. Als je toe bent aan wat self-care, is dit de winkel waar je moet zijn. Nationalestraat 37.

4. Bardin

Als je binnenkomt bij Bardin, vallen de grote rieten lampen boven de bar meteen in het oog. Lekkere muziek, verse bloemen, vrolijke bediening, allemaal super gastvrij. En een heerlijk terras aan de achterkant, waar je de drukte van de stad buitensluit. Het interieur is een beetje bohemian, met Marokkaanse kussens, Oosterse tapijten en schapenvelletjes. De pannenkoekjes zijn de beste van Antwerpen, met vers fruit en bloemsuiker. Maar er is heel veel meer. In de tuin worden soms yogalessen gegeven met een klein gezond ontbijt als afsluiting. Voor de Belgische lezers, iedere vrijdagmiddag is er een borrel en je kan ook een coaching aanvragen. Een warme plek die veel te geven heeft. Mechelsesteenweg 102.

5. Wild Project

Deze kleine, huiselijke zaak in de Antwerpse binnenstad ligt vlak bij de Schelde en is één groot eetavontuur. Gerund door vier Italianen met een passie voor groenten en een vegan lifestyle. Hier eet je echt heel bijzondere gerechten met een knipoog naar Italië, alles in kleine porties, wat uitnodigt tot delen. De menukaart verschilt per avond, maar wij aten scrambled tofu en pompoenlasagne. En toptaart toe. Naast mooie natuurwijnen schenken ze ook fantastische cocktails. Het is een liefdevolle plek, vol planten en handgemaakte spulletjes. Het servies is een mix van tweedehands, de bar is met de hand getimmerd en aan de lamp hangt een gehaakte radijs. Grote Pieter Potstraat 21.

6. The Plant Corner

Een oude tabakswinkel is door het echtpaar Sofie en Yannick omgetoverd tot een waar plantenparadijs vind je behalve alles wat blad heeft ook alles wat je nodig hebt om je groene vrienden te laten groeien en bloeien. Echt een winkel voor groene vingers. Maar ook leuke woonspullen, decoraties en mooie boeken. De winkel voelt als een warme huiskamer, waar je lekker even tot rust komt. De blauwe kleur op de muren draagt daar zeker aan bij. Leuk voor de Belgische lezers, je kan je abonneren op de plantbox, een maandelijkse box vol groene verrassingen bij je thuis. Isabellalei 144.

7. ’t Eilandje

’t Eilandje, aan het water van de Schelde heeft een heel eigen sfeer en kleur. Wandel over de kades en strijk neer op een terrasje – die zijn er te kust en te keur. Soms oude havencafés, maar veel vaker nieuwe, bijzondere plekken van ondernemers die hun nek durven uit te steken. Zoals Bar Paniek aan de Kattendijkdok-Oostkaai, een creatieve en inspirerende broedplaats, die alleen in de zomer geopend is (check de facebook-pagina; een website hebben ze niet). Eigenlijk is het een soort grote loods aan het water, waar met recyclede spullen een café annex bar is ingebouwd. De inrichting is bric-a-brac, de bar staat gewoon in de open ruimte en is gedecoreerd met oud scheepsmateriaal. Het is vooral leuk om iets te drinken, met erbij een plankje met kleine hapjes zoals nootjes en olijven. 

Meer lezen over Antwerpen en nóg meer hotspots ontdekken? Dit artikel is een fragment uit Happinez 4-2019. Je bestelt het nummer in onze shop.

Meer lezen over reizen?

Tekst: Albertine van den Brink
Fotografie: Chantal Ariëns

Volgend artikel
Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt
Drie inspirerende documentaires waar je blij van wordt