8 redenen om als de wiedeweerga een dagje naar Zwolle te gaan

Fotografie Tekst Dorien Vrieling
8 redenen om als de wiedeweerga een dagje naar Zwolle te gaan 8 redenen om als de wiedeweerga een dagje naar Zwolle te gaan 8 redenen om als de wiedeweerga een dagje naar Zwolle te gaan

Charmant en gemoedelijk, dat is Zwolle met zijn eeuwenoude panden, bijzondere stadspoorten en natuurlijk de IJssel. De stad is ideaal voor een dagje winkelen, maar leent zich ook prima voor een weekendje weg.

Zelf je ontbijt of lunch samenstellen uit kleine gerechtjes

Briljant idee: een kaart vol kleine gerechtjes, waar je de lekkerste uit kunt kiezen, die je vervolgens op een grote plank geserveerd krijgt. Bij Hartje Zwolle heeft warme en koude mini-broodjes, mini-salades, mini-fruitbowls, mini-soepjes en mini-pancakes. Hadden we al ‘mini’ gezegd? Nooit meer keuzestress dus.

Bij Hartje Zwolle, Burgemeester Drijbersingel 67

Zo’n winkel waar je vindt wat je helemaal niet zocht, dat is Pistache

Sinds een paar jaar zit Pistache in Zwolle, een fijne conceptstore waar je je kunt laten verrassen. Vorig jaar zijn ze verhuisd naar een nieuw pand in dezelfde straat. Wat hebben ze er eigenlijk niet? Kleding, sieraden, woonaccessoires, schoenen, en dan kun je er ook nog lunchen én geknipt worden.

Pistache, Eiland 12

Snuif de sfeer van het oude Zwolle op aan het water

Zwolle is door het water verbonden met de andere acht Hanzesteden, zoals Deventer en Harderwijk. Dat water geeft Zwolle zo’n bijzondere sfeer. Als je vanaf het station de stad inloopt loop je langs de Stadsgracht richting de Sassenpoort, een prachtige oude poort. En bij het Maagjesbolwerk, een nagebouwd bastion, krijg je nog iets van de sfeer mee uit de tijd dat Zwolle een belangrijke handelsstad was.

Vergeet ook dit liefdevol samengestelde boetiekje niet

Weet je wél wat je zoekt, namelijk sieraden (fragiele zilveren of gouden oorbelletjes en ringen), lingerie van Love Stories, messing palmbomenkandelaars, bloempotjes en vazen of prints, dan moet je bij Moonloft zijn. Het is zo’n liefdevol samengesteld boetiekje zoals je ze de laatste tijd in meer steden ziet opduiken. Of, zoals Barts Boekje schreef: ‘de meest Amsterdamse winkel van Zwolle’.

Moonloft, Spoelstraat 32

Neuzen naar leesvoer in gewijde sferen bij Waanders in de Broeren

Als je al in Zwolle geweest bent, is het een no brainer voor je: Waanders in de Broeren, misschien wel de mooiste boekenwinkel van Nederland. In de grote kerk kun je eindeloos neuzen tussen de boeken (er is veel keus, ook tweedehands) en als je de buit binnen hebt lekker lunchen.

Achter de Broeren 1-3

Zin in kunst kijken? Sla Museum de Fundatie dan niet over

Als je in de Randstad of het Zuiden woont, is Museum de Fundatie misschien niet het meest voordehandliggende museum voor je om naartoe te gaan. Ten onrechte, want De Fundatie is een van de mooiste musea van Nederland, en het ligt midden in de binnenstad van Zwolle. Je kunt er werken van grote kunstenaars als Rodin, Van Gogh, Mondriaan en Turner bekijken. Kom je met de auto, vergeet dan niet ook het prachtige Kasteel het Nijenhuis met zijn beeldentuin te bezoeken, dat op 15 kilometer van Zwolle ligt. De tuin is een van de grootste beeldentuinen van Nederland, waar je bijzondere (soms reusachtige!) kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw vindt.

Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, Zwolle
Kasteel het Nijenhuis, ’t Nijenhuis 10, Wijhe

Iets unieks aan je muur? Op naar Soortvanwinkel

Het leukste zijn altijd de winkeltjes die je in een andere stad niet zo tegenkomt. Bij Soortvanwinkel weet je zeker dat je met een unieke zaak te maken hebt. Niet alleen vind je er de meest bijzondere prints, ansichtkaarten en tasjes van Nederlandse illustratoren (de kans is dus héél klein dat je jouw print ooit ergens anders tegenkomt), de winkel wisselt ook steeds van locatie en heeft daardoor steeds weer een heel andere sfeer. Mocht je thuiskomen en bedenken dat je die ene kaart tóch had willen hebben, geen nood: er is ook een webshop.

Soortvanwinkel, Samuel Hirschstraat 1

De heerlijkste taartjes (en véél keus) bij Gillende Keukenmeiden

Zin in zoet? Er zijn veel leuke adresjes in Zwolle om een taartje te eten, maar bij De Gillende Keukenmeiden weet je zeker dat er veel keus is, alles met liefde gemaakt en zoveel mogelijk bereid met biologische en lokale producten (ook fijn: je kunt alles meteen goed bekijken, in en naast de vitrine). Denk citroenmerengue, cheesecake, appelrabarber, brownies, blondies, pindakaas-chocolade… En we zouden het haast vergeten, maar je kunt er ook ontbijten en lunchen.

Gillende Keukenmeiden, Meerminneplein 7

Volgend artikel
Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort
Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort