Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort

Fotografie Tekst: Dorien Vrieling
Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort Dit zijn de 8 allerleukste adresjes van Amersfoort

Amersfoort is zo’n stad die je verbaast als je er voor het eerst aankomt. Zoveel sfeer en historie, hoe kan het dat je dat niet wist? Geniet van de leukste winkeltjes, de vele leuke eetplekken en de prachtige natuur midden in het centrum. 

Taart eten doe je bij deze buurvrouwen

Taart is altijd een goed begin van een dagje in een vreemde stad. In Amersfoort is BUUF in de Serre daarvoor een uitstekend startpunt. In een voormalig klooster kun je de lekkerste zoete én hartige taartjes eten, net waar je zin in hebt. Bij BUUF draait alles om smaak, niet om uiterlijk: verwacht pure ingrediënten, veel smaak, weinig opsmuk. De oprichters zijn al jarenlang vriendinnen en waren een tijdlang buurvrouwen – vandaar de naam.

Kleine Haag 2

Bewonder de prachtige lampen en kleurige accessoires bij Hadaya

Houd je van kleur in je interieur, dan is Hadaya een aanrader. In het rijk gevulde winkeltje vind je tafelzeilen, manden, servies en ander moois uit landen als India, Mexico en Marokko. En laten we vooral niet de prachtige handgemaakte koperen lampen uit Egypte vergeten, ontworpen door de eigenaar zelf.

Hadaya, Achter Het Oude Stadhuis 4

Bekijk het oude, groene Amersfoort, net buiten het centrum

Amersfoort kent veel mooie rustige plekjes om even te wandelen. Een aanrader is de Muurhuizen, een straat met huizen die gebouwd zijn op fundamenten van de oude stadsmuur. De straat ligt meteen achter een van de grootste winkelstraten, en toch is het er altijd een oase van rust. Ook vlakbij ligt het Hofje Armen de Poth, een prachtig groen hofje aan de Coninckstraat. Wil je wat langer wandelen, loop dan door Plantsoen Oost, langs het water en over de Monnikendam (een heel idyllisch plekje).

Vergeet de Krommestraat niet: het leukste winkelstraatje van de stad

Zonder twijfel is de Krommestraat het leukste winkelstraatje van Amersfoort. Er zitten veel sympathieke, kleine winkels, zoals ‘moodstore’ Lykke waar je mooie Scandinavische interieuraccessoires kunt vinden. Verderop zit Coffee Corazon, een relaxed koffie-/lunchtentje met een eigen filosofie. De bediening neemt er ruim de tijd voor iedereen (wat betekent dat je misschien even moet wachten voor je aan de beurt bent), alle taarten zijn er zelfgemaakt en er is een aparte verdieping waar kinderen kunnen spelen.

Lykke, Krommestraat 12

Coffee Corazon, Krommestraat 18

 

Zuid-Afrikaanse kunst kijken in het hypermoderne gebouw van KAdE

In een bijzonder futuristisch gebouw –waar ook de veelgeprezen Amersfoortse bibliotheek gevestigd is – zit Kunsthal KAdE, een museum vol moderne kunst. Op dit moment is er een expositie van jonge Zuid-Afrikaanse kunstenaars over hun land te zien. Hun kunstwerken hebben te maken met het verleden van Zuid-Afrika, maar vooral met de toekomst.

Kunsthal KAdE, Eemplein 77

Genieten van mediterraanse tapas bij sfeervol Dara

Na het kunst kijken is wereldrestaurant Dara, aan de overkant van het water, een fijne plek voor een drankje of diner. In het grote pand, dat helemaal in een moderne mediterrane sfeer is ingericht, (veel sierlijke vormen en aandacht voor details) kun je genieten van mezzes, kleine gerechten uit bijvoorbeeld Marokko. Denk aan baba ghanoush, zoete-aardappelfriet en samosa’s.

Dara, Grote Koppel 5

Als het droog (en liefst een beetje zonnig) is: maak een rondvaart door de grachten

Bij mooi weer is er één grote aanrader in Amersfoort: de rondvaart door de grachten. Heel anders dan in de meeste (grotere) steden, want de grachten in Amersfoort zijn smal, de boten onoverdekt en de schippers enthousiast (ze vertellen je vol liefde alles over de kunstwerken aan de kade, het huis van Piet Mondriaan en de geschiedenis van het huis met de paarse ruiten). Stap je na een uurtje weer van dek, dan kijk je heel anders naar Amersfoort. Want wat een geschiedenis en sfeer kent die stad.

Kaartjes kopen en aan boord gaan doe je bij Waterlijn, Krommestraat 5

Volgend artikel
Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien
Toe aan een flinke wandeling? Dit zijn de mooiste plekken om uit te waaien