Dit is Elon Musk’s kijk op klimaatverandering

Dit is Elon Musk’s kijk op klimaatverandering Dit is Elon Musk’s kijk op klimaatverandering Dit is Elon Musk’s kijk op klimaatverandering

De aarde warmt op, het klimaat verandert, en over het wetenschappelijke bewijs valt niet te twisten. Ook het feit dat menselijk handelen een belangrijke oorzaak is van klimaatverandering valt niet te ontkennen. Toch zijn de meningen verdeeld.

Nu zijn er altijd sceptici, die hun vraagtekens bij dergelijke zaken zetten. Komt klimaatverandering wel door toedoen van de mens? Is het niet ‘gewoon’ een natuurlijk proces van de aarde? Het klimaat is toch altijd al veranderd, lang voordat de mens bestond? De ontkenners doen daar nog een flinke schep bovenop: zij wuiven wetenschappelijke argumenten weg, doen klimaatverandering af als ‘hype’ en steken hun kop in het zand.
Aan de andere kant bestaan er de radicalen; de extreme activisten, waarvan sommigen zelfs van mening zijn dat de wereld, de aarde, beter af is zonder de mensheid. Ook een uitgesproken gedachte.

Natuurlijk – en gelukkig – zijn dit niet de enige twee kampen, maar zit het gros van de mensen er tussenin. Maar of de opwarming van de aarde nu wel of niet te wijten is aan de mens, en of de economie en industrie nu wel of niet ten onder zullen gaan door klimaatactivisme; de onbetwiste schade aan de aarde bestaat. En zal blijven toenemen, zolang er alleen maar over en weer met modder wordt gegooid.

Elon Musk dicht de kloof

Elon Musk, ingenieur, ondernemer en oprichter van onder andere Tesla, weet treffend te verwoorden waar het écht om gaat. Hij zegt het volgende:

“Wanneer iemand skeptisch is over klimaatverandering, zegt diegene eigenlijk dat hij of zij niet 100% zeker weet of het bestaat. Maar dat is niet waar het om gaat. Het gaat om de kans die er is dat de huidige klimaatverandering catastrofale gevolgen kan hebben voor een bepaald deel van de aarde en zijn inwoners. Zelfs als die kans ook maar één procent is, is dat al teveel. Dus waarom is dit nog een punt van discussie? We spelen Russische roulette met de atmosfeer, en elk jaar dat voorbijvliegt brengt ons dichterbij die catastrofale gevolgen. We zijn niet slim bezig.”

Het maakt dus niet uit wat de ‘discussiepunten’ zijn tussen de ontkenners en de radicalen. Aan het einde van de dag staat iedereen aan dezelfde kant, namelijk die van het redden van de aarde. Voor een succesvolle economie of voor de prachtige natuur: wat de drijfveer ook is.

Initiatieven zoals die van Boyan Slat, een Nederlandse jongen die met zijn bedrijf The Ocean Cleanup de oplossing heeft om de plastic soep in de oceaan op te ruimen, bewijzen bovendien dat acties om het klimaat te redden juist een boost kunnen geven aan de economie. Zijn bedrijf telt inmiddels een kleine 100 werknemers en met zijn businessmodel koppelt de 23-jarige Slat weer andere bedrijven aan zijn label. Van het plastic dat opgehaald wordt kunnen producenten straks meubels, mobiele telefoons en andere producten maken, en zo heeft hij nog veel meer economische plannen.

Dus. Voor nu, voor het nageslacht, voor de toekomst van de mensheid op een gezonde aarde, moeten we dus onze ogen wel openen voor klimaatverandering. Of je er nu in ‘gelooft’ of niet.

Wil je iets betekenen voor de wereld? Luister dan naar deze 3 tips van Jane Goodall.

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.
Volgend artikel
Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest
Vijf tips voor het organiseren van een plasticvrij feest