‘Natuurlijk is er hoop!’ Dit zijn haar redenen (en dit is wat wij kunnen doen). Lees meer
Minder afval, een gezonder eetpatroon of het milieu en het klimaat een handje helpen – we willen het allemaal wel, maar gewoonten veranderen is lastig. Afvalvrij leven lijkt onmogelijk en een ander eetpatroon is lastig vol te houden, om maar wat te noemen.
De oplossing? Begin klein. Zo klein mogelijk! Dit zijn drie slimme, kleine, goedkope gewoonten die je makkelijk invoert en die uiteindelijk toch veel effect hebben.
Daar kijken ze echt niet meer raar van op bij de bakker of op de markt. Ook in supermarkten kun je, als ze een vers brood afdeling hebben, brood in een eigen katoenen broodzak (of hergebruikte plastic zak) laten doen. Is het brood op, schud de broodzak buiten uit (fijn voor de mussen!) en stop hem weer in de boodschappentas, zodat je ‘m altijd bij je hebt. Kleine gewoonte, groot effect: voor een gezin betekent het al snel een paar plastic zakken minder per week, of een paar hónderd op jaarbasis. Dat scheelt niet alleen CO2, maar ook een hoop afval dat niet gerecycled of verscheept hoeft te worden.
De aarde én wijzelf zijn gebaat bij een voedingspatroon met meer peulvruchten, maar waar begin je? Bij hummus! Het is lekker, makkelijk om te maken, goedkoop en gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het is ook lekker op brood en als je het bij de borrel serveert in plaats van worst of kaas mist niemand wat. Een lekker recept vind je hier. (En oh ja: maak het zo makkelijk mogelijk en begin met kikkererwten uit blik, zelf weken en koken kan altijd nog.)
Nog een in de categorie ‘makkelijk en goedkoop’: maak je huis voortaan schoon met groene zeep, soda en schoonmaakazijn. Je kunt er echt alles mee schoonmaken, het is milieuvriendelijk en je bent veel goedkoper uit dan met de ‘gespecialiseerde’ allesreinigers/badkamerreinigers/ovenreinigers en ga zo maar door. Het fijnst voor het milieu en het klimaat is trouwens groene zeep zónder palmolie (voor palmolieplantages wordt oerwoud gekapt…) De allergoedkoopste flessen groene zeep bevatten dat vaak wel en het staat niet op de fles, je kunt eventueel de fabrikant mailen voor informatie.
Tip: de zeep van Driehoek bevat geen palmolie.
Waarom zulke kleine gewoontes? Simpel: ze kosten weinig moeite en daardoor zijn ze gemakkelijk vol te houden. Bovendien, na die kleine eerste stappen, is een volgende stap makkelijker. Na de broodzak de losse groenten, na de hummus de kikkererwtensnacks, na de groene zeep de verpakkingsvrije shampoo? Dat is dan eigenlijk ook een kleine stap.
Zoals in het Japanse strategie van Kaizen: bij het aanleren van een nieuwe gewoonten hebben de kleinste stapjes uiteindelijk het grootste effect.
‘Natuurlijk is er hoop!’ Dit zijn haar redenen (en dit is wat wij kunnen doen). Lees meer
Eenmalig een boom kopen en weer weggooien is natuurlijk best zonde: dat kan veel... Lees meer
Wat doe jij om plastic te minderen? Lees meer
Een gesprek over de duurzaamheid en ouderschap. Lees meer
Wat is nu wel en niet duurzaam, en hoe zie je het verschil? Deze tips wijzen je de... Lees meer
Kijk eerst hoe het echt met je gaat en ontdek dan wat jij nodig hebt. Lees meer