Terug naar overzicht

Wil je iets dóen voor het klimaat en biodiversiteit?

Categorie
Tekst
Anne Wesseling
Wil je iets dóen voor het klimaat en biodiversiteit?

Minder afval, een gezonder eetpatroon of het milieu en het klimaat een handje helpen – we willen het allemaal wel, maar gewoonten veranderen is lastig. Afvalvrij leven lijkt onmogelijk en een ander eetpatroon is lastig vol te houden, om maar wat te noemen.

De oplossing? Begin klein. Zo klein mogelijk! Dit zijn drie slimme, kleine, goedkope gewoonten die je makkelijk invoert en die uiteindelijk toch veel effect hebben.

1 Neem een eigen broodzak mee

Daar kijken ze echt niet meer raar van op bij de bakker of op de markt. Ook in supermarkten kun je, als ze een vers brood afdeling hebben, brood in een eigen katoenen broodzak (of hergebruikte plastic zak) laten doen. Is het brood op, schud de broodzak buiten uit (fijn voor de mussen!) en stop hem weer in de boodschappentas, zodat je ‘m altijd bij je hebt. Kleine gewoonte, groot effect: voor een gezin betekent het al snel een paar plastic zakken minder per week, of een paar hónderd op jaarbasis. Dat scheelt niet alleen CO2, maar ook een hoop afval dat niet gerecycled of verscheept hoeft te worden.

2 Maak zelf hummus

De aarde én wijzelf zijn gebaat bij een voedingspatroon met meer peulvruchten, maar waar begin je? Bij hummus! Het is lekker, makkelijk om te maken, goedkoop en gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Het is ook lekker op brood en als je het bij de borrel serveert in plaats van worst of kaas mist niemand wat. Een lekker recept vind je hier. (En oh ja: maak het zo makkelijk mogelijk en begin met kikkererwten uit blik, zelf weken en koken kan altijd nog.)

3 Haal groene zeep in huis

Nog een in de categorie ‘makkelijk en goedkoop’: maak je huis voortaan schoon met groene zeep, soda en schoonmaakazijn. Je kunt er echt alles mee schoonmaken, het is milieuvriendelijk en je bent veel goedkoper uit dan met de ‘gespecialiseerde’ allesreinigers/badkamerreinigers/ovenreinigers en ga zo maar door. Het fijnst voor het milieu en het klimaat is trouwens groene zeep zónder palmolie (voor palmolieplantages wordt oerwoud gekapt…) De allergoedkoopste flessen groene zeep bevatten dat vaak wel en het staat niet op de fles, je kunt eventueel de fabrikant mailen voor informatie.
Tip: de zeep van Driehoek bevat geen palmolie.

Alle beetjes helpen

Waarom zulke kleine gewoontes? Simpel: ze kosten weinig moeite en daardoor zijn ze gemakkelijk vol te houden. Bovendien, na die kleine eerste stappen, is een volgende stap makkelijker. Na de broodzak de losse groenten, na de hummus de kikkererwtensnacks, na de groene zeep de verpakkingsvrije shampoo? Dat is dan eigenlijk ook een kleine stap.

Zoals in het Japanse strategie van Kaizen: bij het aanleren van een nieuwe gewoonten hebben de kleinste stapjes uiteindelijk het grootste effect.

Meer lezen over duurzaamheid en klimaat?

En ook…

  • De zussen Nickie en Jessie Kroon leven bijna helemaal afvalvrij. Lees hier hoe ze dat doen.
  • Beluister hier het interview met Jessie Kroon in onze podcast ‘Het groene hart van

Door anderen gelezen