Óók je huis moet ademen! Luchtvervuiling is niet alleen buiten een probleem

Óók je huis moet ademen! Luchtvervuiling is niet alleen buiten een probleem Óók je huis moet ademen! Luchtvervuiling is niet alleen buiten een probleem Óók je huis moet ademen! Luchtvervuiling is niet alleen buiten een probleem

Bij luchtvervuiling denken we vaak aan buiten, maar wist je dat de kleine, fijne deeltjes die in je huis zweven ook niet altijd even gezond zijn om binnen te krijgen? Of dat je huis vol kan zitten met energiezuigers die je een negatief gevoel geven? Samen met Dyson stelde Happinez daarom deze tips samen voor een schone, frisse lucht in je huis én voor een positieve vibe.

Onzichtbare indringers

Uitlaatgassen, fijnstof en pollen zijn onzichtbare indringers die zonder dat je er erg in hebt je huis in kunnen stormen. Daar kunnen ze zich voegen bij de lucht van schoonmaakproducten, huidschilfers, verf- en kookgassen en samen vervuilen ze de lucht van je huis. Woon je in een goed geïsoleerde nieuwbouw-woning, zonder enkel glas, gekke kieren in de kozijnen en deuren die niet goed sluiten? Dan is de kans nog groter dat al deze onplezierige luchtjes en stoffen in je huis blijven hangen. Gelukkig is daar iets aan te doen – deze tips helpen je om de lucht in huis gezond en fris te houden.

1. Gooi de ramen open

Om zich hiervan te ontdoen moet je huis – net als jij – ademen om gezond te blijven. Ventileren en luchten dus! En niet alleen om de lucht in je huis te zuiveren: de lucht buitenshuis is ook bijna altijd droger dan die binnen de muren van je woonkamer. Door ramen en deuren open te zetten (het liefst tegenover elkaar, zodat de lucht door het huis kan stromen) kan de lucht van buiten zich vermengen met het klimaat binnen en wordt het in je huis minder vochtig. Om dezelfde reden is het verstandig om je slaapkamer goed te luchten. Tijdens je slaap verlies je veel vocht, en helemaal als je in een koelere kamer slaapt is de kans op condensatie groot (vocht condenseert als het afkoelt, en vormt dan waterdruppels – waar schimmels weer graag op groeien).

2. Groene vingers, schone lucht

Planten kunnen je heel goed helpen om de lucht te zuiveren. Is de lucht in je slaapkamer een beetje vochtig? Zet dan een varen naast je bed. Varens filteren giftige stoffen als formaldehyde, xyleen en tolueen uit de lucht en helpen om je kamer te ontdoen van schimmels.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

3. Ontdoe je huis van negatieve energie

Je eigen huis vul je met je eigen energie. Meubels, foto’s en schilderijen, planten, kleding: het heeft allemaal z’n eigen uitstraling. Maar de sfeer in een ruimte bestaat uit méér dan tastbare dingen. Dat komt doordat een ruimte energie opneemt, zegt de theorie van space clearing. Deze energie kan positief en licht zijn, maar ook zwaar en negatief. Door een huis te ‘clearen’, verwijder je zulke energie en ontstaat ruimte voor positiviteit en lichtheid.

De ‘quick fix’: space clearing in 3 stappen

  1. Loop in een kalm tempo door een kamer of door het hele huis. Verzamel intuïtief dingen waarbij je een negatief gevoel hebt, en overweeg ze weg te gooien of te geven. Haal ook weg wat oud en levenloos is: verdroogde bloemen of planten, voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is, gebruiksspullen die eigenlijk onbruikbaar zijn geworden.
  2. Zet in alle hoeken van de kamer kommetjes puur zout van de natuurwinkel (het zout neemt overtollig vocht dat in de lucht zit op). Spoel het zout na maximaal 24 uur door het toilet.
  3. Geef de ruimte een energieboost met dingen waar je positieve energie van krijgt: denk aan groene of bloeiende planten, fonkelende kristallen, of een schaal vers biologisch fruit.

4. Schoon, schoner, schoonst

Als je het schoonhouden van de lucht om huis op een serieuze en meetbare manier aan wil pakken, kun je dat doen met een Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilator. Deze krachtpatser zuivert de lucht in je huis en houdt precies bij wat voor luchtvervuilers er in een ruimte rondzweven. De Dyson Pure Cool detecteert automatisch stofdeeltjes en gassen en maakt daar real-time een melding van. Op het ingebouwde LCD-scherm kun je door middel van live rapporten zien welke gassen en stofdeeltjes er op dit moment in uw kamer zijn. Handig, toch?

Met een krachtige luchtstroom van ruim 361 liter per seconde laat hij de lucht door je kamer circuleren. Hij filtert tegelijkertijd 99,95% van de microscopische allergenen en andere verontreinigende stoffen en vangt die in een HEPA-filter van glasvezel. Daarnaast worden door het actieve koolstoffilter gassen uit de lucht verwijderd. Dat proces kun je ook nog eens heel handig op afstand bekijken met de bijbehorende app – daar kun je in rapportages zien hoeveel schoner de lucht in je huis geworden is. En niet geheel onbelangrijk: het is ook nog eens een ventilator die verkoeling biedt in de zomer.

5. Geen geurtjes en vlammetjes

Het klinkt heel ongezellig, maar geen kaarsen aansteken helpt om de lucht in je huis goed te houden. Hetzelfde geldt voor luchtverfrisser – de naam doet anders vermoeden, maar dat zorgt er niet voor dat de lucht écht frisser wordt (ze zitten vaak vol met synthetische stoffen die de lucht in je kamer juist vervuilen).

Ook al loopt er geen snelweg door je woonkamer, de lucht in je huis is niet automatisch schoon en fris. Vieze stofjes verplaatsen zich onzichtbaar, dus om zeker te zijn dat je ook binnen een frisse neus kunt blijven halen is het belangrijk om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Zie de Dyson Pure Cool luchtreinigingsventilator daarom als een extra set digitale longen: ze filteren ongezonde stofjes en ze houden precies bij hoe de luchtkwaliteit ervoor staat. Zo zorg je ervoor dat zowel jij als je huis zoveel mogelijk schone lucht inademen. En daar word je gezonder en gelukkiger van!

Over auteur
Volgend artikel
Hoe games (zoals Farmville) soms tot mooie dingen leiden
Hoe games (zoals Farmville) soms tot mooie dingen leiden