Terug naar overzicht

Wat kun je zelf doen om vluchtelingen te steunen? Een overzicht

Categorie
Fotografie
Sophie Spanjer
Wat kun je zelf doen om vluchtelingen te steunen? Een overzicht

Melissa Fleming van het VN-vluchtelingenagentschap geeft in deze TED-talk vluchtelingen een stem door hun aangrijpende verhalen vertellen. Het delen van deze levensverhalen is volgens haar een klein begin, en het is aan ons om de volgende stap te zetten. Wil je weten hoe? Wij delen 4 manieren om je steentje bij te dragen.

68,5 miljoen mensen in de wereld zijn met geweld verjaagd uit hun huis – een ongezien aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. En hoewel we er ons misschien een voorstelling bij kunnen maken – hoe is het om een vluchteling te zijn, hoe is het is om je huis of een familielid te verliezen – blijft écht begrijpen lastig.

Er is meer nodig

In onderstaande TED-talk maakt ze duidelijk hoe ontzettend belangrijk het is dat we vluchtelingen blijven helpen. Want wij kunnen voor hen daadwerkelijk een verschil maken. Fleming is er dan ook van overtuigd dat onze omgang met vluchtelingen bepalend is voor de toekomst van onze aarde.

Wil je op jouw manier een steentje bijdragen? Dit is wat je volgens Melissa Fleming kunt doen:

1. Zet je deur open

Heb je nog een kamer of andere ruimte over die je niet gebruikt? Dan zou je erover na kunnen denken om een vluchteling een thuis te bieden. Via ‘Gast gezin voor vluchtelingen’ kun je je inschrijven.

2. Vrijwilligerswerk

Jouw unieke pakket van talenten en vaardigheden kunnen het beginpunt zijn van een mooi initiatief. Zo zette een voetbalcoach in Italië speciaal voor vluchtelingen en migranten een voetbalteam op. Ga op onderzoek uit wat er in jouw buurt georganiseerd voor vluchtelingen. Misschien zit er wel iets bij wat goed bij je past.

Wil je vandaag al het verschil maken? Vandaag organiseert Vluchtelingenwerk Nederland de actie ‘Bakkie doen‘, met als doel om zoveel mogelijk ontmoetingen te stimuleren.

3. De kleine beetjes maken al het verschil

Zijn bovenste punten geen optie maar wil je wel iets doen? Dan kun je natuurlijk ook altijd een een bedrag doneren – bijvoorbeeld aan Vluchtelingenwerk Nederland.

4. Zamel geld in met vrienden en collega’s

Organiseer samen met je vrienden of je collega’s een evenement waarmee je geld inzamelt voor een goed doel, instantie of om zelf iets moois mee op te zetten.

Heb je zelf ook een goed idee en wil je dat graag delen? Laat het ons weten op Facebook.

 

Door anderen gelezen