Human Design: negen energiecentra

Human Design: negen energiecentra Human Design: negen energiecentra Human Design: negen energiecentra

Astrologie, I Tjing, numerologie; er zijn veel interessante theorieën om jouw karakter te verkennen. Als je daar warm voor loopt, mag Human Design niet aan het rijtje ontbreken! Met Human Design achterhaal je het DNA van jouw ziel.

Een Human Design chart bestaat onder meer uit negen centra met verschillende thema’s. Bereken jouw chart en maak kennis met: Crown, Mind, Throat, Self, Heart, Spleen, Emotions, Sacral en Root.

De uitgebreide betekenis van jouw chart kun je op toegankelijke wijze zelf onderzoeken door middel van het boek Human Design van Chetan Parkyn.

Gedefinieerd of niet?

Chart voor je neus? Je ziet negen energiecenters en die zijn gedefinieerd (gekleurd) of niet gedefinieerd (wit). Wat dat inhoudt? Een gedefinieerd center betekent dat je kunt putten uit een geïntegreerde bron van wijsheid aangaande het center. Voorbeeld: als jouw Root (actie, ambitie) gedefinieerd is, ben je een doener en kun je moeilijk stilzitten. Is jouw Root niet gedefinieerd, dan heb je die drijfkracht niet van jezelf. Dat klinkt als een gemis, maar is ook kracht, want op die manier ben jij een spiegel voor anderen. Bereken jouw chart en ontdek wat de centers over jou vertellen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Crown: inspiratie en ideeën

Het bovenste center is de Crown. Dit center staat voor inspiratie en ideeën die ‘van boven’ tot je komen. Het is een antenne die maakt dat jij je bezighoudt met de waarheid over het bestaan als je Crown gedefinieerd is. Je downloadt de hele dag door informatie en hebt heldere inzichten die je graag met de wereld deelt. Is je Crown niet gedefinieerd, dan leef je op van de briljante ideeën van anderen en begeef je je graag op plekken waar de inspiratie welig tiert.

Mind: diep denken en piekeren

Overdenken, analyseren, rationaliseren; alle informatie vanuit de Crown wordt in de Mind gefilterd en uitgekauwd. Als de Crown gedefinieerd is, is de Mind dat altijd ook. Mensen die de Mind gedefinieerd hebben, denken diep en kunnen daar niet mee stoppen. Het zijn de filosofen en de piekeraars. Mensen met een ongedefinieerde Mind zijn (letterlijk) open-minded; ze zijn extreem verbonden met de hersenspinsels van anderen en kunnen soms gedachten lezen.

Throat: stem en expressie

Via de Throat kom je tot expressie op alle denkbare manieren. Je bent behendig in het laten horen van je stem als dit center bij jou gedefinieerd is. Is jouw trhoat niet gedefinieerd, dan zul je vaak naar woorden zoeken en niet altijd consequent zijn in wat je zegt. Maar waar je wel heel goed in bent, is intunen op toehoorders. Mensen met een ongedefinieerde Trhoat kunnen stil zijn, maar het zijn ook verrassend begenadigde sprekers als ze op het juiste moment invallen.

Self: identiteit en vastberadenheid

Het Self center is een kompas. Het vertelt je wie je bent, waar je naartoe gaat, wie of wat bij je past. Als het Self center gedefinieerd is, weet jij waar je voor staat en kun je alles daaraan toetsen. Niks staat jou in de weg; je bent immens vastberaden. Met een ongedefinieerd Self ontleen je je identiteit aan waar je bent en met wie. Het doet je dus goed je te omringen met mensen en situaties die bij je passen, want je bent flexibel, wendbaar en beïnvloedbaar.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer


Heart: wilskracht en ego

Heart staat voor wilskracht, idealisme en ego-gedrevenheid. Het hebben van een gedefinieerd Heart center komt niet veel voor, maar de mensen waarbij dit zo is, zijn extreem wilskrachtig. Als zij hun hart ergens in stoppen, groeit en bloeit datgene in een mum van tijd. Mensen zonder gedefinieerd Heart worden tot competitie gedreven door hun omgeving, maar het past niet bij ze en leidt nergens toe. Zij moeten proberen op afstand te kijken naar hun neiging tot bewijsdrang.

Sacral: duurzaam en krachtig

De dieselmotor onder de centers; dat is Sacral. Dit centrum zet in beweging met een immense en duurzame kracht. Als de Sacral gedefinieerd is, kun je heel hard werken en zul je dat ook doen zonder daar last van te hebben. Mits je keuzes maakt op basis van je gut; je onderbuikgevoel. Is de Sacral niet gedefinieerd, dan ben je geen werkpaard en moet je er goed op letten dat je binnen je eigen grenzen blijft.

Emotions: achtbaan en bewustwording

Boosheid, blijheid, verdriet en de rest helpen je bij bewustwording en beslissingen. Als dit center gedefinieerd is, dan is je leven een achtbaan aan emoties en is het voor jou de kunst om ze voorbij te laten gaan en je er niet aan vast te klampen. Is je Emotions center niet gedefinieerd dan voel jij mee met de emoties van anderen en ben je rustig en evenwichtig als je alleen bent. Je bent niet gebouwd om emoties te voelen en wordt er boos en gefrustreerd van. Het is de kunst om er objectief naar te kijken en te ervaren wat het met je doet.

Spleen: intuïtie en instinct

Spontaniteit en intuïtie huizen in het Spleen center. Met jouw energie breng je feestelijkheid mee, maar je bent ook continu op je hoede als je Spleen gedefinieerd is. Jouw instinct is dan zo scherp dat je precies weet wat wel en niet goed voor je is en dat werkt soms remmend. Als je een ongedefinieerde Spleen hebt, heb je last van angstgevoelens die niet van jezelf zijn of niet realistisch. Jij reflecteert de sfeer van iemand of een situatie en hebt misschien zelfs mediamieke gaven.

Root: actie en ambitie

Een raket die afgeschoten wordt; dat is de Root. Actie, ambitie en rusteloosheid zijn eigenschappen van dit center. Mensen met een gedefinieerd Root zijn adrenaline junks die met hun been op en neer tikken als ze zitten en zich het liefst midden in de chaos bevinden. Als je Root niet gedefinieerd is, kun je niet tegen stress en is het ook slecht voor je. Omgaan met tijd vind je lastig, dus je bent altijd óf veel te vroeg óf buitensporig laat. Laat je niet opjagen, druk past niet bij jou.

Meer weten?

Over auteur
Verhalen vertellen en het mystieke onderzoeken; daar houdt tekstschrijver Fabienne Peters zich mee bezig. Haar missie? Op zoveel mogelijk plekken verhalen verspreiden die het leven zowel verdiepen als verzachten. Onderwerpen die raken, die net een beetje verder gaan en/of met één been in de taboesfeer blijven hangen.

Meer lezen over Human Design?

Human Design: hoe (on)bewust kun je nou echt zijn?

Volgend artikel
Energieshift naar de vijfde dimensie
Energieshift naar de vijfde dimensie