Zo herken je een teken van het universum

Door Susan Smit
Zo herken je een teken van het universum Zo herken je een teken van het universum Zo herken je een teken van het universum

Het is magisch om als een soort Alice in Wonderland in je eigen leven rond te lopen, alert op dubbele bodems en verborgen betekenissen. Want wanneer je je openstelt krijg je als vanzelf een teken van het universum.

‘Welk dier komt er naar je toe gelopen?’ Dit werd me een jaar of zes geleden gevraagd in een geleide visualisatie (een soort meditatie waarbij je gestimuleerd wordt om dingen voor je te zien). In gedachten zat ik onder een grote boom in een open plek in het bos. Het landschap was heuvelachtig. Ik wachtte. Net toen ik niet meer verwachtte dat er iets tevoorschijn zou komen, kwam er over de heuvel een dier aanlopen dat steeds duidelijker zichtbaar werd. Het was een hert.

Verbonden met het hemelse

Toen hij bij me kwam staan en ik hem (nog steeds in gedachten) over zijn rug aaide, ontroerde hij me. Op een gekke manier paste hij bij me en had ik het idee dat we elkaar begrepen. Ik bekeek het dier eens goed en zag ineens dat zijn gewei verbonden was met het hemelse, maar dat hij het gewei ook gebruikte om hier op aarde te vechten. Het deed me inzien dat strijd leveren nodig en goed kan zijn, zolang je het maar doet voor een rechtvaardige zaak.

Herten overal

Ik kon die boodschap op dat moment goed gebruiken, omdat ik verwikkeld was in een conflict over een huis met een ex-vriend. Daarna doken er ineens overal herten op: op theekoppen, autobusjes en truien van vrienden met wie ik afgesproken had. Een keer kwam ik zelfs een echt hert tegen in de tuin bij een huis van iemand die verbaasd zei dat dit nooit voorkwam.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Oog voor de verborgen taal der dingen

‘De wereld laat zich lezen als een boek, als we maar opmerkzaam zijn en de tekens kennen’, is mijn favoriete zin uit ‘De alchemist’ van Paulo Coelho. Toen ik hem voor Happinez ontmoette, zei hij: ‘Ik ben een magiër, net als iedereen die oog heeft voor de verborgen taal der dingen en op zoek is naar zijn eigen lotsbestemming.’

Weet jij wanneer je een teken van het universum krijgt?

Het is inderdaad magisch om als een soort Alice in Wonderland in je eigen leven rond te lopen, alert op dubbele bodems en verborgen betekenissen. Een teken maakt deel uit van het persoonlijke alfabet dat je ontwikkelt om te praten met de ziel van de wereld. Om de tekens te volgen moet je een vertrouwenssprong maken, een stap naar het ongekende. Dat vraagt een rotsvast geloof in een hogere ordening, een eenheid waarin alles met alles verbonden is. Je moet durven om het verstand te laten voor wat het is en aan te voelen wat de tekens je willen vertellen.

Alsof de tijd stilstaat

Wanneer een teken keer op keer je pad kruist, zonder dat je ernaar op zoek bent, heb je te maken met een taal die boven de werkelijkheid uitstijgt. Je kunt leren om de tekens in je leven te interpreteren op dezelfde manier waarop je kunt zoeken naar de betekenis van een droom. Overal tekens in zien is een recept voor bijgeloof, maar je kunt aanvoelen wanneer iets een diepere lading heeft. Het voelt dan alsof de tijd even stilstaat en je zintuigen op scherp staan. Het heeft gewicht.

Gegroet

Toen het huizenconflict was opgelost, wandelde ik op een winterse ochtend met de kinderwagen. Er was een ijsblauwe lucht en opluchting overspoelde me. Ik hief mijn hoofd, met gesloten ogen, even naar de hemel om te bedanken voor alle steun. Toen ik mijn ogen weer opende zag ik twee herten op de gevel van een pand aan de Brouwersgracht die me nooit eerder waren opgevallen. Ze leken me opgewekt te groeten.

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Zorgen voor je innerlijke licht
Zorgen voor je innerlijke licht