Zorgen voor je innerlijke licht

Door Susan Smit
Zorgen voor je innerlijke licht Zorgen voor je innerlijke licht Zorgen voor je innerlijke licht

Je zou het bijna vergeten, maar naast de zorg voor je dierbaren, huisdier, lichaam, huis, werk en tuin is er nog iets anders om voor te zorgen: je innerlijke licht. Het is het licht dat je bij je draagt, dat jou verbindt met de bron en dat past bij je ziel.

Het is zo ijl en onzichtbaar dat we het gemakkelijk veronachtzamen. En dat terwijl je al die andere mensen en dingen alleen kunt blijven koesteren en zelf kunt blijven groeien en ontwikkelen als je dit op peil houdt.

Innerlijke licht

Je connectie met je innerlijke licht kan, als je deze niet verzorgt, gemakkelijk ‘verstopt’ raken door omstandigheden, de sores van andere mensen of je eigen donkere gedachten. Het licht kan op den duur zelfs wat verduisteren als je je verliest in de zwaarte in en om je heen en jouw licht verwaarloost. De trilling die bij je hoort raakt verstoord: je raakt gevoeliger voor stemmingswisselingen, omstandigheden, bent kwetsbaar voor de invloed van anderen en kunt jezelf uitputten.

Je weet vast hoe je tot rust en bij jezelf kunt komen op een manier die voor jou werkt, bijvoorbeeld door te mediteren, baden, wandelen, yoga beoefenen of lezen. Maar naast deze zelfzorg zou ik je willen wijzen op het belang van een dagelijkse energetische schoonmaak. Het feestelijk oppoetsen van je licht, zou je kunnen zeggen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Onwelkome energie

We poetsen onze tanden, wassen ons lichaam en haar, stoppen onze kleren in de wasmachine en spoelen het vuil in het putje weg. Deze hygiëne is net zo belangrijk voor onwelkome energie die aan je is gaan plakken. Het is niet van jou, maar het hangt als een wolkje rond je hoofd, drukt op je schouders, werkt als een stoorzender in je buik, ligt als een stoflaagje om je heen. Het zijn je eigen beperkende gedachten en overtuigingen, lijntjes (of koorden) met anderen waar energie doorheen stroomt, indrukken vanuit de (sociale) media, energieën die in ruimtes hangen en die bij jou ergens op aansluiten (of resoneren). Hoe gevoeliger je bent, hoe meer je oppakt. En met je meesleept.

Energetische schoonmaak

Het mooie nieuws is dat, volgens een metafysische wet, energie gedachten volgt. Je hoeft dus geen rare toeren uit te halen om jezelf van deze energieën te reinigen. Simpelweg visualiseren en er eventueel een paar woorden bij uitspreken of gebaren bij doen is genoeg. Wees creatief en speels: visualiseer het als donkere wolkjes of iets anders en zie het in de aarde verdwijnen, oplossen in het niets, wegbranden door het universele licht, terugstromen naar waar het vandaan komt. Wat bij jou maar tot de verbeelding spreekt.

Ikzelf doe mijn energetische schoonmaak altijd onder de douche en soms bij mijn kinderen voor ze gaan slapen (‘Wil je even wapperen?’ vragen ze dan). Zo doe ik het:

  1. Ik maak wegstrijkende bewegingen langs mijn hoofd en lichaam, en zeg driemaal bij een uitademing: ‘Alle energie die via anderen bij me is gekomen, alle energie die me beperkt, laat ik los de aarde in vloeien die het zal transformeren.’
  2. Ik houd mijn handen met de handpalmen naar boven ter hoogte van mijn buik en zeg driemaal bij een inademing: ‘Mijn eigen kracht, mijn eigen energie, die via anderen bij me weg is gegaan, ik vraag je: kom bij me terug.’
  3. Tot slot stel ik me open en zeg: ‘Het hoogste licht dat bij me hoort laat ik door me heen stromen naar het middelpunt van de aarde. Voor het welzijn van allen en zo zal het zijn.’

Gezuiverd, heel en verbonden

Misschien klinkt het je als hocuspocus in de oren, maar ervaar het gewoon eens. Het effect valt te voelen als een subtiele sensatie diep in jezelf. Misschien voel je, net als ik, eerst een gevoel van ‘weg ermee’ en dan ruimte. Bij het verwelkomen van je eigen energie kun je je steviger, krachtiger en tegelijk lichter voelen en bij het door je heen laten stromen van het hoogste licht kun je je gekoesterd voelen, dankbaar en bescheiden. Je bent weer gezuiverd, heel en verbonden. 

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is de kracht van affirmaties
Dit is de kracht van affirmaties