Zo leef je volgens de vier Edele Waarheden van het boeddhisme

Zo leef je volgens de vier Edele Waarheden van het boeddhisme Zo leef je volgens de vier Edele Waarheden van het boeddhisme Zo leef je volgens de vier Edele Waarheden van het boeddhisme

In het leven is lijden, wie kent de wereldberoemde boeddhistische waarheid niet? Zeker in tijden waarin we allemaal te maken krijgen met de nare gevolgen van het coronavirus, zou een beetje meer verlichting best welkom zijn. Maar hoe kom je daar? De vier Edele Waarheden van het boeddisme helpen je daarbij.

‘Wereldwijd zijn er duizenden boeken over het boeddhisme geschreven en het boeddhisme kent veel verschillende stromingen, maar de essentie van de levensbeschouwing komt altijd op hetzelfde neer: de vier Edele Waarheden. Zodra je die vier Edele Waarheden doorgrondt en ernaar weet te leven, zul je verlicht raken. Ze zijn als het ware een praktische roadmap voor spiritualiteit en de training van je eest met blijvend geluk als einddoel.

De eerste Edele Waarheid: Er is lijden

Er is lijden in het leven. Lijden door ziekte, ouderdom en dood. Of lijden omdat er andere dingen in gebeuren die pijn doen: een geliefde die je verlaat, je contract dat niet wordt verlengd of kleine dagelijkse dingen als de dag die anders loopt dan je had verwacht, je baas die een opmerking maakt waar je onzeker van wordt, je partner die je irriteert, kortom: dingen die je niet wil en waar je onzeker of ongelukkig van wordt. En juist omdat het leven zo veranderlijk is, zal er altijd lijden zijn.

De tweede Edele Waarheid: Er is een oorzaak voor dat lijden

Voor dat lijden is een oorzaak en om die oorzaak onder ogen te zien, moeten we bij onszelf te rade gaan. Het lijden komt voort uit het verlangen dat het leven anders, beter, moet worden dan het nu is. We zijn geneigd de omstandigheden of anderen de schuld te geven van ons lijden: “Omdat ik die baan niet heb gekregen, ben ik nu ongelukkig” of: “Als ik niet was afgesneden in het verkeer was ik nu niet zo op gefokt geweest.” Maar de oorzaak van ons lijden ligt juist in het verlangen van ons ego om geluk buiten onszelf te zoeken en ons daarmee afhankelijk maakt van externe factoren die altijd veranderen.

De derde Edele Waarheid: Het einde van het lijden is mogelijk: Nirvana

Dit is het goede nieuws: er is een einde aan dat lijden, Nirvana. Nirvana is een gemoedstoestand die iedereen kan bereiken. Een onverwoestbare staat van vreugde, vrij van negatieve of verstoorde emoties. Je boeddha natuur.

De vierde Edele Waarheid: Het achtvoudige pad maakt een einde aan het lijden

Om een einde aan het lijden te maken, volg je het achtvoudige pad dat Boeddha beschreef als de weg naar verlichting. Dat pad bestaat uit de volgende stappen:

1: Het juiste inzicht (over de oorzaak en beëindiging van lijden)

2: De juiste intenties (de wens dat alle levende wezens worden bevrijd van lijden en geluk vinden)

3: Juist spreken (dat wil zeggen: niet liegen en niet roddelen)

4: De juiste handelingen (moreel gedrag, dus niet stelen, niet doden, enzovoort)

5: Het juiste levensonderhoud (niets doen voor geld dat anderen schaadt)

6: De juiste inspanning (de focus op het ontwikkelen van deugdzame en positieve acties en het voorkomen van de negatieve).

7: De juiste aandacht (opmerkzaam en mindful zijn op je lichaam, geest en gevoelens)

8: De juiste concentratie (het resultaat van 6 en 7)

Video: oefening in zelfinzicht

Wij je weten hoe je zelf aan de slag kan met de vier Edele Waarheden? In de nieuwe online editie van Yoga Magazine vertelt boeddhist Michelle de Bruijn van de podcast ‘The Rebellious mind’ in een inspirerende video hoe je dat doet. Ze geeft je meer inzicht in het boeddhisme aan de hand van haar eigen ervaringen met de vier Edele Waarheden en helpt je op weg met een praktische oefening in zelfinzicht.

Diep geluk in gelijkmoedigheid

Michelle heeft jaren van bestudering en beoefening van het Tibetaans boeddhisme achter de rug. Haar ervaring geeft ze door via visualisatie meditatieconcerten en trainingen. De belangrijkste les die ze hoopt mee te geven aan anderen, is dat er diep geluk schuilt in gelijkmoedigheid, rust en het volledig kunnen omarmen van het veranderlijke leven. Michelle: ‘Onze mind is supersterk. Als mens mogen we dankbaar zijn voor de mogelijkheid met die mind te werken om zo ons welzijn en dat van anderen te bevorderen.’

Ontdek het digitale nummer van Yoga Magazine

Het eerste digitale nummer van Yoga Magazine is nu te koop voor een kennismakingsprijs van 4,95. Naast de video van Michelle krijg je in dit nummer ook een Yoga Nidra audiomeditatie voor diepe ontspanning, een how to video van de Aardegroet, zeven houdingen voor sterke buikspieren en je Vedische zomerhoroscoop. Ter gelegenheid van de lancering van dit nummer geeft Yoga Magazine ook prijzen weg en kun je een persoonlijk consult winnen van verschillende yogi’s en coaches. Meer weten over de inhoud? Bekijk hier een voorproefje!

Volgend artikel
Mantra-sessie Anat Geiger
Mantra-sessie Anat Geiger