Wat kun je doen met dat onrustige gevoel als je bang bent? Dit zijn de inzichten van Thich Nhat Hanh. Hij was een van de beroemdste boeddhistische monniken ter wereld.
Wat is het verleidelijk om afleiding te zoeken van je angst. Een potje Netflixen, gauw gaan slapen (als dat lukt), een rol koekjes uit de kast trekken. Of gewoon voor jezelf herhalen: ‘Niet aan denken, niet aan denken.’ Maar uiteindelijk helpt iets anders beter, volgens Thich Nhat Hanh. Gooi de deur niet dicht voor je angst, maar laat ‘m binnen en maak er kennis mee.
Wees je bewust van je angst
Angst wordt niet groter als je het onder ogen ziet, zei de monnik in zijn boek Angst – wijsheid om stormen te doorstaan. “Als we onze angst kunnen erkennen, zijn we in staat te beseffen dat er op dit moment niets met ons aan de hand is. Nu, vandaag, leven we nog steeds en ons lichaam is prima in orde. Onze ogen kunnen nog steeds de prachtige hemel zien.” Juist bewustwording van je angst kan helpen er wat afstand van te nemen (meer dan afleiding zoeken, want dan duikt het ergens onder het oppervlak toch weer op). “Heel rustig erkennen we dat hij (de angst) er is. Dit brengt meteen al veel verlichting.”
Kijk onder het oppervlak
Angst voelen, weten dat het er is, is één ding. Maar waar ben je precies bang voor? Begrijpen waar het vandaan komt, helpt je om het los te laten, zei Thich Nhat Hanh. Dat laatste is namelijk mogelijk, hoe groot je angst ook is. Zelfs de dood boezemt de monnik geen angst meer in. “We moeten onszelf bevrijden van het idee dat we alleen maar dit lichaam zijn, dat eens zal sterven. Als we begrijpen dat we meer dan ons fysieke lichaam zijn, dat we niet uit het niets komen en ook niet uit het niets zullen verdwijnen, zijn we bevrijd van angst.” Alleen een boeddhistische monnik kan zo verlicht zijn, zou je denken. Toch kunnen zijn woorden een inspiratie vormen, vooral als je bedenkt dat Thich Nhat Hanh vroeger wel degelijk angst kende.
Richt je aandacht op het nu
Met angst om leren gaan, is iets wat ook de monnik met vallen en opstaan geleerd heeft. Niet dat je daar jarenlang voor hoeft te studeren op ingewikkelde boeddhistische boeken. Simpele oefeningen helpen je erbij. “De dagelijkse beoefening van volle aandacht of mindfulness, kan ons geweldig helpen. Als we beginnen onze adem te volgen, als we beginnen onze oplettendheid te ontwikkelen, zullen we in staat zijn wat er ook op ons afkomt onder ogen te zien.” Een mooie oefening die je helpt om te focussen op het moment is de metta-meditatie.
Beeld: fotografie door Peggy Janssen, styling door José Spaans
Meer weten?
- Lees Angst – Wijsheid om stormen te doorstaan van Thich Nhat Hanh
Meer boeddhistische inzichten lezen?
Leren van moeilijke tijden: drie boeddhistische inzichten die helpen.