Verlegen? Zo praat jij met iedereen op dat feestje

Verlegen? Zo praat jij met iedereen op dat feestje Verlegen? Zo praat jij met iedereen op dat feestje Verlegen? Zo praat jij met iedereen op dat feestje

Er zijn weinig mensen die zich direct comfortabel voelen bij het binnenstappen van een ‘onbekende’ happening. Toch zijn dit soort gelegenheden belangrijk voor je sociale ontwikkeling; ze zijn namelijk bij uitstek geschikt om je small talk skills te trainen én kunnen je soms onverwacht een boost geven op carrière- of liefdesgebied. Júíst als je verlegen bent.

Een verjaardag waar je alleen de jarige kent, een netwerkborrel of een feestje van een oude kennis op de planning? Als je een beetje verlegen bent sta je hier waarschijnlijk niet om te springen. Toch kunnen we er niet omheen dat het ontmoeten van nieuwe mensen en het aangaan van betekenisvolle gesprekken je veel moois kunnen brengen.

Wil jij beter worden in feestjes en je small talk naar een hoger level tillen? The New York Times kwam met een stappenplan vol adviezen van verschillende experts. In dit artikel lichten we de belangrijkste highlights uit het stappenplan toe.

Let’s get the party started!

De binnenkomst

Regel één: zorg dat je vóór je de deur opent een bepaald doel voor ogen hebt. Kom je om nieuwe vrienden te maken? Een zakelijke connectie te ontmoeten? Om te relaxen, een goed gesprek te voeren of wijn te proeven? Het doel dat de gelegenheid voor jou heeft is bepalend voor je voorbereiding. Als jij weet waarom je naar het feestje gaat, wordt het bijwonen al een stukje makkelijker. Je weet dan namelijk wat je wilt bereiken voordat je weer richting huis gaat.

Onthoud daarbij dat dat doel echt niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Een mooi streven kan bijvoorbeeld zijn om in elk geval met twee mensen die je nog niet kent een gesprekje aan te knopen. Dit sterkt je in je zelfvertrouwen en maakt het starten van een gesprek een volgende keer weer wat makkelijker.

Daarbij is het handig om te weten wie er op het feest aanwezig zullen zijn. Je kunt dan alvast wat gespreksstof voorbereiden: is zij onlangs bevallen, heeft er iemand een nieuwe baan of zag je vakantiefoto’s voorbij komen op social media? Voila: je openingszin dient zich aan.

Of zoals Debra Fine, spreker en auteur van het boek ‘The Fine Art of Small Talk’ zegt: “I don’t walk into a party without two or three things to talk about.” Misschien dat je deze onderwerpen niet eens hoeft aan te snijden, maar wanneer je ze nodig hebt zijn ze er.

Het gesprek

Na een goede voorbereiding op je binnenkomst is het tijd om de andere gasten te ontmoeten. Je weet wat je wilt bereiken en hebt in geval van nood een aantal gespreksonderwerpen op zak, dus wat kan er misgaan?

“De eerste paar minuten zijn cruciaal. Glimlachen en oogcontact maken brengt je in de juiste positie,” aldus Akash Karia. Hij is spreker, performance coach en schrijver van onder meer ‘Small Talk Hacks: The People Skills and Communication Skills You Need to Talk to Anyone and Be Instantly Likeable’. “Zie je iemand de ruimte ‘scannen’, dan weet je dat hij of zij op zoek is naar een gesprekspartner. De perfecte persoon voor jou om te benaderen.”

Vind je het te ongemakkelijk om zomaar op iemand af te stappen, dan kun je er ook voor zorgen dat je jezelf een soort taak toebedeelt. Bijvoorbeeld de gastvrouw of –man helpen bij het inschenken van drankjes of het openen van de deur. Ook dit kan leiden tot een eerste gesprekje.

Zeg ‘hallo’ en kijk wat ervan komt

Of je nu linksom of rechtsom gaat: uiteindelijk is het moment van de small talk daar. Volgens Deborah Tannen, auteur en taalwetenschapper aan de Georgetown University, moeten we die koetjes-en-kalfjes gesprekken niet onderschatten. Het kan namelijk gaan om het begin van iets moois of bijzonders.

“Soms leidt een eerste small talk gesprek tot een langdurige en zelfs romantische relatie. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ‘We ontmoetten elkaar voor het eerst op dat feestje en voor we het wisten waren we tot 2 uur ’s nachts aan de praat’?”

Ook Debra Fine stipt de grote rol van small talk aan. “Het is het apperitiefje voor elke relatie. En wanneer de volgende kans op een vriendschap of een romance zich aandient, dat weet je niet. Er zal dus iemand ‘hallo’ moeten zeggen om iets wat eventueel tot iets moois kan uitbloeien te starten.”

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om de druk nog meer op te hogen; small talk is immers het leukst als je lekker ongedwongen en zonder verwachtingen kunt kletsen met de ander. Zeg dus gewoon hallo, wees oprecht en zie wat daarvan komt. Is er geen klik en ben je na drie minuten ‘uitgepraat’? No worries. Er zijn waarschijnlijk nog minstens twintig anderen op het feestje en zoals Akash Karia zegt: “Het gaat erom dat je één, hooguit twee mensen vindt met wie je gemeenschappelijkheden deelt.”

Merk je op een bepaald moment dus dat je behoorlijk op één lijn zit met iemand, dan kan de small talk zomaar doorvloeien in een diepgaander gesprek met meer persoonlijke onderwerpen. En het zijn precies die gesprekken die je inspiratie geven, die je nieuwsgierigheid prikkelen en die je aan het denken zetten.

Het allerbelangrijkste is dat je met die eerste stappen – überhaupt naar het feestje gaan, hallo zeggen en een gesprekje aanknopen – al veel hebt bewezen aan die verlegen jij. Bovendien: oefening baart kunst. En hoe leuk zou het zijn om na een volgend feestje met een mooie vriendschap, vette carrièrekans of een beetje meer zelfvertrouwen naar huis te gaan?

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over goede gesprekken?

Zo leer je luisteren om te begrijpen, niet om te reageren (en nog 9 adviezen voor betere gesprekken)

4 tips voor een diepgaand gesprek (met je geliefde of een vriend)

Volgend artikel
Dit zijn de vijf mooiste lessen uit ‘De kleine prins’
Dit zijn de vijf mooiste lessen uit ‘De kleine prins’