Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt

Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt Drie redenen waarom je gelukkiger wordt als je minder vliegt

Oké mensen, even over dat vliegen.

Zelf dacht ik ook jarenlang dat het heus wel kon ‘want ik heb geen auto’, ‘ik eet weinig vlees’ en ‘ik heb zonnepanelen’. Maar het ging toch knagen. En toen las ik, onder meer, een blog van festivalspreker Jelmer Mommers op De Correspondent (‘Ben je een vegetariër die z’n vlees laat staan vanwege het klimaat? Eén retourtje Amsterdam-New York is net zo schadelijk als het eten van duizend Big Macs.’) en zag ik animaties van hoe de aarde in steeds sneller tempo opwarmt. En tegelijkertijd zag ik het vliegverkeer toenemen.

Er komt een moment dat je zegt: jongens, ho even. Stop. Dit gaat niet meer.

Het is een ongemakkelijke waarheid, maar het is gewoon zo: vliegen is leuk en goedkoop en gemakkelijk, maar het is dodelijk voor de planeet. Er is maar één manier om onze klimaatdoelstellingen te halen en dat is: minder vliegen. Doe je mee?

Want dat kan natuurlijk best. Laten we nou niet doen alsof we heel zielig zijn als we besluiten minder of helemaal niet meer te vliegen. Hele volksstammen vliegen nooit, en die zijn óók gelukkig. Sterker, ik durf de stelling best aan dat je er gelukkiger van wordt als je minder vliegt. Drie redenen!

Drie redenen waarom je gelukkig wordt als je niet meer vliegt

1 Het is on-ge-lo-felijk goed scoren op je voetafdruk!

Je kunt je in allerlei bochten wringen om het klimaat te helpen met een spaarlampje hier en een tofuburger daar – maar als je één keer Schiphol links laat liggen, loop je iedereen voorbij qua klimaatdoelstellingen. Je kunt het item ‘ik wil iets doen aan duurzaamheid’ meteen afvinken op je to-do lijst. Hopla!

Voorbeeld: je overweegt om met z’n vieren op zonvakantie naar Bali te gaan en je denkt nu ineens: ’Weet je wat? We doen eens gek, we rijden deze zomer gewoon naar een leuke camping in Frankrijk,’ dan keldert de milieubelasting van 16000 kilo CO2 naar 750 kilo CO2. Voor die ene vakantie! Als je dan die vrienden meevraagt die speelden met de gedachte een roadtrip door Amerika te gaan maken, gaat het nog ’s keer twee. Ik zou zeggen: drink er een wijntje op.

2 Er gaat een wereld voor je open

Als je je voorneemt om je volgende reis níet met het vliegtuig te maken, en je wilt wél op avontuur, ga je vanzelf creatieve oplossingen zoeken. Voor Lord of the Rings-landschappen hoef je bijvoorbeeld niet naar Nieuw Zeeland, je hebt ze ook op het eiland Skye.

Spectaculaire verhalen over ontberingen onderweg in Azië? Lees even dit blog over De nachttrein naar Lissabon. Als je je wilt onderscheiden van de rest kun je aanmonsteren als crew op zeilschepen. Schrap de vluchten en je gaat een uitdaging aan waar je creatiever en inventiever van wordt – allemaal goed voor je geluksgevoel.

3 Je bent (meteen!) dat knagende gevoel kwijt

Reizen omdat je de wereld zo mooi vindt, en tegelijkertijd door te vliegen de planeet naar z’n mallemoer helpen, dat knaagt en er is een woord voor: cognitieve dissonantie. Dat is wat je voelt als je je ervan bewust wordt dat je huidige gedrag in strijd is met het beeld dat je van jezelf had. Als je zegt: ‘mijn volgende vlucht maak ik gewoon eens even níet’, ben je in één keer van dat knagende gevoel verlost. Je handelt in overeenstemming met wat je belangrijk vindt. Dat geeft een gevoel van autonomie.

Dat laatste punt is misschien wel het belangrijkste. Het gaat er niet om wat anderen doen. Het gaat om je eigen keuzes. Als je je zorgen maakt over klimaatverandering, als je duurzaamheid belangrijk vindt, dan zorgt de keuze voor niet of in elk geval veel minder vliegen voor een fundamenteel gevoel dat het klópt wat je doet. En ja, daar word je gelukkig van. Probeer maar.

Dus, wat te doen?

Simpel: boek je volgende vliegreis gewoon even niet. Verzin wat leukers. Maak er een challenge van. Neem je vrienden mee. Zet ‘m op.

En een zoen van de ijsbeer!

Lees ook…

Pauline Bijster schreef al over een groep professionele surfers die besloot niet meer de wereld rond te vliegen, maar aan de westkust van Ierland een organische boerderij te beginnen.

  • Op Zaailingen.com blogt Linda van Roij over haar besluit een jaar niet te vliegen (veel tips!).
  • Lees ook deze serie op oneworld.com waarin Leonie Hosselet onderzoekt hoe ze van haar vliegverslaving afkomt (en hoe ze haar vluchten kan compenseren).
Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat?
De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat?