De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat?

De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat? De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat? De Week van de Circulaire Economie: wat betekent dat?

Steeds meer Nederlandse ondernemers komen met innovatieve ideeën om producten een nieuw leven te geven, te upcyclen, of om te produceren met restmateriaal. Denk aan schoenen gemaakt van mangoschil-‘leer’, paddestoelen gekweekt op koffiedik en meubels gemaakt van gerecycled plastic. Deze week (14 t/m 18 januari 2019) is het de Week van de Circulaire Economie. Wat betekent dat?

Wat is een circulaire economie?

Met circulaire economie bedoelen we een kringloopeconomie, waarin afgedankte producten, materialen en afval gebruikt worden voor het maken van nieuwe items. Het wordt gekenmerkt door duurzaam ondernemen op een manier die goed is voor het milieu maar óók voor de welvaart en sociale gelijkheid tussen mensen.

Al in de jaren zestig en zeventig werd gesproken over een circulaire economie, maar de afgelopen tien jaar zijn er pas echt stappen gezet. Dat komt door de toename van de CO2-uitstoot, die met 48% vermindert kan worden met een kringloopeconomie (zo blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Utrecht). Ook leuk: wanneer we actief aan een circulaire economie werken zorgt dat voor twee miljoen extra banen in Europa tot 2030.

Niet alleen ondernemers, ook wij moeten nog wel het een en ander veranderen voordat we circulair leven. Dingen zullen niet altijd meer gaan zoals we gewend zijn. Wegwerpbekers bijvoorbeeld maken geen onderdeel uit van een circulaire economie, het is dus goed mogelijk dat we binnenkort mogen wennen aan een statiegeldsysteem met herbruikbare bekers.

Week van de Circulaire Economie

Tijdens de Week van de Circulaire Economie tonen ondernemers en initiatiefnemers hun circulaire ideeën en start-ups. Het hoofdkwartier deze week is het restaurant Circl in Amsterdam, waar je tientallen sessies en workshops kunt volgen. Ook vinden er discussies en brainstorm sessies plaats over dilemma’s waar duurzame ondernemers mee te maken krijgen. Het overkoepelende doel van de week is om relaties en samenwerkingen te smeden tussen duurzaam denkende breinen.

Hier vind je het volledige programma.

Meer lezen?

Volgend artikel
Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft
Na Hygge en Lagom is er nu Skogluft