Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren)

Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren) Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren) Kinderhoroscoop: dit wil je weten over je kind(eren)

Als een baby de eerste keer ademhaalt, krijgt het van de zon een dosis superkracht en levensvreugde mee. Die zonnekracht is gekleurd door het sterrenbeeld waaronder het kind wordt geboren. Kan het kind zijn of haar zonnekracht laten schijnen, dan ontwikkelt het een gezond ego en staat hij of zij later vol zelfvertrouwen in het leven. Jij kunt het daarbij steunen en in deze kinderhoroscoop lees je hoe. 

Ram

De jonge Ram staat bol van levenslust en energie en is gek op uitdagingen en avontuur. Als iets niet mag, is het extra aantrekkelijk om te doen, dus er gaat weleens iets kapot of mis. Als ouder heb je misschien de neiging het Ram-kind af te remmen en te waarschuwen, omdat je bang bent dat het zich bezeert of in zeven sloten tegelijk loopt. Dat is begrijpelijk, maar laat een Ram-kind zijn eigen fouten maken, een schrammetje of blauwe plek gaat wel weer over. Zo geef je het de kans om van zijn eigen ervaringen te leren.

Probeer je een Ram-kind teveel te beteugelen dan kan het angstig worden of hij bouwt van binnen veel boosheid op en dat kan er op een ongecontroleerde manier uit komen. Het Ram-kind is erg fysiek ingesteld en is gemaakt om te sporten, te klimmen, te rennen en te stoeien. Geef het daarvoor de ruimte en je hebt er letterlijk geen kind aan.

Stier

Een kleine Stier beleeft de wereld via zijn/haar zintuigen en voelt zich aangetrokken tot alles wat mooi is en lekker en zacht. Hij of zij verzamelt smaken en geuren en kan daarin al veel meer onderscheid maken dan andere kinderen van zijn/haar leeftijd. Probeer een kleine Stier niet te laten eten wat hij of zij niet lust maar geef het de ruimte om naar eigen instincten te luisteren.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Cadeau: Happinez notebook

De Stier kan ook wat angstig zijn als er veranderingen aankomen. Een nieuwe school, een verhuizing, dat is eerder een bedreiging dan een avontuur. De jonge Stier kan dan echt heel erg dwars zijn. Dan doe je er als ouder goed aan om een Stier deze emoties op zijn/haar eigen tempo te verwerken. Pogingen om het verdriet weg te praten of te bagatelliseren lopen uit op nog meer drama. Stier ontwikkelt zich het beste als het de boodschap krijgt dat het mag zijn wie hij/zij is.

Tweelingen

Tweeling-kinderen kunnen je de oren van het hoofd kletsen en ze kunnen eindeloos nieuwsgierige vragen stellen. Hun geest is van kwikzilver en ze leren meestal sneller dan andere kinderen. Als ouder van een kleine Tweelingen heb je je handen vol, misschien zit je zelfs regelmatig achter Wikipedia om dit wonderkind bij te benen.

De kunst is dat je het helpt om balans te vinden tussen hoofd en hart. Dat is een pittige opdracht, want door al het kletsen is de verleiding groot om tegen dit kind te zeggen: houd nu je mond eens even. Als dat al werkt, voelt het zich afgewezen, terwijl dat vele praten ook gaat over de verbinding die het met jou zoekt. Wat beter werkt is dat je samen dingen doet die het kind verwonderen, waardoor het vanzelf even stil wordt. Dieren zijn heilzaam voor Tweelingen, omdat ze geen woorden verstaan, maar wel contact maken.

Kreeft

De kleine Kreeft is een brok emotie en kan enorme scènes schoppen als iets pijn doet of niet eerlijk is. Ben je de moeder of vader, dan kan dat heel erg hard binnenkomen, waardoor je de behoefte voelt je kind te beschermen, de pijn weg te nemen.

Nu is het goed je kind te troosten maar bij Kreeft is het de kunst dat je het tegelijkertijd bekrachtigd. Als je teveel de nadruk legt op hoe erg het allemaal is, kan Kreeft dat gaan geloven en groeit het op tot een onzekere volwassene. Bovendien kan Kreeft ontdekken dat het zijn of haar zin krijgt als het maar hard genoeg huilt. En dat zorgt er weer voor dat hij of zij afhankelijk wordt voor de bevrediging van zijn/haar behoeftes. Toch is bagatelliseren ook niet goed, dat geeft Kreeft het gevoel dat hij/zij niet wordt gezien. Help de kleine Kreeft om te ontdekken dat vervelende emoties er gewoon mogen zijn maar dat ze ook vanzelf weer over gaan.

Leeuw

Leeuw is een creatief en levenslustig kind dat dolgraag laat zien wat het kan. Het heeft een enorme behoefte aan aandacht. Dat wil je het natuurlijk geven, maar de kunst is wel dat je die aandacht op een gezonde manier doseert. Teveel complimentjes maken van een Leeuwenkind een ijdel prinsje of prinsesje waardoor het later geen aansluiting vindt bij leeftijdgenoten. Te weinig aandacht kan ervoor zorgen dat de jonge Leeuw aandacht vraagt op een negatieve manier, door mokken, mopperen of uitspattingen in de pubertijd.

Als ouder is het je taak om te ontdekken wat je Leeuwenkind écht nodig heeft. Soms is dat een compliment, soms is dat even luisteren naar zijn/haar verhaal, soms is dat gewoon samen op de bank zitten met een arm om hem/haar heen. En bij twijfel, kun je het altijd vragen. Respecteer de kleine Leeuw, dan ontwikkelt hij/zij zich tot een prachtige volwassene die blaakt van zelfvertrouwen.

Maagd

Maagd is zich extreem bewust van zijn/haar omgeving en van de kleine imperfecties in het dagelijkse leven. Dat merk je als ouder, als dit kind gaat huilen als er een vlekje op zijn of haar kleertjes zitten. Het Maagd-kind kan ook bijzonder picky zijn als het op eten aankomt. En het heeft al snel het gevoel dat het niet goed genoeg zijn best doet.

Klassiek voor Maagd is de ijver waarmee het de schoolstof tot zich neemt. Het laatste dat dit kind dus nodig heeft is een aanmoediging om nog harder zijn of haar best te doen. Dat doet het namelijk al. Het heeft er meer aan om te horen dat er onvoorwaardelijk van hem/haar wordt gehouden en dat het niet perfect hoeft te zijn, dat we allemaal weleens foutjes maken. Dit kind is gezegend met een enorme dosis humor. Dat helpt hem of haar om over al die kleine hang ups heen te stappen. Maar lach het niet uit, daarvoor is haar/zijn ego te kwetsbaar.

Weegschaal

Weegschalen zijn kleine vredesstichters, ze houden van alles wat mooi en harmonieus is, van muziek en kleren. Dit kind kan overstuur raken als het ziet dat er spanningen of ruzies zijn in het gezin. Misschien probeert het de andere gezinsleden af te leiden of het trekt zich terug omdat het niet tegen de vervelende sfeer kan. Ook kan het zich erg volwassen opstellen en proberen om de tegenstellingen te overbruggen. Alles voor de lieve vrede. Daarin kan het zichzelf een beetje kwijt raken.

Als ouder is het de kunst om dit kind duidelijk te maken dat een tegenstelling niet betekent dat je uit elkaar gaat (daar is het namelijk het bangst voor) of dat de liefde over is. Het is goed om de kleine Weegschaal aan te moedigen zijn of haar eigen mening te geven, zonder dat het bang hoeft te zijn voor afwijzing. Dan groeit het op tot een assertieve en emotioneel evenwichtige volwassene.

Schorpioen

De Schorpioen is een kind dat emotioneel erg sterk reageert op de omgeving. Het is alles of niets, je bent voor of tegen hem/haar en zo niet, dan bestaat de kans dat het een donkere driftbui laat zien. Daarnaast heeft het een onderzoekende geest. Het is in staat om een insect waar het bang voor is te ontleden in onderdelen. Precies weten hoe het zit is de Schorpioen-manier om angsten te bedwingen.

Cruciaal is de periode waarin het bang is dat zijn/haar ouders dood gaan. Die angst gaat bij Schorpioen erg diep. Zorg dat je er diep op ingaat en met goede antwoorden komt. Dat heeft dit kind echt nodig. Verder geeft knuffelen de kleine Schorpioen veel geborgenheid. Maar alleen als het zélf in de stemming is. Schorpioen opvoeden tot een probleemloze volwassene is bijna onmogelijk, maar de goed gegronde Schorpioen blijkt later zelf een fantastische vader of moeder.

Boogschutter

De Boogschutter is nergens bang voor en wil de wereld verkennen, dat begint al meteen in zijn eigen kleine omgeving. Je kunt heel wat tijd verliezen met zoektochten naar deze kleine ontdekkingsreiziger. Als je het opsluit in huis, beknot je dit kind in zijn levensvreugde. Daarom kun je het beter vrijheid geven met duidelijke grenzen. Er zijn momenten waarop het naar huis moet komen en moet luisteren. Afspraken maken met Boogschutterkinderen is misschien niet makkelijk, maar het is belangrijk dat het dit leert.

Boogschutters kunnen zich al jong betrokken voelen bij een ideaal en daarvoor willen vechten. Geef het daarvoor de kans en de ruimte. Maar kom niet in de verleiding om het ‘onze kleine minister president’ te noemen. Boogschutter’s ego is gevoelig voor inflatie. Als de realiteit dan tegenvalt, kan het zichzelf zien als mislukt. Het is belangrijk dat Boogschutter leert dat hij/zij ook de moeite waard is als zijn/haar idealen niet worden bereikt.

Steenbok

Een kleine Steenbok is bijzonder serieus, wil altijd graag helpen en kan zich over anderen ontfermen. Dat kan een sterke indruk maken en je hebt als ouder misschien het idee dat je dit kind volwassen taken kunt laten uitvoeren. Dat wil het ook. Het wil laten zien dat het alles zelf kan. Zou je dat tegenhouden, dan zou een Steenbok zich erg miskend voelen.

Tegelijk is het de kunst dat je dit kind stimuleert om kind te zijn, even het (huis)werk te laten voor wat het is. Het is meer dan zijn (school)prestaties, het hoeft niet altijd voor een jonger broertje of zusje te zorgen, of te helpen opruimen. Spelen is ook belangrijk voor zijn/haar ontwikkeling. Dus prijs het niet alleen als het goed zijn/haar best doet, maar doe dat ook als het lekker staat te dansen. Dan zit jouw Steenbok later niet in een zelfgebouwd harnas maar durft hij/zij voluit te leven.

Waterman

Het grappige van een Waterman-kind is dat je het bijna niet kunt opvoeden, dat doet het zelf. En jou erbij. Het denkt overal over na, heeft altijd een antwoord klaar en begrijpt feilloos hoe de wereld in elkaar steekt, dus meestal valt er niets tegenin te brengen. Heeft het een keer ongelijk, dan zal het dat niet snel toegeven.

Een kleine Waterman opvoeden is vooral een kwestie van verleiden. Zodra je het probeert te sturen, gaat het dwarsliggen. Bovendien is het met zijn/haar originele invallen en humor altijd zo charmant, dat het lastig is om streng of boos te zijn. Bovendien zal het niet snel iets echt ‘verkeerds’ doen. Toch is het opletten geblazen, want Waterman heeft wel degelijk behoefte aan emotionele geborgenheid. Alleen is het jouw taak als ouder om uit te puzzelen: wanneer dan. Lukt je dat, dan is de volwassen Waterman een toonbeeld van zelfvertrouwen, ook al is hij/zij anders dan de anderen.

Vissen

Vissen heeft een levendige fantasie. Die fantasie is zowel een enorme kracht als een lastig punt. Er zit een enorme creativiteit achter. Spoken, monsters en elfjes bestaan voor kleine Vissen haast echt, waardoor hij/zij meer dan andere kinderen last kan hebben van angsten. Zeggen dat het niet bang hoeft te zijn omdat monsters niet bestaan, helpt niet. Je kunt beter samen met je kind fantaseren dat het superkrachten heeft, waarmee het die monsters kan wegjagen.

Soms is de realiteit van Vissen zo vermengd met de fantasie dat het leugens vertelt, waardoor je boos wordt. Dan raakt de gevoelige Vissen enorm overstuur en kan het de volgende keer nog vreemdere verhalen vertellen, om maar te voorkomen dat je opnieuw boos wordt. Dat werkt als een negatieve spiraal. De kunst is dat je Vissen een veilig gevoel geeft. Het moet de waarheid kunnen vertellen zonder dat je boos wordt. Dat helpt hem later in het leven om eerlijk te zijn en voor zichzelf op te komen.


Meer Happinez?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Menstruatie en de volle maan: ken je energie
Menstruatie en de volle maan: ken je energie