Emotionele pijn? Zo kun je het beter dragen

Emotionele pijn? Zo kun je het beter dragen Emotionele pijn? Zo kun je het beter dragen Emotionele pijn? Zo kun je het beter dragen

Emotionele pijn, bijvoorbeeld in de vorm van schaamte, angst of boosheid, zien we vaak als negatief. De kans is dan ook groot dat je instinctief iets zoekt om je af te leiden, zodat je de pijn niet hoeft te voelen.

Dat is heel menselijk en heel effectief: zodra je iets gaat doen om je beter te voelen, gá je je vaak ook echt beter voelen. Voor even dan. Op de lange termijn is het ontwijken van ongewenste emoties helemaal niet zo’n goed idee.

Omgaan met emotionele pijn: praktische tips

Holistisch psychiater Kelly Brogan is voorstander van het ‘zijn’ met je gevoelens. Net zolang tot je op het punt komt dat je jezelf en je emoties begrijpt en accepteert. Als je op een constructieve manier door pijn gaat, het helemaal doorvoelt, brengt dat je dichter bij je wie je diep van binnen bent. In een interview met Goop legt Brogan uit hoe je beter kunt leren omgaan met emotionele pijn.

Volgens Brogan roepen emoties als schaamte en rouw – van onszelf, maar ook van anderen – vooral angst op. We weten simpelweg niet hoe we ermee om moeten gaan, omdat onze cultuur er geen context voor biedt. We hebben het bijvoorbeeld vaak over ‘negatieve gevoelens’, terwijl het beter zou zijn onszelf toe te staan om iets te voelen zonder het meteen als goed of fout te bestempelen.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu
  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning
  • En meer

Hogan noemt verschillende tools die je kunt gebruiken bij het omgaan met emotionele pijn:

1. Mindful ademen

Als je ervaring hebt met ademhalingstechnieken of meditatie, kun je die technieken gebruiken in situaties dat je door angst overmand wordt. Heb je nog nooit bewust met je adem gewerkt, dan is het veel lastiger om je ademhaling onder controle te brengen of te houden. Hogan adviseert om regelmatig te oefenen met de linker-neusgat-ademhaling. Dat doe je zo: druk met je duim je rechter neusvleugel dicht en adem rustig in en uit door je linker neusgat. Dit helpt om stressreacties in je lichaam te verminderen.


2. Mindful aanraken

Hiervoor leg je je hand achtereenvolgens op je keel, je borst en je buik, terwijl je (hardop of in je hoofd) de woorden ‘open, open, open’ herhaalt. Doe dit een paar series achter elkaar. Het keel-, borst- en buikgebied trekken vaak samen als we angst voelen. Deze oefening, waarbij je heel bewust focust op ontspanning in deze gebieden, kalmeert je zenuwen.

3. Je innerlijke kind vriendelijk toespreken

Volgens Hogan klinkt deze methode wellicht wat afgezaagd, maar het wérkt wel. Op het moment dat je een intense emotie als angst, woede of pijn voelt, stel je je een kind voor dat hetzelfde doormaakt. Dat kan zomaar een kind zijn, maar je kunt ook denken aan jezelf als kind. Misschien is het kind in tranen, of barst het uit in woede. Hoe zou jij – wetende welke emoties het kind voelt – tegen het kind praten? Je ontkent het probleem niet en doet niet neerbuigend, maar toont compassie en begrip.

De andere kant van emoties

Pijn doorleven en verwerken gaat niet alleen om sterker worden en daardoor meer aankunnen. Het gaat vooral om wat je tegenkomt als je toestaat om je emoties te voelen en ze doorleeft. Wat het je uiteindelijk oplevert, is je authentieke zelf. Het gevoel en de wetenschap dat het oké is om jezelf te zijn. Op wat voor manier dan ook, met welke gevoelens dan ook.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Huilen is oké – en ook nog eens gezond.

Volgend artikel
Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur
Als verdriet je overspoelt, laat je dan troosten door de natuur