Als het belangrijk voor je is, vind je een manier.

Door Susan Smit
Als het belangrijk voor je is, vind je een manier. Als het belangrijk voor je is, vind je een manier. Als het belangrijk voor je is, vind je een manier.

Ze klinken zo mooi en verlicht, die spirituele oneliners. Maar wat zeggen we eigenlijk? En is het waar? Susan Smit toetst, keurt, wikt en weegt.

Deze week keurt ze de woorden: ‘Als het belangrijk voor je is, vind je een manier. Zo niet, dan vind je een excuus.’

Dit is duidelijk een leerstelling afkomstig van de ‘je schept je eigen leven’-school. Volgens Jean-Paul Sartre leven we in een zinloze wereld en zijn we de som van onze keuzes. Dit tegelsprookje liegt er niet om. Alles wat je je in je hoofd haalt moet, linksom of rechtsom, kunnen lukken. Als je het maar belangrijk genoeg vindt en graag genoeg wilt, dan bereik je het. Anders heb je gewoon niet goed genoeg je best gedaan. Ik geloof niet dat dat waar is.

Als iets maar niet lijkt te lukken, hoe hard je het ook probeert en hoe graag je het ook (denkt) te willen, dan is het misschien een teken dat het niet voor jou is weggelegd. Met grimmige wilskracht kun je een heel eind komen, maar nooit ver genoeg. Je kunt zelfs van je pad afgaan en jezelf wijsmaken dat het juist is (met de verkeerde man trouwen, van de juiste vrouw scheiden, een opleiding kiezen die niet bij je past) en al die tijd zal het universum je, eerst op subtiele en dan op steeds luidere wijze, middels allerhande malheur iets willen vertellen: dit is niet voor jou bedoeld. Er is iets mooiers. Iets beters.

Zo bezien kan falen gewoon een vriendelijk verzoek van boven zijn of je toch alsjeblieft een andere richting op wil gaan, namelijk de jouwe, zodat je kunt doen waarvoor je hier bent. Door stug, tegen alle rode vlaggen en je eigen innerlijk weten in, doodlopende wegen in te slaan kun je vertraging oplopen in het bereiken van de doelen die je jezelf hebt gesteld. Maar hé, dan heb je die omwegen kennelijk nodig gehad om tot inzichten te komen. Geen ramp. Sterker nog: je leert soms meer van je mislukkingen dan van je overwinningen.

Beschouw je ondernemingen eens als experimenten, waarbij het resultaat er minder toe doet dan de ervaring zelf. Bijt je niet vast, maar onderzoek op een speelse manier. Dat is een formidabele levenshouding die je genoeg flexibiliteit geeft om te wenden en te keren en er een prachtig avontuur van te maken. Want, met het risico te klinken als een kaartje aan een theezakje: je krijgt niet wat je wilt, maar wat je nodig hebt om innerlijk te groeien.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Het donkerste moment van de nacht
Het donkerste moment van de nacht