Zo word je een meester in het geven van complimentjes

Zo word je een meester in het geven van complimentjes Zo word je een meester in het geven van complimentjes Zo word je een meester in het geven van complimentjes

‘Wat straal je vandaag!’ ‘Knap gedaan, die klus’, ‘Wat kun jij goed luisteren.’ Een oprecht compliment geeft de ander het gevoel dat-ie gezien wordt. Maak je ze eigenlijk te weinig? Of vind je het lastig een pluim zonder tegensputteren in ontvangst te nemen?  Zeven tips.

Strooi ze in het rond

Net zoals een glimlach is een compliment een klein cadeautje dat niets kost. Er is dus geen enkele reden om er zuinig mee te zijn. Probeer elke dag minstens één welgemeend compliment uit te delen. Je zult niet alleen zien dat je de ontvanger er blij mee maakt, maar ook dat je er zelf vrolijk van wordt. Mits je het meent, natuurlijk.

Wees oprecht

Want dat is wel een belangrijke: een compliment heeft alleen waarde als het oprecht is. Prijs iemands gevoel voor humor, aanstekelijke enthousiasme of nieuwe kapsel dus niet omdat je iets ‘moet’ zeggen. En zeg het wanneer het je te binnen schiet, want een impulsief compliment is het leukst: dat komt recht uit het hart.

Wees persoonlijk

De complimentjes die je bijblijven hebben je vaak geraakt omdat ze te maken hadden met iets dat belangrijk voor je was, of omdat ze precies op het juiste moment kwamen. Als iemand hard gewerkt heeft aan een lastige opdracht, doet een pluim voor al die arbeid extra goed. Wie onzeker is over zijn kleding, waardeert een compliment over die blitse nieuwe schoenen.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Focus op de persoon

Geef het liefst een complimentje dat echt iets over de ander zegt. Over wat hij goed kan, of iets dat op een andere manier kenmerkend is voor hem of haar (hartelijkheid, empathie, maar ook gevoel voor stijl). Vergelijk niet met anderen (dus geen: ‘wat kun jij toch goed luisteren, veel beter dan die en die’) want het is geen wedstrijdje en door er iemand anders bij te halen krijgt je compliment ineens een negatieve bijklank.

Overbrug er een afstand mee

Juist in contact met mensen die niet zo dicht bij je staan, of waarmee je af en toe botst (bijvoorbeeld een collega), kan een welgemeend complimentje wonderen doen. Het brengt wat lucht in jullie contact en brengt jullie dichter bij elkaar. Ook helpt het je om te focussen op zijn of haar positieve kanten – die zijn er altijd.

En als je zelf een compliment krijgt? Ook omgaan met complimenten is een kunst.

Neem het in ontvangst

Gek eigenlijk, hoe lastig het soms kan zijn om een compliment gewoonweg in ontvangst te nemen. Voor je het weet zwak je het af: nee hoor, iemand anders deed het nog veel beter dan jij, of: ach, die trui, dat is een uitverkoopje van drie jaar terug. Zonde, want zo doe je niet alleen jezelf tekort, maar ook degene die gewoon iets aardigs tegen je wilde zeggen. Een hartelijk ‘dank je wel’ is een prima antwoord. Zie een compliment als een presentje, dat neem je ook aan zonder het te bagatelliseren.

Complimenteer jezelf

Voel je je weleens ongemakkelijk als je een pluim krijgt, train jezelf dan in het verdragen van complimenten. Zeg elke dag tegen jezelf wat je goed gedaan hebt, waarom je trots op jezelf bent. Zo ga je jezelf meer waarderen, en ontvang je waardering dus ook gemakkelijker van iemand anders.

Meer lezen over complimenten in ontvangst nemen?

Zo neem je complimentjes in ontvangst: 4 tips.

Volgend artikel
Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft
Volg deze 3 stappen als je een compliment geeft