De grote Health-horoscoop van 2020

De grote Health-horoscoop van 2020 De grote Health-horoscoop van 2020 De grote Health-horoscoop van 2020

Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Kan jouw lijf in 2020 wel een oppepper gebruiken? Of staat er in de sterren geschreven dat jij dit jaar energie hebt voor tien!? Onze huisastroloog zocht het voor je uit.

Ram

Jouw gezondheid vraagt in 2020 om extra aandacht Ram. Dat is het effect van de planeet Chiron, die je herinnert aan pijn uit het verleden, die zich letterlijk vastgezet kan hebben in je lichaam. Lees er alles over in je gezondheidshoroscoop, Ram. Misschien loop je al een tijdje rond met iets kleins en heb je ermee leren leven; in 2020 kan dat meer naar de oppervlakte komen, waardoor je er nu echt iets aan wilt doen. Het kan ook zijn dat je toevallig een nieuwe therapie tegen het lijf loopt, die jou van je klacht kan afhelpen. Waarschijnlijk sta je meer open voor behandeling die op emotioneel en spiritueel niveau werkt en het probleem aanpakt bij de bron.

In de periode juni tot december staat de planeet Mars in het teken Ram. Dat geeft je een enorme kracht die je echt in je lijft kunt voelen. Je kunt bergen verzetten en marathons lopen. Zelfs als je normaal niet zo sportief bent, kun je ernaar verlangen om je lichaam uit te dagen en te onderzoeken hoe ver je kunt komen met hardlopen of een andere snelle vorm van sport. Of power-yoga spreekt je dan ineens meer aan dan yin yoga. Wees in die periode wel terughoudend met activiteiten die het vuur in je lijf aanwakkeren (bikram yoga, sporten in de volle zon). Je innerlijke vlam staat op een hoog pitje, less is more.

Stier

Van nature hebben de meeste Stieren een goede gezondheid waarmee ze een hoge leeftijd kunnen halen. Op dat gebied niets nieuws onder de zon in 2020, want de basis is goed. Maar Uranus staat in het teken Stier en Uranus is een planeet die steeds voor onrust en verrassingen zorgt, terwijl je juist zo gesteld bent op rust, evenwicht en regelmaat. Daardoor wordt je zenuwstelsel zo af en toe meer op de proef gesteld dan goed voor je is. Dat kan zich uiten in klachten in het halsgebied. Als je een belangrijke bespreking hebt, ben je bijvoorbeeld ineens schor. Of je hebt het gevoel dat je schildklier op volle toeren draait, maar de dokter kan niets vinden. Allemaal stress, zegt ie dan.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Je belangrijkste boodschap voor 2020 is dan ook ‘take it easy’. Je kunt de vele stressbronnen in je leven misschien niet uitbannen, maar je kunt wel oordoppen in doen. Dat is misschien zelfs letterlijk een goed idee, want je zintuigen- neus, ogen en oren – zijn uitermate sensitief. Door je af te sluiten voor vervelende en onrustige signalen – zoals lawaai van de buren, verkeer op straat – kun je beter slapen, waardoor je opgewassen blijft tegen de hoogspanning van 2020.

Daarnaast kun je je gevoelige zenuwen kalmeren met positieve prikkels. Massages bijvoorbeeld en mooie muziek met een laag aantal beats per minuut. Zonder dat je er moeite voor hoeft te doen, daalt dan je hartslag en daarmee verdwijnt het gejaagde gevoel in je lijf.

Tweelingen

Je gaat als Tweelingen een krachtig jaar tegemoet, waarin je lichamelijke problemen kunt aanpakken die zijn ontstaan omdat je niet goed voor jezelf hebt gezorgd. Van maart tot juni geeft Saturnus je dat duwtje in je rug dat je nodig hebt om te stoppen met roken, minder te drinken, gezonder te eten of meer te bewegen. En dan zal je ook snel verbetering kunnen merken in de vorm van een betere stemming, want je lichaam is de tempel van je geest.

Bovendien werkt die periode als een leerproces, waardoor je ook op langere termijn beter voor jezelf kunt blijven zorgen. Natuurlijk zal je heus nog weleens uit de band springen of iets ongezonds doen, maar dat wat je in deze periode oppakt (en waarmee je in 2021 waarschijnlijk een doorstart zult maken) werpt veel gezonde vruchten af.

Astrologie en je geboortehoroscoop

  • Online training met 8 lessen van Happinez astroloog Johanna Blok

  • Ontdek wat jouw persoonlijke planeten, huizen en aspecten over je onthullen

  • Alleen in juni 10,- korting met code ASTRO10

In de maanden april en mei doe je er een schepje bovenop als je fysieke energie een boost krijgt van de planeet Mars. Vooral als ‘meer bewegen’ een van je speerpunten is, dan zijn dit de maanden om je een nieuwe sportieve routine eigen te maken of meer te gaan trainen. Dat zijn ook de maanden waarin je een dieet fanatiek kunt doorvoeren. Zet realistische stappen, dan is de kans groter dat je je doel bereikt en aan het einde van het jaar met een grote glimlach in de spiegel zult kijken.

Kreeft

Je lichaam is in 2020 net zo lief voor jou als jij voor je lichaam. Dat klinkt misschien als een voor de hand liggende waarheid, maar je kunt die echt aan den lijve ondervinden. Je lichaam reageert als een goed verzorgd racepaardje als jij het geeft wat het nodig heeft: vrijheid om te bewegen en het allerbeste voedsel dat er is. Dat wil zeggen heel veel verse en onbewerkte plantaardige producten. Het omgekeerde is ook waar: verwaarloos je lichaam, beweeg zo min mogelijk, voed jezelf met bewerkt, zoet, zout en kunstmatig voedsel en je zult zien dat de weegschaal een vervelende verrassing voor je heeft.

Jupiter staat in Steenbok en dat geeft een soort boemerangeffect, de dingen die je in je lichaam investeert, komen dubbel en dwars terug. Ten goede of ten kwade. Zo’n Jupiter-positie kan er ook voor zorgen dat je vol vertrouwen de adviezen opvolgt van iemand (het kan ook een boek zijn) die je als jouw soort persoonlijke gezondheidsgoeroe hebt benoemd.

Je kunt veel nieuwe dingen over je eigen lichaam leren, maar blijf wel je nuchtere verstand gebruiken. Als de adviezen een extreem karakter hebben, passen ze waarschijnlijk niet bij jou en misschien wel bij niemand. Als je behoefte hebt aan meer energie, kan het goed zijn je lever te ontzien: geen extreme kuren, maar minder vet en alcohol, voldoende citrusvruchten en je merkt al snel dat je energieniveau toeneemt.

Leeuw

Het sterke lijf van Leeuw gaat een mooi jaar tegemoet. Zijn er lichamelijke kwesties die je plagen, dan komt de oplossing vaak spontaan op je pad omdat Chiron in het bevriende teken Ram staat. Dan word je een beetje geholpen bij alles wat te maken heeft met je gezondheid. Je vindt de juiste masseur als je rug opspeelt, of komt iemand tegen die je terloops een kruidenthee aanraadt waardoor je weer slaapt als een roos.

Het is voor Leeuw overigens altijd belangrijk om het hart extra goed te verzorgen. Dat doe je met cardiotraining. Dat is beweging waarbij je hart even flink moet werken, zodanig dat je het voelt kloppen. Hardlopen, poweryoga, zwemmen, wat jij maar wilt.

Als vanaf juni Mars in Ram staat, krijg je energetisch gezien een flink cadeau. Je kunt dan fysiek meer aan dan normaal. Nachten doorwerken zonder slaap lijkt geen probleem, meedoen aan een voettocht naar Rome ook niet. Maar de kans bestaat dat je jezelf overschat. Met Mars als bijrijder kun je makkelijk roofbouw plegen op je lichaam. Neem dus voldoende rust, zelfs als je denkt het niet nodig te hebben, anders verander je in een klein kind dat hyperactief rondrent, omdat het niet beseft hoe moe het eigenlijk is. En dat eindigt vaak met een huilbui.

Maagd

Jupiter staat in 2020 in het teken Steenbok en daar bevordert hij de groei van jouw lijf omdat Maagd en Steenbok bevriende aardetekens zijn.Dat kan een aantal dingen betekenen. Een fantastische zwangerschap bijvoorbeeld, mocht je in de vruchtbare jaren van je leven zijn. En als je dan een beetje geluk hebt komt er zelfs een tweeling (letterlijk, dus niet het sterrenbeeld). Het kan ook zijn dat je bezwijkt voor de verleiding van te veel lekkere hapjes en drankjes waardoor de kilo’s eraan vliegen. Tegen medische verwachtingen in kun je zelfs genezing vinden voor hardnekkige klachten. Daarbij is jouw positieve instelling de belangrijkste sleutel.

En dan is er nog een kansje dat je wat extra vocht vasthoudt. Daarom is het goed in 2020 matig te zijn met zout en histamine (dat zit bijvoorbeeld in kaas, worst en wijn). Groente en fruit, met name meloen, selderij, bananen en tomaten zijn jouw persoonlijke krachtvoer. Ze bevatten veel kalium, wat vocht helpt afdrijven.

Mocht je ziek worden, dan kun je merken dat het proces van ziek-zijn een diepgaande transformatie teweegbrengt bij jou. Een psychologische verandering waardoor er meer dankbaarheid, hoop en vertrouwen ontstaat. Dat kan al gebeuren als je een weekje met griep in bed ligt. Dan keer je diep in jezelf en kun je tot diepe gedachtes komen over het prachtige wonder dat jouw lichaam is.

Weegschaal

Je bent niet alleen een van de mooiste meisjes van de dierenriem, je bent in de eerste helft van 2020 ook topfit. Dat heeft alles te maken met jouw voorliefde voor rust, reinheid en regelmaat. Je zorgt goed voor jezelf en laat je niet gek maken door excentrieke dieetrages of de verleidingen van extreme sporten. Voor de meeste Weegschalen geldt: liever een flinke wandeling dan bungeejumpen, liever een gezonde stamppot dan raw vegan pasta.

Dat wil niet zeggen dat je kwetsbare plekken hebt. Vooral nieren en blaas zijn bij jou wat gevoelig voor stress en het weer. Je beste bescherming is veel drinken. Zorg dat er altijd een grote fles water naast je staat.

In de tweede helft, na juni, staat Mars in Ram. Dat geeft je het gevoel dat je fysiek ergens tegenop moet boksen. Je wilt er graag hard tegenaan maar het is net alsof je lichaam niet helemaal mee wil. Je bent wat vaker moe of hebt moeite om voldoende te slapen. Het kan zijn dat er ergens een ontsteking zit die jou stiekem berooft van je energie. Blijven deze klachten een beetje zeuren, ga dan voor een uitgebreide check-up. Dan weet je in elk geval zeker dat je topgezond bent. En heb je toch iets onder de leden, dan kun je er tenminste iets aan doen.

Schorpioen

Schorpioen is fysiek niet alleen ijzersterk maar ook een klein beetje een hypochonder. Dat heeft alles te maken met angst. Letterlijk met de angst voor de dood. Het lichaam is een soort mysterie waarin naar jouw idee van alles kan misgaan, en als je dan ook maar een klein dingetje voelt dat anders is dan normaal, dan gaat je fantasie ermee op de loop. Dan denk je dat je de meest gruwelijke ziektes hebt. Net als het kind dat denkt dat er slangen en draken onder zijn bed wonen. Ondertussen ben je ontzettend moedig als er echt iets aan de hand is.

Je zou in 2020 wat meer contact kunnen gaan maken met de realiteit en je niet langer laten meeslepen door je angsten voor medisch onheil. Jouw huismeester Pluto staat in het nuchtere teken Steenbok en dat kan je daarbij helpen. Bovendien maakt Pluto in 2020 contact met Jupiter, waardoor je meer optimisme een vertrouwen kunt voelen en ook dat helpt enorm bij het overwinnen van je overdreven bezorgdheid.

Heb je wel reële klachten, dan steunt Jupiter je bovendien bij het vinden van de juiste behandeling of de beste genezer. Je gaat dus waarschijnlijk een gezond jaar tegemoet, het enige dat jij hoeft te doen is je obsessie met lichamelijke klachten kalmeren. Dat doe je niet door alle afleveringen van ‘House’ of ‘ER’ achter elkaar te kijken maar door ouderwets te mediteren.

Boogschutter

Omdat Jupiter is verhuisd naar Steenbok, krijg jij je gezondheid niet langer cadeau. Er is werk aan de winkel. Met name gewrichten hebben smering nodig en kunnen (soms) letterlijk van zich laten horen, als jij je te veel vastzet in je werk. Dan heb je ineens last van je rug, nek of schouders. Of je krijgt pijn in je knie of je heupen. Je lichaam wil werken, kilometers maken. Geef het die ruimte. Ga erop uit. Je houdt van het maken van verre reizen, doe dat eens niet met het vliegtuig, maar ga te voet, de bergen in, de bossen door. Dan gaat er een wereld voor je open en je lichaam is weer snel in zijn oude vorm.

Een groot voordeel van Jupiter in Steenbok is dat je meer zelfbeheersing hebt dan normaal en dat betekent dat je makkelijk afscheid kunt nemen van slechte gewoontes zoals drinken of roken en te veel snoepen of smikkelen. Dat kan helpen als je graag van kilo’s kwijt zou willen en het helpt je sowieso om je gezonder te voelen.

In januari en februari is je energieniveau maximaal. Heb je sportieve ambities wil je op een andere manier iets groots ondernemen dat veel van je vergt, plan de activiteiten dan vroeg in het jaar, terwijl de planeet Mars een flitsbezoek brengt aan Boogschutter.

Steenbok

Met Jupiter in Saturnus (een groot deel van 2020) in het teken Steenbok, ga je een jaar tegemoet waarbij je je lichamelijk waarschijnlijk uitstekend voelt. Je beschikt over veel energie en als de griep voorbijkomt, blijk je compleet immuun of herstel je razendsnel, want de combinatie van beide planeten maakt jou extra sterk en weerbaar.

Je lichaam wil groeien, daarom is het een perfect idee om aan krachttraining of poweryoga te doen, dan geef je het de ruimte. Je kunt makkelijk extra spiermassa ontwikkelen en dat helpt dan ook weer bij de vetverbranding. En dat laatste is wel nodig, want ook de vetreserves op heupen en bovenbenen, de favoriete zones van Jupiter, kunnen ‘in de groei’ zijn. Dat is niet het gevolg van een trage stofwisseling, maar van een sterke eetlust: Jupiter maakt je gulziger dan normaal. Wat voor sommige Steenbokken een vreemde ervaring is omdat de meesten van nature goed maathouden.

Ook bijzonder is dat je een soort heilzame energie bij je draagt, een vrolijkheid en optimisme waardoor vrienden of familie die ziek zijn, het heel erg fijn vinden om zich bij jou op te laden. Het mooie is dat je daar niet moe van wordt of je naderhand leeg voelt, maar dat je daardoor juist meer energie krijgt. En je had al zoveel! Het is net het bijbelse verhaal van de broden en de vissen. Hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt, en de voorraad kan niet op.

Waterman

Met je persoonlijke planeet Uranus in het teken Stier kun je het gevoel hebben dat je lichamelijk minder vrij bent dan normaal. Dat heeft te maken met het energieverschil tussen Waterman (luchtteken) en Stier (aardeteken). Lucht wil omhoog, de vrijheid en de ruimte voelen. Stier is gebonden aan de aarde, aan de materie, het lichaam. Je kunt je daardoor letterlijk wat stijver en zwaarder voelen (ook al is er op de weegschaal geen verschil te zien), meer moeite hebben om in beweging te komen, dansen gaat niet zo lekker als normaal.

Ook kun je merken dat je trager bent, alsof je minder energie hebt. Toch heeft dat geen relatie met je gezondheid. Het is gewoon omdat je letterlijk niet in je element bent. De kunst is dat je zoveel en zo vaak mogelijk dingen onderneemt waardoor jij weer je mojo voelt. Juist wél bewegen dus. Aerial yoga, dansen een fantastisch idee. Acrobatiek, als je het aandurft. Maar ook zwemmen. Dat hoort bij het element water, maar het vrije gevoel erbij helpt luchtmensen zoals jij. Zo kun je jezelf losmaken van dat lome gevoel.

Het positieve van Stier is dat je zintuigen beter functioneren dan normaal. Leg je toe op het bereiden van gezonde culinaire gerechten. Verwen jezelf met aromatherapie, daar reageer je nu beter op dan normaal. Het is een uitstekende manier om het zintuigelijke van Stier (de neus) te combineren met lucht (essentiële oliën reizen door het luchtelement) en het kan jou helpen om beter in je vel te komen.

Vissen

Vissen heeft te maken met Neptunus, waarmee het een speciale relatie heeft. Neptunus krijgt in 2020 zijdelings ook nog steun van Jupiter en Uranus. Dat is een prachtige constellatie, want het tilt jou naar een hoger niveau in alle aspecten van je leven. Dat betekent dat je op een uitzonderlijke manier geholpen kunt worden als er problemen zijn met je gezondheid.

Je immuunsysteem blijkt veerkrachtig in te spelen op de alledaagse ‘uitdaging’ (griep, verkoudheid, buikgriep) en de hormonale processen in je lichaam verlopen beter. Neptunus is de planeet van het lange leven, dus de tijd is rijp om door gezonde voeding en andere maatregelen te zorgen voor een sterk fundament voor de toekomst van je body.

Neptunus is ook een bijzonder fijngevoelige en spirituele planeet. Die fijngevoeligheid komt soms terug in de vorm van allergie voor bepaalde stofjes of levensmiddelen. Maak je daar geen zorgen over. Allergie is niet een teken dat je lichaam ziek is, maar een teken dat je afweersysteem bijzonder krachtig is.

Meer dan andere tekens vertrouw jij op aanvullende geneeswijzen zoals acupunctuur of homeopathie. Instinctief weet jij dat deze methodes het zelfhelende vermogen van het lichaam aanspreken en dat is vaak de meest natuurlijke en heilzame manier. Maar sluit je niet af voor alles wat ‘regulier’ is. Er kunnen situaties zijn waarin je je gezonde verstand moet laten spreken en waarin medicijnen van de apotheek je beste optie zijn.

Meer weten over wat 2020 jou gaat brengen? Deze horoscoop is een onderdeel van onze body, mind & soul horoscoop voor 2020 uit ons nummer ‘De kracht van rituelen’

Meer lezen?

Over auteur
Johanna Blok is, naast haar werk als schrijver en journalist, astroloog. Johanna deelt de wijsheid en troost die ze zelf heeft ervaren binnen astrologie graag met anderen.
Volgend artikel
Weegschaal, dit is jouw gezondheidshoroscoop van 2020
Weegschaal, dit is jouw gezondheidshoroscoop van 2020