Met deze 3 oefeningen help je je kind om te ontspannen

Met deze 3 oefeningen help je je kind om te ontspannen Met deze 3 oefeningen help je je kind om te ontspannen Met deze 3 oefeningen help je je kind om te ontspannen

Het gevoel alleen nog ‘in je hoofd te zitten’, en de connectie tussen lichaam en geest kwijt te zijn: dat is iets waar veel mensen op enig moment tegenaan lopen. Ze hebben het gevoel door hun agenda geleefd te worden, of ze maken iets mee waardoor ze maar blijven denken. En voelen wordt steeds moeilijker. Zou het niet prachtig zijn als onze kinderen al leerden om in lichaam en geest verbonden te blijven?

Mindfulness en meditatie zijn beproefde manieren om je weer ‘heel’ te voelen, en in het nú te zijn. En laten die twee nu heel geschikt zijn voor kinderen. Eline Snel is mindfulnesstrainer en ontwikkelde een methode voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Die bestaat uit oefeningen waar, zoals Eline het zegt, kinderen zelf om vragen. Dat zegt wel iets over de behoefte van kinderen: elk kind wil spelen, maar elk kind heeft op zijn tijd ook behoefte aan rust, fysiek en mentaal.

Surfen op de golven

In ‘Stilzitten als een kikker’ laat ze zien hoe je als ouder (of leerkracht, of grootouder, of…) je kind kunt helpen, met concrete oefeningen en inzichten.  Het gaat niet alleen over de kinderen, maar ook over de ouders zelf. Want natuurlijk reageer je weleens minder aandachtig dan je zou willen, of schiet je uit je slof. Omdat je iets dwarszit, bijvoorbeeld. Dat we problemen hebben, dat hoort bij mens-zijn, zegt Snel. Maar je kunt er wel mee leren omgaan: ‘surfen op de golven’, noemt ze dat. Aandacht, acceptatie en begrip staan daarbij centraal.

Kikkeroefening

In ‘Stilzitten als een kikker’ (er is ook een werkboek bij, voor kinderen van 5 tot 8 jaar) staat uiteraard het groene beestje centraal. De kikker symboliseert ‘in het nu zijn’, want wie kan dat zo goed als een kikker? De kikkeroefening leert je om rustig te zitten en te observeren wat er om je heen en in jezelf gebeurt – zonder daar meteen op te reageren. Je gaat rechtop zitten, met je rug recht en ontspannen schouders, met je handen in je schoot. Je richt je aandacht op het stilzitten: net zoals een kikker dat doet.

Ontdek ook onze online training Mindful Leven

  • Met mindfulness expert Johan Noorloos

  • Ervaar meer innerlijke rust

  • Alleen in mei: 10,- korting met code MINDFUL10


Weerbericht

Hoe voel je je van binnen? Eline Snel vergelijkt je stemming met het weer: soms is er een bui, en dan weer schijnt de zon. Die metafoor kan je kind helpen woorden te geven aan hoe het zich voelt. Ga rustig zitten, doe je ogen even dicht en ontdek wat voor weer het van binnen is. ‘Vriendelijk en nieuwsgierig geef je aandacht aan de wolken, de heldere lucht of de bui die eraan komt… Het is gewoon zoals het nu is. Een stemming kun je nu eenmaal niet veranderen. Nét als het weer. Op een ander moment vandaag zal het weer heel anders zijn, maar nu is het zoals het nu is. En dat is helemaal goed.’

Piekerdoosje

Maakt je kind zich ergens zorgen over? Een ademhalingsoefening kan helpen, maar deze concrete tip van Eline Snel is ook eentje om te proberen. Geef je kind een mooi klein doosje, of versier samen met hem of haar een eenvoudig doosje. Voor het slapen gaan vraag je je kind of er nog iets is dat hem dwarszit. Zo ja, dan kun je samen de zorgen ‘in het doosje stoppen’ en het deksel erop doen. Je kind weet dan dat de zorgen opgeborgen zijn in het doosje, waar het ze altijd weer uit kan halen – maar ze zitten nu niet meer in zijn hoofd.

Meer lezen over het ouderschap?

De kracht van een compliment: zo geef je je kind positieve aandacht.

Volgend artikel
12 vragen voor een goed gesprek met je kind
12 vragen voor een goed gesprek met je kind