Dit zijn de leukste gezonde traktaties voor je kind

Dit zijn de leukste gezonde traktaties voor je kind Dit zijn de leukste gezonde traktaties voor je kind Dit zijn de leukste gezonde traktaties voor je kind

Het allerbelangrijkste van een traktatie voor je kind: dat-ie er leuk uitziet én goed smaakt. Het belangrijkste voor jou als ouder: dat de rups, dolfijn of bananenboot ook nog een beetje voedzaam is. Dat zit met deze gezonde traktaties wel snor. 

Rups van fruit

Rijg een stuk of zes druiven aan een satéprikker en houd ruimte over aan het uiteinde. Snijd de bovenkant en het kroontje van een aardbei, zodat je een mooie platte onderkant hebt. Steek de aardbei aan het uiteinde van de spies. Maak oogjes van een beetje glazuur of gesmolten (witte of pure) chocolade.

Kleurige fruitspies

Hoe kleuriger je fruitspies, hoe lekkerder en leuker ie eruitziet. Gebruik dus fruit in felle kleurtjes, zoals kiwi, aardbei en watermeloen of cantaloupe-meloen. Extra leuk: steek vormpjes uit het fruit, bijvoorbeeld hartjes of sterren.

 

Dolfijn van banaan

Flipper met een bal in z’n snuit: maak een inkeping in het smalle deel van de banaan en steek er een druif tussen. Teken aan weerskanten een oogje erop, of maak een ‘echt’ oogje van gesmolten chocolade.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Bert & Ernie van fruit

Voor Ernie: Leg de helft van een gepelde mandarijn op een bordje. Leg er aan weerskanten een partje mandarijn tegenaan voor de oren. Maak een neus van een framboos en haren van rozijntjes. Maak een inkeping voor de mond (van een klein stukje framboos of aardbei kun je een tong maken). Ogen maak je van stukjes banaan (of kleine marshmallows) met een rozijntje erbovenop.

Voor Bert: Leg een halve gepelde banaan op een bordje. Maak de wenkbrauwen en het haar van rozijntjes. Voor de neus gebruik je een partje mandarijn. Maak voor de mond een inkeping en stop in het midden een stukje framboos of aardbei voor de tong. Oren maak je van kleine stukjes appel of stukjes banaan. Een voorbeeld van Bert en Ernie vind je hier.

 

‘IJsje’ van watermeloen

Simpel, maar hartstikke lekker: maak ‘ijsjes’ van watermeloen. Snijd punten uit de meloen (mét schil) en steek een stokje in de schil. Wel even een inkeping maken met een mesje.

Bananenboot

Prik een banaan op een doosje rozijntjes (het doosje in het midden eronder, voor de stevigheid) met een grote prikker. Maak aan deze prikker, en aan twee andere prikkers die je verderop in de banaan bevestigt, rechthoekige stukjes papier vast, bij wijze van ‘zeil’. Op het zeil kun je iets gezelligs schrijven of tekenen, zoals de naam van de jarige en zijn of haar leeftijd.

Zonnebloem

Een traktatie waar iedereen samen van kan snoepen: maak op een groot bord een ‘hart’ van losse druiven. Leg om het hart puntjes mango heen, met de punten naar buiten. Van bleekselderij kun je een ‘stengel’ maken, of anders van stukjes komkommer.

IJshoorntje met fruit

Heel makkelijk, maar superfeestelijk: koop kant-en-klare ijshoorntjes en vul ze, vlak voor het trakteren, met druiven, aardbeien, bosbessen en ander fruit.

Pauw van fruit

Misschien wel de leukste van allemaal: een imposante pauw van fruit. Leg op een grote schaal een halve, ongeschilde peer. Maak pootjes van wortel, twee oogjes van kruidnagel (kun je makkelijk in de peer prikken) en een neus van een rozijntje. Leg om de pauw heen spiezen van fruit (stukjes banaan, meloen, druiven, aardbeien, wat je maar wilt): de veren van de pauw. (Bron: Beter door Eten).

Hoofdbeeld: fotografie door Saskia van Osnabrugge, styling door Maaike Koorman

Dagje mooi weer? Dit zijn de lekkerste gezonde snacks om mee te nemen naar het strand (ook geschikt voor thuis). 

Volgend artikel
‘Mama, wat gebeurt er met je als je dood bent?’
‘Mama, wat gebeurt er met je als je dood bent?’