Zo steun je jouw hoogsensitieve kind tijdens Sinterklaas

Zo steun je jouw hoogsensitieve kind tijdens Sinterklaas Zo steun je jouw hoogsensitieve kind tijdens Sinterklaas Zo steun je jouw hoogsensitieve kind tijdens Sinterklaas

Sinterklaas zorgt ieder jaar weer voor veel plezier en gezelligheid. Maar voor hoogsensitieve kinderen brengt het feest ook veel spanning, prikkels en onrust met zich mee. Hoe steun je jouw hoogsensitieve kind in deze tijd van pepernoten, verrassingen en Rommelpieten?

Door alle gezelligheid rondom Sinterklaas worden kinderen vaak drukker. Ze zijn moe en luisteren minder goed. Niet zo gek, als je bedenkt dat kinderen vaak nachten wakker liggen van spanning tijdens de weken dat Sinterklaas in ons land is. Ze slapen onrustig door het vooruitzicht op pakjesavond of wat ze in hun schoen gaan vinden, maar ook omdat ze bang zijn voor Sint en zijn Pieten die ’s nachts het huis binnenkomen.

Met onze tips bewaar je de gezelligheid rondom Sinterklaas en kan ook jouw gezin van dit mooie feest genieten!

1. Vertel je kind wat het kan verwachten

Komt Sinterklaas langs op school? Pedagoog Linda Peelen adviseert om verrassingen te vermijden en je kind te vertellen wat het kan verwachten. Namelijk: veel kinderen, dansende pieten, harde muziek en snoepgoed. Op deze manier overval je je kind niet met alle prikkels en creëer je rust. Heeft je peuter Sinterklaas en zijn pieten nog niet eerder gezien? Laat een filmpje zien van de goedheiligman, zodat je kind alvast een duidelijk beeld van Sinterklaas heeft.

Vraag na afloop wat het kind ervan vond en complimenteer op de dingen die goed gingen. Linda Peelen: “Durfde je kind snoep aan te nemen van Piet? Vertel je kind hoe dapper je dat vond!”

2. Bereid je goed voor op de intocht

Het is een goed idee om je kind goed voor te bereiden op de intocht. Geeft je kind aan dat het niet naar de intocht wil? Respecteer dat dan en maak het thuis gezellig. Dat geldt trouwens ook andersom. Zie jij op tegen alle prikkels van de intocht? Ga dan niet en maak het thuis gezellig, op die manier kun je er écht zijn voor je kind en hebben jullie het waarschijnlijk leuker dan op de intocht zelf.

3. Zet je schoentje buiten

Je schoen zetten is leuk, maar ook heel spannend. Veel kinderen vinden het idee dat Sinterklaas en zijn Pieten ’s nachts door het huis spoken een beetje eng. Als je kind zijn of haar schoen buiten onder een afdakje of stoel zet, ontneem je deze zorg bij het kind. Pedagoge Linda adviseert ook om af te spreken dat je kinderen maximaal drie keer een schoen mogen zetten. Communiceer dit ook met opa en oma en eventuele buren. Zo weet je kind waar het aan toe is, wat zorgt voor rust en overzicht in een tijd vol prikkels.

4. Niet mee naar Spanje

Ondanks dat Sinterklaas voornamelijk heel leuk is, is er voor het kind altijd het risico dat het stout is geweest en mee naar Spanje moet. Dit idee is voor het kind enorm stressvol. Gebruik deze angst niet tegen het kind. Linda Peelen: “Soms hoor ik vaders of moeders zeggen: ‘Als je nu niet luistert dan neemt Piet je mee naar Spanje hoor’. Ze bedoelen het natuurlijk goed, maar het kan je kind angst aanjagen.”

5. Bewaar de balans met snoepgoed

Rond Sinterklaas eten kinderen meer snoep en hooggevoelige kinderen zijn daar vaak extra gevoelig voor. Je kunt de hoeveelheid suiker inperken door je kind een handje pepernoten aan te bieden in een bakje, in plaats van ze zelf uit de zak te laten pakken. Of kies voor vers of gedroogd fruit. Pedagoge Linda: “Google ook eens naar biologisch en suikervrij snoepgoed, er zijn tegenwoordig veel gezonde alternatieven.”

6. Creëer momenten van rust

Een hoogsensitief kind heeft behoefte aan rust. Een boek lezen of luisteren, de natuur in, een lekker warm bad en op tijd naar bed. Je kind heeft hier normaalgesproken al veel baat bij, maar juist in drukke tijden is het verstandig hier nog meer tijd voor vrij te maken. Of probeer één van deze kindermeditaties met je kind.

7. Less is more

Bij veel gezinnen wordt pakjesavond meer dan eens gevierd. Realiseer je dat dit het kind niet per se meer plezier oplevert. Eén pakjesavond is al enorm leuk en je kind geniet er nog dagen van na. Als er meteen nog een pakjesavond op de planning staat, krijgt hij of zij daar de kans niet voor. Dat geldt ook voor de hoeveelheid cadeaus. Pedagoge Linda Peelen: “Kinderen zijn vaak al erg gelukkig met een aantal mooie cadeautjes, bij teveel aanbod weten kinderen eigenlijk niet meer waar ze mee moeten spelen waardoor ze niet tot spel komen.”

8. The day after Pakjesavond

Laat als Sinterklaas het land uit is nog een aantal Sinterklaasspullen in huis liggen, zoals een boekje. Zo heeft het kind de kans om het festijn nog wat te verwerken. Heb je het gevoel dat je kind er echt klaar mee is? Ruim dan lekker alles op, dat geeft je kind ook rust.

9. Ontspan en geniet

Het belangrijkste is dat je samen met je kinderen van Sinterklaas kunt genieten. Neem je rust, zorg goed voor jezelf en begrijp wat jouw kind nu nodig heeft. Loopt alles even anders dan je had verwacht? Ontspan en blijf een voorbeeld voor je kind! En als de feestdagen weer voorbij zijn, keert de rust vanzelf weer terug.

Wil je jouw hooggevoelige kind beter begrijpen?

Als je kind hooggevoelig is (10 tips).

Volgend artikel
3 belangrijke inzichten voor hooggevoelige ouders
3 belangrijke inzichten voor hooggevoelige ouders