Ik wil van mijn kind geen Prinses of Superheld maken, maar een individu

Door Susan Smit
Ik wil van mijn kind geen Prinses of Superheld maken, maar een individu Ik wil van mijn kind geen Prinses of Superheld maken, maar een individu Ik wil van mijn kind geen Prinses of Superheld maken, maar een individu

‘Wat vond je het leukste vandaag?’ vraag ik mijn zoontje van vier voor het slapen gaan. ‘De tractor,’ antwoordt hij met een gelukzalige blik op zijn gezicht.

O ja, er was een tractor – een niet werkend, aftands ding waar hij even op mocht zitten om aan het stuur te draaien. De lammetjes die uit het melkflesje in zijn hand dronken, de enorme speeltuin en het roomijsje verbleken daar kennelijk bij.

Genderneutraal opvoeden

Ooit dacht ik dat jongetjes alleen maar met auto’s spelen omdat hun vaders dat zo leuk vinden en dat het een aangeleerd, cultureel ingegeven ding was. In het kader van genderneutraal opvoeden drukte ik mijn zoon zo nu en dan een pop in handen. Drie seconden later lag ze op de grond – als het meezat in één stuk. Wel staat hij er gelukkig nog steeds op dat zijn nagels gelakt worden als mijn dochter de kindernagellak tevoorschijn haalt en laat dan trots aan iedereen zijn gele glanzende nageltjes zien.

Hokjesdenken

Waarom word ik eigenlijk zo blij van die gele nageltjes? Misschien omdat daaruit blijkt dat hij zich nog niet bewust is van wat er van hem wordt verwacht als lid van de mannelijke sekse, dat zijn gedrag puur is en gespeend van ‘hoe het hoort’. Misschien omdat hij nog een leven lang gepusht zal worden om stoer te zijn, potig en flink en daarmee mogelijk over zijn eigen grenzen zal gaan. Misschien omdat ik van mijn kinderen geen Prinses en Superheld wil maken, maar twee individuen. Geniet er nog maar even van, denk ik dan, van niet in een hokje hoeven vallen, van kind zijn.

We zijn allemaal een beetje man en vrouw

In alles wat leeft zitten de twee polen van mannelijke en vrouwelijke energie, ofwel yang en yin. Het bekende yin-yangteken laat een donker en een licht veld zien, waarbij het donkere deel een lichtpunt in zich bevat en het lichte deel een donker punt. Zo is het ook de mens: word je als man geboren, dan draag je ook een beetje vrouwelijkheid in je. Word je als vrouw geboren dan draag je ook een stukje mannelijkheid in je. Je ziet het in onze hormoonhuishouding: de man heeft wat oestrogeen en de vrouw wat testosteron, in verschillende hoeveelheden, maar nooit in de mate waarin de andere sekse het bezit.

Een kind is dus zo mannelijk of vrouwelijk als hij of zij is. Een kind een richting op duwen zal niet al te veel effect sorteren. Dat had ik kunnen weten. Ooit had ik een vriend die als kind van zijn lieve hippieouders een meisjespop die kon huilen had gekregen. Hij schijnt er best vaak mee hebben gespeeld, maar dertig jaar later was hij toegewijd voetbalfan en popjournalist, met een voorkeur voor koud bier en harde grappen. Dus.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Iedere ouder worstelt weleens: om hulp vragen doe je zo
Iedere ouder worstelt weleens: om hulp vragen doe je zo