Maya-astrologie: zomerhoroscoop voor kinderen

Maya-astrologie: zomerhoroscoop voor kinderen Maya-astrologie: zomerhoroscoop voor kinderen Maya-astrologie: zomerhoroscoop voor kinderen

Rode Draak, Witte Wind, Blauwe Adelaar… Het zijn ‘sterrenbeelden’, oftewel zonnezegels, uit de Maya-astrologie. Kennis van de heilige kalender van dit oude volk, en de bijbehorende astrologie, kan je helpen om meer vanuit flow te leven en jezelf te zijn. Ook voor kinderen heel  fijn!

Voor de Maya’s was tijd als een spiraal, net als de Melkweg, waarin ons zonnestelsel zich bevindt. De Maya’s bestudeerden de hemel en wisten dat de aarde in 26.000 jaar een ronde maakt om Alcyone, de centrale ster van de sterrengroep Pleiaden. Hun astronomische waarnemingen waren bijzonder nauwkeurig. Ze begrepen dat ons aardse leven wordt beïnvloed door al die verschillende bewegingen. En dat je, door je af te stemmen op die cycli, kunt leven in harmonie met de schepping. Zo ben je niet alleen aardbewoner, maar ook bewust onderdeel van een veel groter universum. 

Het natuurlijkere ritme van de Maya-astrologie 

In de heilige kalender van de Maya’s grijpen verschillende cycli in elkaar.

 • Zo is er de cyclus van 4, naar de vier windrichtingen: beginnen (rood), verdiepen (wit), transformeren (blauw), voltooien (geel). Dat herhaalt zich, in dagen, in perioden, in jaren.
 • Dan heb je de cyclus van 13, die zien de Maya’s als de scheppingscyclus. Elke schepping bestaat uit 13 stappen, of tonen. Dit zijn de bewegingen die nodig zijn om iets te creëren. Je vindt ze terug in de dertien gewrichten van het menselijk lichaam. Dertien is het getal van de vrouw; er zijn dertien manen in een jaar. Maya-astrologiedeskundige Silver van Lohuizen: “In de westerse wereld hebben we een tijdrekening die is gebaseerd is op 12 – twaalf maanden. Als je 13 uit de tijd haalt, haal je dat stukje vrouwelijke verbinding eruit, de verbinding met de bron. Dan krijg je ’tijd is geld’, agendatijd. Je mist dan een belangrijke schakel. Het ritme van 13 is heel belangrijk om weer de verbinding te ervaren waarin tijd meer als een cirkel of een spiraal is. Het voelt natuurlijker. Alles beweegt dan synchroon. Als jij in verbinding bent, kom je in die stroom van synchroniciteit. Dan ben je altijd waar je moet zijn.” Voor kinderen (en volwassenen) die moeite hebben zich aan ‘agendatijd’ te houden, kan het een verademing zijn om te mogen leven in een natuurlijker ritme.
 • De cyclus van 20 – de zonnezegels – correspondeert met de 20 stukjes ‘zon’ die in je vingers en je tenen zitten. Ze geven je scheppingskracht letterlijk handen en voeten.

De zonnezegels en tonen

De Maya’s hebben namen, tekeningen en karakterbeschrijvingen gemaakt bij deze cycli, dat zijn de zonnezegels. Zoals je in de westerse astrologie een Ram of een Maagd bent, kun je in de Maya-astrologie bijvoorbeeld een Blauwe Aap, Rode Aarde of een Witte Tovenaar zijn. Welke zonnezegel en toon bij jou persoonlijk horen kun je uitrekenen aan de hand van je geboortedatum. Je zonnezegel zegt iets over je kwaliteiten, en de bijbehorende uitdagingen.

De dertien tonen zijn, volgens de Maya-astrologie, dertien stappen waaruit een proces bestaat. Bijvoorbeeld; het stellen van een doel of de uitdaging van dat doel vaststellen. Ook de zogenoemde wavespells, een periode waarin de energie van een bepaalde zonnezegel de boventoon voert, werkt in dertien dagen. De Maya-astrologie nodigt je uit om scheppend kunstenaar van je leven te worden, vanuit jouw natuurlijke eigenschappen, meesurfend op de golven van de tijd. Dan kun je flow en synchroniteit gaan ervaren: je bent op het juiste moment op de juiste plaats.

Zomerhoroscoop voor kinderen

Wil je deze zomervakantie, samen met je kinderen, meevaren op de natuurlijke stroom van de Mayakalender? Op 13 juli 2019 begint een nieuwe cyclus van de Tzolkin. Die start met de wavespell, ook wel golf of levenspad genoemd, van de Rode Draak.

 • 13-25 juli: Rode Draak
  Een nieuw avontuur wacht. Waar zou dat in jouw leven over kunnen gaan? Je openstellen voor het onbekende vraagt om oervertrouwen; daar kun je op afstemmen. Ga lekker ontspannen en spelen, doe dingen waar je energie van gaat stromen. Als je naar je lichaam luistert, vertelt dat je precies wat goed of niet goed voor je is.
 • 26 juli – 7 augustus: Witte Tovenaar
  De Tovenaar brengt je in contact met het weten van je hart. Probeer in het hier en nu te zijn, neem veel rust en stel je open voor pure liefde. Universele liefde is er altijd voor ons. Probeer ook vanuit je hart met anderen te praten. Wat is voor jou waar? Houd het dicht bij jezelf.
 • 8-20 augustus: Blauwe Hand
  Waar je eerst vooral naar binnen was gekeerd, kun je de energie nu gaan omzetten en inzetten. Tijd voor creativiteit, lekker met je handen aan het werk! Knutselen, tekenen, schrijven… Luister naar je (innerlijke) kind en naar je gevoel. Handen kunnen ook helen; geef jezelf of elkaar eens een fijne massage.
 • 21 augustus – 3 september: Gele Zon
  Nu kun je wat je eerder hebt gezaaid tot bloei laten komen. De Gele Zon schijnt met onvoorwaardelijke liefde en geeft je groeikracht. Zorg voor een gezonde structuur, die ondersteunt je groei. Zie de schoonheid en harmonie om je heen en richt je op wat jij, als de kunstenaar van je leven, wilt scheppen. Misschien is er een nieuwe cursus, opleiding of hobby die je hierbij helpt.

Dit artikel is een redactioneel aangepast fragment uit happi.kids ‘Zonnekracht’ (nr. 2 – 2019). Wil je verder lezen? Je bestelt het nummer nu in onze shop!

Zonnekracht

Meer lezen?

(Tekst: Ingrid Melenberg)

Volgend artikel
De kinderrij: oudste, middelste, jongste of enig kind? Dit zegt het over je kind(eren)
De kinderrij: oudste, middelste, jongste of enig kind? Dit zegt het over je kind(eren)