Alles wat je wilt weten over de helende kracht van cacao

Alles wat je wilt weten over de helende kracht van cacao Alles wat je wilt weten over de helende kracht van cacao Alles wat je wilt weten over de helende kracht van cacao

In Midden en Zuid-Amerika wordt cacao al eeuwenlang gebruikt in heilige rituelen en een cacao-ceremonie. De voedingsstof zou helende krachten bezitten, en een sterke verbinding met jezelf en moeder aarde creëren.

Grote kans dat je blij wordt van een lekkere karamel-zeezout chocoladereep, maar volgens eeuwenoude tradities bezit cacao nog veel meer bijzondere krachten. De actieve ingrediënten van cacao werken sterk op het hart-chakra. Het brengt je terug naar de kern. Hoe we ons van nature zouden moeten voelen. Niet verstrikt in het hoofd, maar in verbinding met het hart en moeder aarde. Hoe rauwer en puurder de cacao, hoe groter het transformerende effect op lichaam en ziel. Cacao wordt in de Inca en Maya-tradities gezien als ‘Voedsel der goden’. Zij gebruikten het zelfs een tijd als ruilmiddel, hun eigen ‘goud’.

Gezondheidseffecten van cacao

Cacao bevat veel goede voedingsstoffen en mineralen als ijzer, magnesium en koper. Deze ontspannen het lichaam en bevorderen de natuurlijke lichaamsprocessen. Zo versterkt cacao de bloeddoorstroming, vermindert het stress. Ook bevat cacao veel anti-oxidanten die helpen de lever en nieren te ontgiften, zorgen voor een lagere bloeddruk en het lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Om zo optimaal mogelijk werk te kunnen doen, is het belangrijk dat de cacao onbewerkt (dus rauw) is en zuiver.

Cacao-ceremonie

Rauwe, pure chocola consumeren is goed voor je, maar in cacao ceremonies worden de helende effecten van de cacao nog eens versterkt. Tijdens een cacao-ceremonie drink je, vaak onder begeleiding, pure cacoa. Soms wordt de coacoa ook aangelengd met kokosmelk of andere (plantaardige) melk vanwege de smaak. Na (of tijdens) het drinken wordt er vaak gemediteerd, gezongen, gechant of worden er affirmaties of mantra’s opgezegd. Het is een emotionele en zintuiglijke ervaring. De spirit van cacao brengt je op een kalme wijze manier je diepste gevoelens. Cacao versterkt de natuurlijke afgifte van gelukshormonen. Hierdoor kunnen er tijdens een ceremonie veel emoties loskomen. Er kan een diepe, bevredigende blijdschap gevoeld worden. Door cacao op die manier bewust en met de juiste intentie tot je te nemen kan het heling en inzicht bieden.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.


Beeld: fotografie door Eric van Lokven, styling door Cyn Ferdinandus

Meer lezen over cacao?

Dit is wat je van rauwe chocolade kan leren.

Volgend artikel
Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies
Alles wat je wilt weten over cacaoceremonies