Net als in Bolderburen: dit zijn de beste opvoedtips uit Scandinavië

Net als in Bolderburen: dit zijn de beste opvoedtips uit Scandinavië Net als in Bolderburen: dit zijn de beste opvoedtips uit Scandinavië Net als in Bolderburen: dit zijn de beste opvoedtips uit Scandinavië

Scandinavische kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld. Deense kinderen zijn zelfs het gelukkigst.

We lieten ons de afgelopen jaren graag meeslepen door het Deense Hygge (knus nestelen met een boek op de bank) en het Zweedse Lagom (niet teveel, niet te weinig, maar precies genoeg). Maar wat kunnen we van onze noorderburen leren als het gaat om opvoeden? We delen de meest bijzondere opvoedtips uit Scandinavië.

1. Geen roze of blauw

Respecteer je pasgeborene vanaf het prille begin als een kind. Maak zelf niet het onderscheid tussen jongen of meisje. Dan bespaar je je kind al vroeg de ballast om het gedrag aan te passen. Dan kan het zelf ontdekken wat goed voelt. Zo krijgt het de ruimte voor een echte keuze en een vrije ontwikkeling.

2. Eigen tempo

Kinderen leren graag uit zichzelf, maar daarin geven ze zelf het tempo én hun belangstelling aan. Niet ieder kind wil al op zijn vierde zijn naam kunnen schrijven of kunnen tellen. De kat eten geven of de vaatwasser uitruimen zijn ook vaardigheden die bij het leven horen. Vanaf het zesde jaar beginnen met lezen en schrijven is vroeg genoeg.

3. Laat het ze zelf ontdekken

Heb er vertrouwen in dat, als je kind buiten speelt in de natuur, niet elk obstakel levensbedreigend is. Steeds ingrijpen als een kind de grenzen verkent bij het spelen is niet goed voor het zelfvertrouwen. Een kind dat weet hoe het moet klimmen, vallen, opstaan en het niet op een gillen zet bij een schram of een wondje is weerbaarder en zelfverzekerder.

Benieuwd naar de andere Scandinavische opvoedtips?
Deze lees je in de Happi.Kidz ‘Kracht’.

Volgend artikel
Zo leer je je kind al op jonge leeftijd positief denken
Zo leer je je kind al op jonge leeftijd positief denken