Ze verzorgt, troost en koestert: dit is de kracht van moederliefde

Door Susan Smit
Ze verzorgt, troost en koestert: dit is de kracht van moederliefde Ze verzorgt, troost en koestert: dit is de kracht van moederliefde Ze verzorgt, troost en koestert: dit is de kracht van moederliefde

Zuivere moederliefde geeft kinderen het gevoel dat ze op hun eigen manier bijzonder zijn, los van hun kwaliteiten en prestaties. Ze hoeven er niets voor te doen, alleen een kamer binnenkomen.

Maya Angelou, de inmiddels overleden schrijfster en mentor van Oprah Winfrey, stelde moeders één vraag: lichten je ogen op als je kind de kamer binnenkomt? Als dat zo is, dan is het goed. Ze heeft gelijk. Zuivere moederliefde geeft kinderen het gevoel dat ze op hun eigen manier bijzonder zijn, los van hun kwaliteiten en prestaties. Ze hoeven er niets voor te doen, alleen een kamer binnenkomen.

Volle bloei

Klassieke moederliefde is een dragende kracht. De archetypische Moeder zoogt, verzorgt, troost en koestert. In alle spirituele tradities en mythologieën is er een Moeder Aarde. De aarde draagt al het leven in haar schoot, voedt, ondersteunt, laat tot volle bloei komen en neemt het daarna weer ruimhartig in zich op.

Maar de persoonlijke betekenis van moederliefde is voor iedereen een ander verhaal. Afhankelijk van wat je zelf hebt ervaren, klinkt het geborgen, verstikkend, zacht of kil. Voor mij betekent moederliefde veiligheid, mildheid en warmte. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik teveel aandacht van mijn moeder vroeg. Als meisje moet ik haar de oren van het hoofd hebben gekletst en nog steeds vertel ik mijn moeder tot in detail wat me bezighoudt, wat ik gedaan heb, wat ik voel en wat ik vind en ze lijkt alles even boeiend te vinden. De enige reden dat ik soms terughoudend ben is de angst haar bezorgd te maken.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Veilig tussen twee armen

Nu ik zelf moeder ben en zie hoe mijn moeder met mijn kinderen omgaat, neem ik haar rol nog duidelijker waar. Ik zie eindeloos geduld, onvermoeibare volledige aandacht, liefdevolle acceptatie. Maar ook: moeilijk grenzen kunnen stellen, zichzelf wegcijferen. Als mijn moeder mijn huis binnenkomt, mogen de kleintjes zich in haar uitgestrekte armen storten om daar voorlopig te blijven. De vragen ‘hoe kan ik er voor je zijn?’ en ‘hoe kan ik je ondersteunen op je reis?’ staan centraal.

Wie zo’n moeder heeft, denkt dat alle vrouwen zo zijn. En denkt dat het enige dat een mens hoeft te doen voor een gezonde relatie met anderen is zelf veel geven. De ontgoocheling is groot als blijkt dat dit niet de realiteit is. Zelfs mensen die je onbewust als moederfiguren beschouwt kunnen je met verbijstering achterlaten.

Niet iedere vrouw is zoals je moeder

Afhankelijk van je jeugdervaringen zul je, net als ik, een roze bril afzetten, of juist een wapenrusting uit moeten trekken. Je krijgt een heldere blik. Dat is volwassen worden, neem ik aan: inzien dat niet iedere man is zoals je vader en niet iedere vrouw is zoals je moeder. Na dat belangwekkende besef kun je anderen pas écht nemen zoals ze zijn. Dan pas kun jij op jouw beurt iemand de kamer zien binnenkomen en inzien hoe diegene op zijn eigen manier bijzonder is. Je ogen zullen oplichten voor alle mensen – los van hun prestaties en kwaliteiten. Dat is het mooie: je hoeft geen kinderen te hebben om moederliefde te schenken.

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Wat als je de waarheid spreekt, maar mensen je niet geloven?
Wat als je de waarheid spreekt, maar mensen je niet geloven?