Vijf keer wijsheid uit Harry Potter

Vijf keer wijsheid uit Harry Potter Vijf keer wijsheid uit Harry Potter Vijf keer wijsheid uit Harry Potter

Kinderen zijn dol op Harry Potter en lezen de boeken graag, maar het is nóg veel leuker om ze voor te lezen. Alle zeven delen?!? Ja hoor, gewoon beginnen. Want die boeken bevatten wijsheden en levenslessen waar niet alleen je kind wat aan heeft, maar jij ook. Daarom hebben we vijf keer wijsheid uit Harry Potter voor jou op een rijtje gezet:

1. Liefde en vriendschap

Harry heeft als baby een aanval van de Heer van het Duister overleefd – een litteken op zijn voorhoofd herinnert er nog aan. Hoe kon dat? En hoe kan het dat een handlanger van diezelfde heer zich brandt als hij Harry probeert aan te raken? Schoolhoofd Albus Perkamentus legt het zo uit: Harry’s moeder is gestorven terwijl ze hem probeerde te beschermen en ‘als iemand veel van je houdt, dan laat dat een teken achter en dat blijft een soort bescherming geven, ook als die persoon er niet meer is, want het dringt door in je huid.’ Elke keer blijkt dat liefde en vriendschap bepalende aspecten zijn voor je leven. Als het gaat om de strijd van goed tegen kwaad, is dat wat de doorslag geeft. Let ook op de ontwikkeling van de vriendschappen. Harry, Ron en Hermelien kunnen af en toe kibbelen, het niet met elkaar eens zijn, maar ze vinden elkaar altijd terug.

Wijsheid uit Harry Potter: Echte vriendschap kan tegen een stootje.

2. Omgaan met angsten

De hoofdpersonen uit de Harry Potter-boeken worden keer op keer geconfronteerd met hun grote en kleine angsten en ze leren daarmee omgaan. Een van de dingen die de hoofdpersonen moeten leren op de toverschool is hoe om te gaan met een ‘boeman’, een magische fi guur die de vorm aanneemt van je grootste angst. Er is maar één manier om hem te bezweren: door de toverspreuk ‘Ridiculus!’ uit te spreken en je voor te stellen dat de boeman verandert in iets grappigs. Dat gaat niet vanzelf, het is iets wat je moet oefenen, maar als het eenmaal lukt, is het de beste life hack ooit – en eentje waarvan je ook in de gewone wereld plezier kunt hebben: ‘Als je iets eng vindt, maak je het grappig’. Maar let ook op de dementors, de gruwelijke wezens die het geluk uit je zuigen en waartegen je je kunt wapenen door héél erg aan een moment te denken dat je gelukkig was, en zo je patronus op te roepen, je eigen, mythische beschermdier.

Wijsheid uit Harry Potter: Het is dapper om je angsten onder ogen te zien, en je kunt leren ermee om te gaan.

3. Keuzes maken

‘Uit onze keuzes blijkt wie we werkelijk zijn, niet uit onze talenten,’ zegt schoolhoofd Albus Perkamentus (die grossiert in wijze uitspraken, dus houd een potlood bij de hand om ze te markeren). Net als Harry hebben we allemaal een stukje duisternis in ons. Niemand is perfect, niemand is alléén maar goed.

Wijsheid uit Harry Potter: Jij bepaalt welke keuzes je maakt, en dát bepaalt wie je bent, niet je afkomst of je aanleg.

4. Iedereen hoort erbij

We hebben zó snel ons oordeel klaar. Kinderen en volwassenen maken zich eraan schuldig. Let in het verhaal van Harry Potter vooral op de buitenbeentjes. De dromerige Loena Leefl ang, die dingen ziet die er niet zijn (of toch wel?). De stille, onhandige Marcel Lubbermans (houd in de gaten hoe die steeds op beslissende momenten een belangrijke rol speelt). Maar ook de excentrieke oude dame verderop uit de straat, die door kinderen uitgelachen wordt, maar een heldin blijkt als de nood aan de man komt. De buitenbeentjes horen er ook bij en dat is voor iedereen een geruststelling. Want zijn we niet eigenlijk allemáál buitenbeentjes?

Wijsheid uit Harry Potter: De helden in Harry Potter hebben het hart op de goede plaats, dat is het belangrijkste.

5. De werkelijkheid is niet zwart-wit

Een van de razendknappe aspecten van de Potter-boeken is hoe alle personages zich blijven ontwikkelen. Naarmate je meer over ze te weten komt, ga je anders naar ze kijken. Het mooiste voorbeeld hiervan is misschien wel Severus Sneep, leraar Toverdranken en (later) Verweer tegen de Zwarte Kunsten op Zweinstein. Aanvankelijk is dat alleen maar een vreselijk nare man die Harry het leven zuur maakt, pas later ontdek je de gespletenheid tussen liefde en haat waarmee hij te maken moet hebben gehad, met Harry als zijn leerling. Omgekeerd is het aanvankelijk onkreukbare schoolhoofd Albus Perkamentus (die van de wijze quotes) in zijn leven niet altijd de vriendelijke, verstandige man geweest.

Wijsheid uit Harry Potter: Oordeel niet te snel. Niemand is alleen maar goed of slecht.

Voorlezen uit Harry Potter

Als je je kind gaat voorlezen uit Harry Potter, hoe doe je dat dan? Hier zijn vijf magische voorleestips:

1. Wanneer beginnen?

Vuistregel: als je kind eraan toe is. De Harry Potterserie is een goede opvolger van de boeken van Roald Dahl. Het eerste deel, ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’, kun je al voorlezen vanaf een jaar of zes, zeven, je merkt tijdens het voorlezen snel genoeg of het verhaal je kind ‘pakt’. Vanaf deel vier wordt het verhaal donkerder en soms grimmig, maar omdat het voorlezen een tijd duurt, is je kind dan ook alweer ouder. Een pauze tussen de boeken inlassen kan natuurlijk altijd.

2. In de wereld buiten de boeken

De wereld van Harry Potter geeft enorm veel aanknopingspunten om te kletsen, zowel tijdens het voorlezen als achteraf. Grijp die kans altijd aan, misschien wel de beste van de magische voorleestips. In welk huis van Zweinstein zou je willen wonen? Wat voor toverstaf zou bij jou passen? Wat zou jouw favoriete magische schoolvak zijn op Zweinstein? Hoe zou jouw patronus eruit zien?

3. Fantaseren

Je kunt ook samen fantaseren over hoe je denkt dat het verhaal verder gaat, of hoe je kind de problemen zou oplossen waar Harry, Hermelien en Ron voor staan. Heeft je kind weleens ruzie, en hoe lost het dat dan op? Kennen ze iemand die lijkt op professor Sneep of een van de andere personages? Hoe zouden jullie de boeman bezweren?

4. Aantekeningen

Lenen kan, maar het is fijn om de boeken zelf te hebben (ook met het oog op herlezen). Leuk voor later: schrijf voorin het boek de datum waarop je begon met voorlezen, en achterin de datum dat je het boek uit had. Met eventueel nog wat extraatjes: hoe oud je kind was, de plek waar je het hebt voorgelezen (bijvoorbeeld bij oma en opa, of op vakantie) of opmerkingen van je kind in de kantlijn.

5. Algemene voorleestips:

kies een vast moment van de dag (voor het slapengaan is ideaal), neem er de tijd voor en maak het knus, met een dekentje en een kussentje en lekker tegen elkaar aanhangen.
Tip: kijk voor voorleestips ook even op nationalevoorleesdagen.nl

Dit is een fragment uit happi.kids ‘Groei’ (nr.1 2019). Meer lezen over Harry Potter? Je bestelt het nummer in onze shop.

Meer lezen?

(Tekst: Anne Wesseling)

Nóg meer voorleesplezier?

Volgend artikel
Voorleesverhaal over de kleine flamingo Mingo
Voorleesverhaal over de kleine flamingo Mingo