Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt

Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt Zo zorg je dat je kind meer (buiten)speelt

Nooit buiten spelen? Hoe erg is dat nou? Goed, we horen al mensen brommen: ‘Achter een scherm leren kinderen óók best veel!’ Natuurlijk, dat is ook zo. Veel computerspelletjes zijn leerzaam. En gamen is ook echt goed voor de oog-hand coördinatie.

Het gaat er ook niet om dat gamen of schermen ‘slecht’ zouden zijn en buiten spelen ‘goed’. Het gaat erom dat kinderen iets missen als ze nooit buiten spelen. Je wilt buiten spelen en binnen spelen combineren. Het is én-én! Dus: Lekker naar buiten! Zo pak je dat aan:

1. Zie het als iets belangrijks

Daar begint het mee. Maak ‘buiten spelen is belangrijk’ onderdeel van de manier waarop jij je kind opvoedt.

2. Reserveer er tijd voor

Plamuur de week van je kind niet helemaal dicht met activiteiten en hou een paar middagen vrij om naar buiten te gaan.

3. Verken samen met je kind de buurt

Ga samen met je kind de buurt verkennen en uitzoeken waar de leuke speelplekken zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld ook afspreken tot waar je kind mag komen, en bij wie het mag aanbellen als er iets is.

5. Regel het samen met andere ouders

Maak een app groep aan, zodat je af kunt spreken wanneer jullie kinderen samen kunnen spelen.

6. Hou ‘buitenspelen’ in je achterhoofd bij belangrijke beslissingen

Zoek je een ander huis, kijk dan ook naar speelmogelijkheden voor kinderen. In sommige wijken kunnen kinderen heerlijk buitenspelen, bijvoorbeeld omdat er een binnentuin is waar huizen op uitkijken. Woon je op acht hoog, dan is het alweer veel lastiger.

Ga vooral lekker mee!

Er is trouwens nóg een reden waarom sommige kinderen niet buiten spelen: vaak hebben ouders ook niet zoveel ervaring met buiten spelen. En als ouders zélf nooit buiten komen, dan is het ook lastiger om het door te geven aan je kinderen. Maar daar is natuurlijk een leuke oplossing voor: geef het goeie voorbeeld!

Ga zélf eens niet achter een scherm zitten, maar achter een schommel staan. Nog mooier, ga zelf op een schommel zitten of lopen over een evenwichtsbank. Zélf gesprekjes aanknopen met andere ouders in de speeltuin, met je snoet in de zon zitten, de buurt verkennen, je ogen rust geven door een tijdje om je heen te kijken.

Kinderen die buiten spelen, zijn gezonder en gelukkiger. Maar waarom zou dat voor ouders niet ook gelden? Hup, lekker naar buiten!

Meer lezen?

  • ‘Stop nooit met spelen’ is het motto van Jantje Beton, een organisatie die zich samen met kinderen inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd. Het onderzoeksverslag ‘Buitenspelen in de wijk’ werd uitgevoerd door Kantar Public, in opdracht van Jantje Beton.
  • Jantje Beton organiseert elk jaar in juni de Buitenspeeldag

En ook…

  • Dit zijn de leukste buitenspeelplekken van Nederland.
  • Waarom spelen zo belangrijk is, óók als je volwassen bent!
  • Ga lekker vaak naar buiten, want het is goed voor je ogen
Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
Waarom hooggevoelige kinderen vaker moeten resetten
Waarom hooggevoelige kinderen vaker moeten resetten