Zo help je je kinderen omgaan met de duizend prikkels in de decembermaand

Zo help je je kinderen omgaan met de duizend prikkels in de decembermaand Zo help je je kinderen omgaan met de duizend prikkels in de decembermaand Zo help je je kinderen omgaan met de duizend prikkels in de decembermaand

Geef toe, december is de meest stressvolle maand van het jaar. Ook misschien de gezelligste, de meeste lichtjes langs donkere straten, de meeste maneschijn door de bomen. De maand met een lange vakantie, familie, veel lekkere dingen, veel cadeaus. Maar hoe kun je je kinderen helpen omgaan met die duizend prikkels?

1. Niks om te geven

Een beetje een saaie tip: geef ze niet te veel cadeaus. Volgens Greenpeace kun je het beste helemaal niets geven om overconsumptie tegen te gaan. Iets minder drastisch is in ieder geval kiezen tussen of Sinterklaas of kerstcadeaus. Van Lisa Wade die ik eens interviewde, kreeg ik de gouden tip van haar oma: geef ze ‘something they want, something they need, something to eat and something to read’. Een houvast. Bij mijn oudste zoon op school doen ze een project waarbij ze juist deze maand geld inzamelen voor een goed doel. Je kunt aan kinderen best leren dat het niet alleen om krijgen gaat, maar ook om geven. In december zamelen Voedselbanken vaak extra lekkers in, voor kinderen die weinig hebben.

2. Vroeg naar bed

Zowaar nog saaier: stuur ze vroeg naar bed. Er is een gevleugeld verhaal in onze familie van een kindje dat voor straf een week lang om 19:00 uur naar bed moest. Na een week rapporteerde ze thuis dat het de stof op school veel beter snapte. Als het donker is buiten, moeten we eigenlijk allemaal vroeger naar bed. Door het donker maakt je lichaam meer slaaphormonen aan.

3. Echte aandacht

Geef ze echte aandacht. Aandacht zonder smartphone enzo. Deze tip is minstens even goed voor jezelf als voor je kinderen. Ik heb laatst een hele zaterdag meegeholpen met surprises knutselen (langs de Gamma, zagen, schuren, knippen, schilderen). Bak kerstkoekjes met ze, of tuig samen de boom op. Het is moeilijk om aandacht te geven als je het zelf druk hebt, maar daarom des te beter (voor jezelf).

4. Betekenisvolle momenten

Denk na over rituelen die je in het gezin kunt invoeren, betekenisvolle momenten. Het kan zijn: naar de kerk gaan. Maar ook een boswandeling maken, een vuur maken in de buitenlucht. Een lijst opstellen waar jullie dankbaar voor zijn. Vertel verhalen, steek kaarsjes aan. Betrek je kinderen bij dingen die niet over consumeren gaan, maar over inhoud. Op school begint de advent periode: in de ochtend blijft het licht uit en staan er kaarsjes in de klas, iemand op de gang speelt viool. De sfeer is belangrijker dan de spullen.

5. Voel het gevoel

Mediteer overal. In de metro in New York wordt ook gemediteerd, juist op het allerdrukste moment kan het soelaas bieden. Als mijn kinderen echt driftig worden om een niet logische redenen en ik weet geen oplossing meer, roep ik: ‘Adem! Adem in, adem uit.’ Misschien roep ik het op zo’n moment vooral tegen mezelf. Misschien pikken ze er niets van op, mijn oudste twee kinderen maken meestal sarcastische grapjes over mijn ‘voel het gevoel in je buik’. Maar wie weet blijft er iets van hangen. Wie weet herinneren ze die momenten later toch.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over omgaan met prikkels?

Hooggevoelig en overprikkeld? Zo bescherm je jezelf.

Volgend artikel
25 manieren om iets liefs voor een ander te doen in december
25 manieren om iets liefs voor een ander te doen in december