De 4 fasen van je menstruatiecyclus

De 4 fasen van je menstruatiecyclus De 4 fasen van je menstruatiecyclus De 4 fasen van je menstruatiecyclus

Als we het over onze cyclus hebben, is het vaak in negatieve zin. Vooral net voor en tijdens de menstruatie voelt het leven zwaarder. Maar er zijn ook fasen in de cyclus waarop alles makkelijk gaat. Ontdek de 4 seizoenen van je menstruatiecyclus en stem je daarop af.

Het kan lijken alsof je elke maand wel uit meerdere verschillende personen bestaat. Het zijn onder andere de hormonen oestrogeen en progesteron die tijdens je menstruatiecyclus een groot effect hebben op je hele zijn. Zo bouwt het hormoon oestrogeen langzaam op tot een hoogtepunt tijdens de ovulatie, waarna het langzaam weer afneemt. Progesteron komt op dat moment juist weer op en daalt vlak voor de menstruatie.

Om inzichtelijk te maken wat deze unieke eb en vloed van hormonen met je doet tijdens elke fase, kun je de fasen vergelijken met de seizoenen:

De winter: gedurende je menstruatie

De winter is de periode van je menstruatie en duurt vaak 3-7 dagen. Je zult het vast herkennen: je zit vaak laag in je energie, hebt meer behoefte aan rust en wilt je terugtrekken. Het is daarom een fijne periode om even op te laden, zacht te zijn voor jezelf en op zoek te gaan naar warmte en comfort. Ook is deze fase – waarin je overdenkt en observeert – een goed moment om nieuwe intenties te zetten voor de rest van de maand of wat vaker te mediteren. Maak tijdens dit seizoen van je cyclus ruimte voor rust om naar binnen te keren.

Online training Sacred Sexuality

 • Ervaar meer levendigheid, intimiteit en sensualiteit
 • Kom in verbinding met je vrouwelijke energie

Vragen om jezelf te stellen in deze fase:

 • Waartoe nodigt het leven me uit om me aan over te geven?
 • Wat is klaar om losgelaten te worden?
 • Welke vragen stuur ik mee met mijn bloeding, waarbij ik steun nodig heb?

De lente: na je menstruatie

Na je menstruatie volgt een fase van 10-14 dagen waarin je energie weer toeneemt: de lente. Alles gaat je veel gemakkelijker af. Doordat je vlak voor de ovulatie ook nog een kleine dosis testosteron krijgt, kun je ook meer zelfvertrouwen en daadkracht ervaren. Stem op dit moment af, zeker als je bijvoorbeeld nieuwe dingen moet doen. Ook is dit de fase om de ideeën – die tijdens je menstruatie al kwamen opborrelen – te zaaien en te brainstormen met anderen.

Vragen om jezelf te stellen in deze fase:

 • Wat kan me helpen om de ‘maagd’ in mezelf te omarmen?
 • Welke kansen (dromen, visies, intenties, verbintenissen voor de toekomst) eis ik voor mezelf op?
 • Welke kleine, speelse stapjes kan ik zetten om te kijken of ik deze dromen en wensen kan manifesteren?

De zomer: rondom je ovulatie

De zomer van de cyclus begint na de eisprong en duurt 3-4 dagen. Net als de zon ga jij ook stralen. Want je voelt je niet alleen goed – en hebt een energiepiek – je ziet er ook beter uit. Dit komt door het oestrogeen, dat op dat moment op z’n hoogtepunt is. Ook sociaal en communicatief ben je in deze fase op je best. Je bent gefocust en alert. Een goede periode om al jouw ideeën te presenteren aan de buitenwereld. Houd tijdens dit seizoen wel rekening met de rest van je cyclus; plan je agenda voor de komende weken niet helemaal vol.

Vragen om jezelf te stellen in deze fase:

 • Wat voelt in lijn met mijn gevoelens om mijn energie in te steken?
 • Waar leg ik me op toe?
 • Waar in mezelf kan ik ‘Ja’ tegen zeggen?

De herfst: voor je menstruatie

Als het oestrogeen weer zakt, begint de herfst. De herfst in je cyclus duurt vaak 10-14 dagen. Het hormoon progesteron neemt het weer wat meer over. In je hoofd ervaar je hierdoor weer rust, in tegenstelling tot oestrogeen, die je hersenen juist activeert. Deze fase is een mooi moment om te evalueren. Je ziet helder wat goed werkt en wat je moet loslaten. Maar hoe dichter je weer bij de winter komt – je menstruatie – hoe minder je kunt hebben. Je bent vaak emotioneler. Zorg daarom goed voor jezelf in deze fase, en beweeg mee met je behoeftes.

Vragen om jezelf te stellen in deze fase:

 • Welke betekenisvolle dingen zijn er gebeurd in de afgelopen cyclus?
 • Waarvoor ben ik dankbaar en wat heb ik bereikt?
 • Welke spiegels toont het leven me en welke thema’s kwamen bovendrijven die ik kan gaan onderzoeken of mezelf eigen kan maken?

Ontdek jouw menstruatiecyclus

De duur van elk seizoen kan verschillen per persoon en per cyclus, maar je kan hierin patronen ontdekken. Hier kan je achter komen door elke dag een paar woorden op te schrijven over wat je opviel in je lichaam en gemoedstoestand. Vergelijk je aantekeningen van dezelfde cyclusdag in verschillende cycli met elkaar. Als je hierin patronen kunt ontdekken, kan je je planning op basis daarvan aanpassen. Vooral door te luisteren naar je lichaam en je behoeftes, en zacht en flexibel te zijn voor jezelf, kun je jezelf fysiek en geestelijk meer in balans brengen. Dan verloopt je cyclus het meest natuurlijk.

Over auteur
Maya ter Steege is stagiaire van de online redactie en sterrenbeeld Steenbok. Ze helpt bij het maken van artikelen voor op de website, zorgt voor inspirerende Instagramposts en bedenkt de meest creatieve DIY's.

Meer lezen over leven volgens je menstruatiecyclus?

Zo volg je de 4 fases van je cyclus.

Leven met de seizoenen: iets voor jou?

Naast het leven met de seizoenen van je eigen cyclus, kun je ook leven met de seizoenen van de natuur. Wil je ook ontdekken wat dit je kan brengen? Meld je dan gratis aan voor Happinez’ Leef met de seizoenen. Ontvang 6 mails in je inbox vol met inspiratie, oefeningen en cadeaus. Ontdek de kracht en het ritme van elk seizoen én wat het voor jou kan doen. Wil je meer informatie of je direct aanmelden? Dat kan hier.

Volgend artikel
Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel
Sta stil bij je menstruatie met dit bijzondere ritueel