Zo kun je je emoties uiten door te dansen

Zo kun je je emoties uiten door te dansen Zo kun je je emoties uiten door te dansen Zo kun je je emoties uiten door te dansen

Kun je geen woorden vinden voor je emoties? Weet je niet hoe je moet uiten hoe je je voelt? Dansen biedt uitkomst.

De natuur beweegt op een ritme. Denk aan dag en nacht, eb en vloed, de terugkerende seizoenen of de paringsdans van de vogels. Ook je lichaam is gewend om ritmisch te werk te gaan, denk aan je hartslag of menstruatiecyclus. En niets is ritmischer dan dansen, een bewegingsvorm die iedereen kan wanneer je de overtuigingen over wat ‘mooi’ of ‘goed’ dansen is loslaat. Dansen is een vorm van uiting en expressie, een manier waarop je lichaam emoties kan verwerken en transformeren.

In contact met je lichaam

Tijdens het dansen geef je je lijf over aan je onderbewustzijn, waardoor je binnenwereld tot uiting komt in je bewegingen. Je komt in contact met je lichaam en je gevoelsleven en verenigt als het ware lichaam, geest en ziel. Als je boos bent dans je heel anders dan wanneer je je blij voelt, omdat je in je dans je emoties letterlijk uit en een plek geeft. Het kan ook zijn dat je pas tijdens het dansen ontdekt welke emoties er geuit willen worden en je dus kennelijk hebt opgekropt. Niet gek dus dat de mens al eeuwenlang danst tijdens vieringen, rituelen en ceremonies en dat er zoiets bestaat als danstherapie.

Wat past bij mij?

Dansen kun je lekker thuis doen. Zet je favoriete nummer op (Dancing Queen van Abba, bijvoorbeeld) en dans erop los. Als je meer begeleiding of juist contact wilt tijdens het dansen, zoek dan eens een groep mensen op om samen mee te dansen. Zo is ‘ecstatic dance‘ een fijne manier om in een veilige omgeving, met anderen, helemaal je eigen dans te dansen. Zonder dat iemand daar iets van vindt of zegt: praten mag namelijk niet. Je krijgt de ruimte om helemaal op te gaan in de muziek en individueel of juist samen dansen. Of probeer eens Biodanza (levensdans), een dansvorm die gaat om zelfontplooiing en het verhogen van je levenskwaliteit.

Als je samen met je partner aan de slag wilt gaan, probeer dan eens salsa of bachata. Bij deze dansvormen maak je meteen contact, omdat je samen danst en elkaar aanraakt. Ook emotioneel kan het jullie dichter bij elkaar brengen. Je brengt samen tijd door en gebruikt je lichaam om je te uitten en met elkaar te communiceren. Vanzelfsprekend komen er dan hele andere dingen naar boven dan tijdens een gesprek aan de keukentafel.

Een grabbelton aan opties

Dansen is voor iedereen. Er zijn zoveel verschillende vormen en bovendien heeft iedereen een unieke vorm van dans die tot stand komt als je jezelf gewoon laat bewegen op de muziek. Met regels of zonder, thuis of in een zaal, alleen of met andere mensen.

Meer lezen over omgaan met emoties?

Pijnlijke emoties: zo stop je met vluchten.

Volgend artikel
Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken
Dansmeditatie om moeilijke emoties te verwerken