Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou

Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou Hou je van geknisper of gefluister? Misschien is ASMR iets voor jou

Gefluister, geknetter, geknisper. Vind je zulke geluiden prettig, ontspannend? Dan ben je waarschijnlijk gevoelig voor ASMR. Je kent het misschien wel van de YouTube-filmpjes. Hoe kan het eigenlijk dat geluiden voor ontspanning kunnen zorgen?

Nog niet zo geleden doken ze ineens overal op: filmpjes waarin iemand geluid maakt met allerlei huis-, tuin- en keukenspullen. Stukjes folie, een krant, een potje waar het deksel vanaf gedraaid wordt. ASMR, bleek het te heten, en sommige mensen vinden het heerlijk ontspannend.

Hersentintelingen

Je kunt ASMR beschouwen als hersentintelingen, schrijft Craig Richard in zijn boek ASMR – Ontspan je hersenen door je zintuigen. Letterlijk staat de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response, wat ongeveer betekent dat je zintuigen autonoom reageren. Op subtiele, zachte geluiden bijvoorbeeld. Of op lichte aanrakingen, zoals de kapper die je haar borstelt.

Maar hoe voelt dat dan precies? Wat is dat, zo’n hersentinteling? Dat verschilt per persoon, legt Richard uit. De een voelt het in het hoofd of op de hoofdhuid, maar het kan ook op andere plekken van je lijf. Je kunt het vergelijken met rillingen wanneer je een bepaald deel van een liedje luistert. Alleen kan het bij ASMR dan óók nog een psychologisch of emotioneel effect zijn. Dat laat zich lastiger uitleggen – je kunt het eigenlijk alleen ervaren.

Zeker is wel dat de meeste ‘trigger-geluiden’, geluiden die zo’n prettig gevoel veroorzaken, veel gemeen hebben. Het zijn bijna altijd repetitieve, vriendelijke geluiden, die worden gemaakt in een gelijkmatig tempo. Met andere woorden: met heavy metal of experimentele jazz bereik je waarschijnlijk niet hetzelfde effect als met ritmisch getik, geritsel of gefluister.

Mogelijke verklaring

Een echte verklaring geeft Richard niet voor het effect van ASMR, er wordt op dit moment onderzoek naar gedaan. Wel legt hij een interessante link. Uit onderzoek blijkt dat het stofje oxytocine – ook wel ‘liefdeshormoon’ en ‘gelukshormoon’ genoemd – toeneemt wanneer iemand je liefdevol aanraakt. Veel vormen van ASMR hebben ook te maken met zulke zorgzame handelingen, zoals geaaid worden, iemand die je toefluistert, een streling van je hand. Het zou dus kunnen -maar het is niet zeker –  dat ook ASMR zorgt voor een toename van oxytocine.

Zelf proberen

Wil je het eens in het echt proberen? Organiseer dan een ASMR-sessie. Je kunt bijvoorbeeld een goede vriend, familielid of je partner vragen om ASMR met je uit te proberen. Stel jezelf als doel dat je samen een ontspannen ervaring hebt. ‘Verwacht niet dat elke ASMR-sessie meteen een ‘tintelfeest’ wordt,’ schrijft Craig Richard. Het kost namelijk tijd om te ontdekken wat je prettig vindt, en het hangt van veel factoren af – je stemming, het moment op de dag. Fluisteren is een eenvoudige begin-oefening, net als zachte aanraking. Vertel elkaar wel duidelijk van tevoren wat je gaat doen, en als jij de persoon bent die de aanraking ondergaat, wees dan helder over wat je wel en niet prettig vindt.

Meer weten over ASMR?

Lees Het geheim van ASMR – Ontspan je hersenen door je zintuigen van Craig Richard, uitgeverij AnkhHermes (2019).

Lees ook

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Ben je bedroefd? Deze thee biedt troost
Ben je bedroefd? Deze thee biedt troost