Het paard als je spiegel

Het paard als je spiegel Het paard als je spiegel Het paard als je spiegel

Als je ervaring hebt met paarden, dan weet je dat deze dieren op een bijzondere manier contact met je kunnen maken. Van die kracht gaat equitherapie uit, een therapievorm waarbij het paard je spiegel én je therapeut is.

Equitherapie wordt ook wel ‘therapeutisch paardrijden’ genoemd, al gaat het om veel meer dan paardrijden. Ook de Engelstalige benamingen worden veel gebruikt (equine therapy, equine-assisted therapy– EAT) en de therapie kent veel verschillende varianten. Het kan helpen tegen klachten als depressie, stemmingswisselingen, eetproblemen en helpen bij de verwerking van trauma.

Paard als therapeut

Wat al die varianten gemeen hebben, is dat het paard je therapeut is. Niet dat het dier je op de sofa legt – de menselijke therapeut speelt ook een belangrijke rol – maar je leert het meeste van het paard. Terwijl je bij het paard bent (je verzorgt het, leidt of voert het, of je rijdt op zijn rug), observeert de therapeut je gedrag en hoe het dier op je reageert. Ondertussen praat je over je gedrag, gedachten, gevoelens. Het dier spiegelt die: ook als je niet zo gemakkelijk vertelt, kan de therapeut veel aflezen aan hoe het paard op jou reageert.

Equitherapeut

Voor equitherapie kun je niet zomaar op de manege terecht, maar alleen bij daartoe opgeleide therapeuten. Hun opleiding is vooral ontwikkeld in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De opleiding tot equitherapeut (Equitherapeut-E) duurt twee jaar. Officieel erkend is deze niet, maar wel is er een certificaat aan verbonden. Heeft jouw therapeut zo’n certificaat, dan weet je dus dat hij of zij de opleiding heeft gevolgd bij een instituut dat de ethische code en kwaliteitsrichtlijnen onderschrijft van de Nederlandse Stichting Helpen met Paarden – Equitherapie.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?

  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging

  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Paarden bij autisme

Moet je bij therapie met paarden denken aan de behandeling van (kinderen met) autisme? Dat kan kloppen. Bij de Horse Boy Method wordt een kind met autisme in contact gebracht met het paard. Het kind gaat samen met een volwassene paardrijden en maakt daardoor oxytocine aan, een hormoon dat rustiger maakt. Door het paardrijden kunnen allerlei klachten zoals driftbuien verminderen, en soms gaan kinderen voor het eerst praten terwijl ze op een paard zitten of liggen. De Horse Boy Method werd ontwikkeld door Rupert Isaacson, die zelf een autistische zoon heeft en bij toeval ontdekte hoe positief het effect van paarden op hem had. In dit filmpje legt Rupert uit waarom paarden mensen zo gelukkig kunnen maken.

Meer Happinez?

Volgend artikel
Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier
Om hulp vragen? Doen! Maar liever niet op deze manier