Dit is de spirituele betekenis van de spin

Dit is de spirituele betekenis van de spin Dit is de spirituele betekenis van de spin Dit is de spirituele betekenis van de spin

Kom je steeds spinnen tegen en ben je benieuwd naar de spirituele betekenis van de spin? Sta je open voor de kracht, betekenis of gave van een dier, kan dit je bijzondere inzichten opleveren. We leggen je uit wat voor bijzondere, verborgen betekenis er achter de spin schuilt.

In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld dat je in verbinding staat met de natuur om je heen, en dat via alles wat levend is, planten en dieren, het goddelijke met je spreekt. Oude stammen en clans namen vaak een dier of vogel waarvan ze de eigenschappen bewonderden als symbool voor hun stam. Dieren werden gezien als spirituele gidsen die onze verborgen eigenschappen en krachten symboliseerden. Als helper, beschermer of begeleider kwamen ze een specifieke wijsheid, raad of bemoediging brengen.

Dit is de spirituele betekenis van de spin

Spin: creatie

Verbinding, creativiteit, lotsbestemming

De spin is te onderscheiden van een insect door zijn acht poten – insecten hebben er zes. Hij verplaatst zich lopend, of zwevend aan zijn spindraad. Spin weeft zijn web met geduld. Hij maakt het prachtig symmetrisch, waarin elke draad met elkaar verbonden is. Hij wacht tot zijn prooi in het web verstrikt raakt en neemt dan de tijd om hem in te kapselen en op te eten. Als zijn web daarbij stuk gaat, repareert hij het of maakt hij gewoon weer een nieuw web. Het materiaal is licht, maar supersterk. Het verhaal van Arachne, uit Ovidius’ Metamorfosen, gaat over een meisje dat wondermooi goed kon spinnen en weven. Omdat ze te ijdel was om te vertellen dat ze les in de spinkunst had gekregen van Godin Athena, veranderde deze haar in een spin. En dan zijn er de drie Griekse schikgodinnen, die de draden van het lot spinnen, zij worden ook geassocieerd met spin. Clotho (de spinster) spon de ‘levensdraad’, Lachesis (de verdeelster) mat de draad af met een meetlat, en bepaalde daarmee hoe lang iemand te leven had en Atropos (de onafwendbare) knipte de levensdraad af als iemands tijd gekomen was.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Symbool van de relatie tussen verleden, heden en toekomst

De spin komt je een belangrijke les leren over het weven van je lot. Hij staat voor de relatie tussen verleden, heden en toekomst en laat zien dat alles met elkaar verbonden is. Het web van je bestaan weef je zelf – zo ben je mede verantwoordelijk voor het lot dat je ten deel valt. Je bent het centrum van je eigen universum, jij kunt je eigen wereld creëren. Ben je tevreden met je ontwerp of raak je soms verstrikt in je eigen wensen? Zijn er draden die je liever door zou willen knippen? Spin laat zien dat je niet hoeft vast te houden aan wat er is, maar dat je vrij bent om iets nieuws te creëren. Spin is als een kunstenaar die zijn werk blijft vervolmaken totdat hij helemaal tevreden is. Wees creatief, gebruik een beetje magie om je mooiste levensweb te creëren.

Wil je contact maken met de energie van spin? Ga dan weven, breien, vlechten – haak een mandala of maak een dromenvanger – dit ritmische handwerk kan je in een diepe meditatieve staat brengen. Je kunt ook een mindmap maken, waarbij je je doel in het midden plaatst en alle bijbehorende factoren er omheen zet en eraan koppelt: dat visueel maken, kan heel verhelderend werken.

Deze tekst komt deels uit de handleiding van het Magische Krachtdieren deck, geschreven door Nicole van Borkulo. Wil jij meer weten over krachtdieren en hun boodschappen? Bestel het deck en ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren.

Over auteur
Maya ter Steege is stagiaire van de online redactie en sterrenbeeld Steenbok. Ze helpt bij het maken van artikelen voor op de website, zorgt voor inspirerende Instagramposts en bedenkt de meest creatieve DIY's.

Meer lezen over krachtdieren?

Dit moet je weten over krachtdieren.

Volgend artikel
Dit is de spirituele betekenis van de wolf
Dit is de spirituele betekenis van de wolf