Dit is de spirituele betekenis van de wolf

Dit is de spirituele betekenis van de wolf Dit is de spirituele betekenis van de wolf Dit is de spirituele betekenis van de wolf

Droom je regelmatig over een wolf of verschijnt hij op een andere manier op je pad en ben je benieuwd naar de spirituele betekenis van dit dier? Sta je open voor de kracht, betekenis of gave van een dier, kan dit je bijzondere inzichten opleveren. We leggen je uit wat voor bijzondere, verborgen betekenis er achter de wolf schuilt.

In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld dat je in verbinding staat met de natuur om je heen, en dat via alles wat levend is, planten en dieren, het goddelijke met je spreekt. Oude stammen en clans namen vaak een dier of vogel waarvan ze de eigenschappen bewonderden als symbool voor hun stam. Dieren werden gezien als spirituele gidsen die onze verborgen eigenschappen en krachten symboliseerden. Als helper, beschermer of begeleider kwamen ze een specifieke wijsheid, raad of bemoediging brengen.

De spirituele betekenis van de wolf

Wolf: identiteit

Groepsdynamiek, instinct, verbondenheid

De wolf is een roedeldier, maar hij is heel goed in staat zichzelf te redden en een meester in het bewaken van zijn grenzen. Wolven leven in een hiërarchie, waarin iedere wolf een eigen plek heeft en een leider (alfa), en iedereen wordt gewaardeerd om zijn unieke vaardigheden. Ze werken goed samen en willen allemaal het beste voor elkaar en voor het geheel. Wolven zijn liefdevolle en beschermende ouders, ze zijn zorgzaam, ook voor de zwakkeren in de groep. In de Europese folklore wordt het dier mysterieuze krachten toegedicht: bepaalde mensen zouden bij volle maan kunnen veranderen in een weerwolf – een dier met bovenmenselijke krachten en sterk ontwikkelde zintuigen, en in sprookjes is wolf vaak een leugenachtige bedrieger. Ze zijn echter niet gewelddadig, vermijden liever het gevecht. Maar als ze dan toch in een strijd verwikkeld raken, gaan ze door tot het einde. Het huilen naar de maan waar ze om bekend staan, doen ze op meerdere momenten – het is een vorm van communicatie met andere roedels: ik ben hier, waar ben jij?

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

Wat is jouw rol?

De wolf komt je vragen naar jouw positie in het grotere geheel. Dat kan gaan over de mensen met wie je veel tijd doorbrengt: vrienden en familie of vakgenoten en collega’s. Welke rol neem jij in, in deze groep? En past die rol jou nog? Wat is het evenwicht tussen jouw behoeften en die van de ander? Een wolf is diep verbonden met zijn instinct en heeft een groot lerend vermogen. Hij laat zien dat onze ongetemde, wilde kant niet iets is om bang voor te zijn. Durf te onderzoeken: wat past er ten diepste bij wie je bent? In welke rol zou je volledig tot je recht komen? Wat belemmert je? Misschien is het wel tijd om je leiderschapskwaliteiten wat meer te ontplooien, op werk- of privégebied. Een systeemopstelling kan je inzicht geven over jouw plaats in het grotere geheel. Als je het lastig vindt om in groepen te zijn, is de wolf een liefdevolle gids om je te helpen ontdekken hoe je op een natuurlijke manier je ruimte in zou kunnen nemen. Misschien mis je wel een archetypische rol in je omgeving, heb je behoefte aan een nar die wat luchtigheid brengt of een mentor die zijn wijsheid kan delen. Welke hartenwens zou jij willen roepen naar de maan?

Deze tekst komt deels uit de handleiding van het Magische Krachtdieren deck, geschreven door Nicole van Borkulo. Wil jij meer weten over krachtdieren en hun boodschappen? Bestel het deck en ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren.

Over auteur
Dagmar Harkema is online redacteur, sterrenbeeld Ram en sinds juni 2020 werkzaam bij Happinez. Ze geeft je graag de beste tips voor een mooie(re) wereld, vertelt je waar je de leukste evenementen kunt vinden, deelt DIY’s en verzorgt de online boekenrubriek.

Meer lezen over krachtdieren?

Dit moet je weten over krachtdieren.

Volgend artikel
Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder
Dit is de spirituele betekenis van de nachtvlinder