Dit is de spirituele betekenis van de kat

Dit is de spirituele betekenis van de kat Dit is de spirituele betekenis van de kat Dit is de spirituele betekenis van de kat

Droom je regelmatig over een (zwarte) kat of verschijnt hij op een andere manier op je pad en ben je benieuwd naar de spirituele betekenis van de kat? Sta je open voor de kracht, betekenis of gave van een dier, kan dit je bijzondere inzichten opleveren. We leggen je uit wat voor bijzondere, verborgen betekenis er achter de kat schuilt.

In natuurreligies is het de normaalste zaak van de wereld dat je in verbinding staat met de natuur om je heen, en dat via alles wat levend is, planten en dieren, het goddelijke met je spreekt. Oude stammen en clans namen vaak een dier of vogel waarvan ze de eigenschappen bewonderden als symbool voor hun stam. Dieren werden gezien als spirituele gidsen die onze verborgen eigenschappen en krachten symboliseerden. Als helper, beschermer of begeleider kwamen ze een specifieke wijsheid, raad of bemoediging brengen.

De spirituele betekenis van de kat

Kat: onafhankelijkheid

Eigen wil, trots, mysterie

Een kat is een autonoom wezen en daar is ie trots op: hij doet gewoon waar ie zin in heeft. Hij blijft perfect in evenwicht, in allerlei situaties. Een kat is verbonden met het vrouwelijke en het magische. Bastet, de Egyptische godin van vruchtbaarheid, vreugde, dans en muziek, werd afgebeeld met een kattenkop. Een kat is een nachtdier. Overdag kan hij eindeloos liggen: in de zon, op het balkon, op de bank, in zijn mandje of dat van de baas (volwassen katten slapen gemiddeld vijftien uur per dag). Zodra de duisternis valt, wordt hij actief. Dan begint het avontuur en legt hij soms wel vier kilometer af, om met veel geduld en leeuwenmoed te jagen bij het licht van de maan. De kat is territoriaal, kan aanhankelijk en liefdevol zijn, maar heeft geen eigenaar. Hij wil zijn avontuurlijke geest najagen en komt altijd op zijn pootjes terecht.

Happinez Krachtdieren deck

  • Welk krachtdier is jouw gids vandaag?
  • Trek een (dag)kaart ter inspiratie of doe een legging
  • Ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren

De spirituele betekenis van de zwarte kat

Kracht, intuïtie en bescherming

Zwarte katten zijn mysterieuze en magische dieren. Ze worden vaak in verband gebracht met heksen en obscuriteit. Bij een zwarte kat denken we snel aan ongeluk, maar in veel culturen staat hij juist symbool voor geluk. Zwarte katten hebben een versterkte intuïtie en zijn in staat om de energieën om hen heen te voelen. Hij kan je willen vertellen dat je op de goede weg bent en dat je kunt vertrouwen op je intuïtie. Maar hij is ook gevoelig voor gevaar. De zwarte kat wordt ook gezien als een beschermer van de fysieke en spirituele wereld. Hij staat symbool voor de verborgen krachten en mysteries van het universum. Misschien zoekt hij jou op omdat je een speciale gave hebt of komt hij je beschermen tegen gevaar dat op de loer ligt.

Een zwarte kat op je pad wil je vaak vertellen dat je actie moet ondernemen, vertrouwende op je intuïtie. Het is een teken om te kijken naar je leven zoals het nu is. Ben je gelukkig met je dagelijkse bezigheden? Wat wil je diep van binnen? Wat zegt je intuïtie? Kijk of je hieraan gehoor kunt geven.

Ga het avontuur aan

Je mag je vereerd voelen dat kat je komt bezoeken: hij is erg selectief. Hij komt je moed influisteren en vertellen dat je de sprong kunt wagen. Laat je inspireren door de vindingrijkheid van de kat, je hoeft niet bang te zijn. Een kat heeft grenzeloos vertrouwen in zijn eigen kunnen. Hij brengt je dan ook zelfstandigheid en onafhankelijkheid: jij kunt dit. Eerbiedig je eigen wil, laat je door niemand vertellen wat je moet doen. Misschien mag je soms wat brutaler zijn? Ga het avontuur aan, neem een risicootje hier en daar, maar denk eraan genoeg momenten van rust tussendoor te nemen. Slaap is essentieel voor een kat. Hij kan je er ook op wijzen dat je meer rust nodig hebt, af en toe een kattenslaapje tussendoor kan wonderen doen.

Deze tekst komt deels uit de handleiding van het Magische Krachtdieren deck, geschreven door Nicole van Borkulo. Wil jij meer weten over krachtdieren en hun boodschappen? Bestel het deck en ontdek de wijsheden van 40 magische krachtdieren.

Meer lezen?

Dit moet je weten over krachtdieren.

Over auteur
Maya ter Steege is stagiaire van de online redactie en sterrenbeeld Steenbok. Ze helpt bij het maken van artikelen voor op de website, zorgt voor inspirerende Instagramposts en bedenkt de meest creatieve DIY's.
Volgend artikel
Dit is de spirituele betekenis van de libelle
Dit is de spirituele betekenis van de libelle