Terug naar overzicht

Lichter leven: eten met energie

Categorie
Lichter leven: eten met energie

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 6 pakken we vermoeidheid aan. Wordt jouw energiebalans ook verstoord door slechte voeding, stress, gifstoffen en negatieve emoties? De kunst is om meer levenskracht op het menu te zetten.

De levenskracht waarvan al het leven op aarde is doordrongen, in het Oosten chíi, ki of prana genoemd, reist in ons lichaam langs bepaalde energiekanalen, in de oosterse geneeskunde bekend als meridianen.

Door slechte voeding, stress, gifstoffen en negatieve gedachten en emoties raken de meridianen geblokkeerd en kan onze energie niet meer vrij stromen. Bij een gebrek aan deze vitale energie krijg je meer behoefte aan suiker en gemaksvoedsel en ga je je nog lamlendiger voelen. Zo is de vicieuze cirkel compleet.

Leven en kleurrijk

De kunst is dus om meer levenskracht op het menu te zetten. Door veel tijd in de natuur door te brengen, zet je al een stap in de goede richting. De natuur is een en al vitaliteit. Frisse lucht en (zon)licht geven je direct weer energie.

Het is ook belangrijk om veel voeding te eten waarin zonlicht ligt opgeslagen, zoals (biologische) granen, groente en fruit. Elke kleur groente of fruit bevat zijn eigen, specifieke en heilzame voedingsstoffen. Levende vruchten zitten bomvol enzymen, vitaminen, mineralen, voedingsvezels én levenskracht. Wanneer je levend voedsel eet, zul je steeds minder behoefte hebben aan bewerkte en dus levenloze producten. Hoe natuurlijker je leefwijze, hoe meer levenskracht je ervaart en hoe meer energie je hebt om het leven ten volle te leven.

afvallen spiritueel

Opdracht 1

Eet deze week heel bewust meer groente en fruit. Laat deze het hart van je maaltijd zijn en varieer daarbij met kleur. Kies voor het ontbijt bijvoorbeeld biologische yoghurt met volkorenmuesli en fruit. Eet als lunch een gemengde salade met noten en neem ís avonds gegrilde groenten met zachte geitenkaas. Onthoud dat het beste moment om fruit te eten in de ochtend is, op de nuchtere maag. Fruit bevat relatief veel suikers, dus eet niet meer dan drie stuks per dag en dan liefst van eigen bodem.

Opdracht 2

Probeer goed te voelen wat bepaalde voeding met je energiegehalte doet. We zijn zo gewend om tarweproducten (brood, koekjes), witte pasta en witte rijst te eten dat we ons niet bewust zijn van het effect ervan. Je gaat het pas goed voelen als je deze producten een tijdje schrapt. Doe dit een week en kijk dan hoe je je voelt. In plaats van tarweproducten kun je bijvoorbeeld volkoren speltbrood of -pasta, quinoa of gierst proberen. Minder ook eventuele stimulerende middelen als koffie, zwarte thee, alcohol, suiker en sigaretten. Uiteindelijk hebben we ze niet nodig en vreten ze stuk voor stuk

Recept

Spaghetti van courgette met rode chilitapenade

Voor 4 personen

Ingrediënten

 • 250 gram gedroogde tomaten
 • 250 gram cashewnoten
 • 2 courgettes
 • 1 chilipeper
 • 1 eetlepel verse oregano
 • 2 tenen knoflook
 • 2 eetlepels limoensap
 • 5 eetlepels olijfolie
 • rasp van 1 biologische sinaasappel
 • 2 eetlepels miso-pasta
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • enkele korianderblaadjes

Bereiden
Week de gedroogde tomaten en de cashewnoten minstens 3 uur in water, spoel ze af en laat goed uitlekken.

Snijd de courgettes in dunne slierten, bijvoorbeeld met behulp van een spiral slicer.

Ontpit de chilipeper en snijd hem fijn.

Meng de chili met de tomaten, noten en andere ingrediënten (behalve de courgette en de koriander) in een keukenmachine tot een smeuïge tapenade.

Leg op elk bord wat courgettepasta en een eetlepel tapenade en serveer met wat reepjes rode peper en de korianderblaadjes.

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Door anderen gelezen