Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat

Fotografie Beeld Violaine Chapallaz
Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat Lichter leven: reinheid, rust en regelmaat

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. In les 10 breng je reinheid, rust en regelmaat aan in je leven. 3 onmisbare ingrediënten voor een lichter leven.

Deze drie zaken zijn belangrijk voor een gezond en evenwichtig leven. Bij een zekere regelmaat voelen we ons meestal het prettigst. Voor wat betreft onze voeding is het raadzaam om wat vaker op de dag kleinere porties te eten. Wanneer je slechts drie keer eet, vergroot je de kans op een genadeloze snoep- of snackaanval. Door om de twee uur voor wat rauwkost, een appel, een handje noten of iets dergelijks te kiezen, zorg je ervoor dat je bloedsuikerspiegel constant blijft, waardoor je lekkere trek voorkomt.

Naast regelmaat is het ook goed om je spijsvertering af en toe wat rust te gunnen door – met beleid – te vasten. Wanneer je lichaam niets te verteren heeft omdat je niets hebt gegeten, begint het zichzelf te reinigen. Er komt spontaan een proces op gang waarbij je lichaam alles wat niet meer nodig is en ballast vormt, eruit werkt. Vasten is daarom de goedkoopste en meest effectieve manier om je lichaam te reinigen en nieuwe energie op te doen. Het is overigens een middel en zeker geen doel.

Hoe ga je met discipline om?

Ook is het interessant om te ervaren hoe je met zaken als onthouding, verlangen en discipline omgaat. Het is niet voor niets dat vasten ook in veel religies een prominente rol speelt. Neem veel rust wanneer je vast, zorg dat je voldoende zuiver water of sappen drinkt – in totaal minstens twee liter per dag – en forceer niets. Bouw je voeding daarna weer langzaam op met bijvoorbeeld soep, salades, gestoomde rijst en groente. Dus zet niet direct weer vlees, koffie en alcohol op het menu, want dan is alle moeite voor niets geweest. Als je langer dan een paar dagen wilt vasten, is het raadzaam om dat onder begeleiding te doen.

Opdracht 1

Begin met één sapdag, waarbij je over de hele dag verdeeld veel zuiver water met (liefst versgeperste en biologische) sappen drinkt. Als je geen sapcentrifuge hebt, koop je sap dan in een natuurwinkel en gebruik in geen geval de gangbare sappen uit de supermarkt. Drink tot de middag vruchtensappen en daarna groentesappen. Voor het beste resultaat lepel je je sap met een theelepeltje naar binnen en ‘kauw’ je op elk slokje. Hierdoor worden de voedingsstoffen beter door je lichaam opgenomen. Als het goed voelt, kun je dit meerdere dagen volhouden.

Opdracht 2

’s Avonds niet te veel eten is een heel gezonde gewoonte. Dinner canceling gaat nog een stapje verder en is een beproefde, eenvoudige en effectieve methode om je lichaam te verlichten. Hiervoor sla je een aantal keer per week het avondeten over. Het is daarbij wel van belang dat je tot een uur of vijf  ’s middags normaal en gezond eet en rond die tijd nog een laatste kleine snack, zoals een salade of een soepje, nuttigt. Daarna geeft je je spijsvertering rust. Bijkomend voordeel is dat dit ook een positieve invloed op je hormoonhuishouding schijnt te hebben. Probeer het eens een keer de komende week en herhaal het indien het bevalt.

Opdracht 3

Vasten kun je ook op andere gebieden doen. Laat je computer eens een dag links liggen, kijk geen televisie en/of zet je telefoon helemaal uit. Het kan best zijn dat je hierdoor juist onrust ervaart. Voel wat dit met je doet.

In vijftien lessen helpen we je op weg naar een lichter en opgeruimder leven. Bekijk hier de volgende les.

Volgend artikel
Lichter leven: bron van leven
Lichter leven: bron van leven