Natuurlijke huidverzorging: vijf tips om de juiste keuze te maken

Natuurlijke huidverzorging: vijf tips om de juiste keuze te maken Natuurlijke huidverzorging: vijf tips om de juiste keuze te maken Natuurlijke huidverzorging: vijf tips om de juiste keuze te maken

Moest je vroeger voor natuurlijke huidverzorging nog naar één klein winkeltje aan de rand van de stad, nu kun je bij elke drogist wel terecht voor producten waar ‘natuurlijk’ op staat. Maar er zit veel verschil tussen die producten. Betekent ‘natuurlijk’ altijd dat iets zacht is voor je huid? En hoe kies je producten die het beste bij jouw huidtype passen? 

De laatste jaren is natuurlijke cosmetica aan een razendsnelle opmars bezig. Niet zomaar, want in veel cosmeticaproducten zaten lange tijd allerlei kunstmatige toevoegingen zoals parabenen, siliconen en soms zelfs plasticdeeltjes – dingen die je liever kwijt dan rijk bent. Maar betekent dat ook dat je alles waar ‘natuurlijk’ op staat blind kunt aanschaffen? Nee, zo zwart-wit is het niet.

Ken je huidtype

‘Natuurlijk’ klinkt als ‘zacht voor de huid’, maar dat is het niet per se. Vergelijk het met eten: gezond eten is natuurlijk eten, maar niet alles wat in de natuur groeit is gezond voor je – sommige planten kun je beter laten staan.  Wat je huid nodig heeft is vooral afhankelijk van je huidtype. Sommige natuurlijke ingrediënten kunnen te agressief zijn, of je huid bijvoorbeeld uitdrogen. Het is dus belangrijk te weten wat voor huidtype je hebt, zodat je daar het juiste product bij kunt uitkiezen. Online zijn er veel huidtype-tests te vinden, maar bij twijfel is het altijd slim om eens een schoonheidsspecialist om advies te vragen.

Check op allergene stoffen

Ook natuurlijke ingrediënten kunnen een allergische reactie veroorzaken. Essentiële oliën kunnen bijvoorbeeld dat effect hebben, in het bijzonder wanneer ze limonene bevatten (en dat geldt vaak voor oliën van citrusvruchten, zoals sinaasappel, citroen en bergamot). Overigens kan die stof ook voorkomen in synthetische (niet-natuurlijke) producten.

Ga je een product gebruiken dat limonene bevat, dan kan het verstandig zijn om eerst slechts een heel klein beetje te gebruiken, bijvoorbeeld in je elleboogholte. Merk je binnen 24 uur een huidirritatie, dan kun je het product beter links laten liggen.

Als je een gevoelige huid hebt, is het ook verstandig om te kiezen voor producten die ongeparfumeerd zijn. Ook geurstoffen van natuurlijke oorsprong kunnen namelijk voor huidirritatie zorgen.

Bewaar niet te lang

Goed om te weten: producten met natuurlijke ingrediënten kun je vaak wat minder lang bewaren. Ook kan de werkzaamheid sneller afnemen. Het is dus niet gek als er op een product een ‘6M’-tekentje staat (dat betekent dat je het zes maanden lang kunt gebruiken).

Vraag advies

Als je twijfelt of je de juiste producten gebruikt, omdat je huid tekenen van irritatie vertoont, kan het verstandig zijn eens een afspraak met de dermatoloog te maken. Hij of zij kan gemakkelijk de ingrediënten in je producten ‘scannen’ en vertelt je dan of die voor jou geschikt zijn, en zo niet, wat je beter kunt kiezen.

Doe (online) onderzoek

Er is heel veel informatie te vinden over natuurlijke verzorgingsproducten, maar veel van die informatie komt van producenten van (natuurlijke of juist niet natuurlijke) cosmetica. Een goede, informatieve website is die van de Environmental Working Group. In de zoekbalk vul je eenvoudig een productnaam in, waarna je allerlei onderzoeksresultaten vindt over de herkomst van de ingrediënten, hoe allergie-proof het is, etcetera. Producten die ‘EWG-verified’ zijn, voldoen aan bepaalde gezondheidscriteria.

Meer lezen?

  • In ‘Praktisch handboek natuurlijke cosmetica’ van Margit Benes-Oeller (Deltas) vind je niet alleen allerlei tips om zelf cosmetica te maken, maar ook veel informatie over verschillende huidtypes en werkzame stoffen.
  • Niet per se over natuurlijke huidverzorging, maar wel leerzaam als je meer wilt weten over je huid: ‘Skin. Een compleet naslagwerk over je huid en huidverzorging’ van Karen van Ede (Kosmos).
  • Zo maak je zelf de fijnste gezichtsverzorging met edelstenen
  • Dit is het Ayurvedische geheim voor een zachte huid
  • Zo stem je je huidverzorging af op de maanfasen
Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.
Volgend artikel
Transformational Breath: adem jezelf vrij
Transformational Breath: adem jezelf vrij