Terug naar overzicht

Ontdek de kracht van je menstruatiecyclus (en hoe je die kunt gebruiken)

Categorie
Ontdek de kracht van je menstruatiecyclus (en hoe je die kunt gebruiken)

Als we het over onze cyclus hebben, is het vaak in negatieve zin. Vooral net voor en tijdens de menstruatie voelen we ons vermoeid en voelt het leven zwaarder. Maar er zijn ook fases in je cyclus waarop alles makkelijk gaat. Dit is het moment waarop je juist de kracht van je hormonen voor je kunt laten werken. Stem daarom eens af op je cyclus.

Het zijn onder andere de hormonen oestrogeen en progesteron die tijdens je cyclus een groot effect kunnen hebben op je hele zijn. Zo bouwt het hormoon oestrogeen langzaam op tot een hoogtepunt tijdens de ovulatie, waarna het langzaam weer afneemt. Progesteron komt op dat moment juist weer op en daalt vlak voor de je menstruatie.

Je cyclus is als de vier seizoenen

Om inzichtelijk te maken wat deze unieke eb en vloed van hormonen met je doet tijdens elke fase, vergelijken cycle coaches ze met de seizoenen. Te beginnen met je menstruatie, de winter. Je zult het vast herkennen: je zit vaak laag in je energie, hebt meer behoefte aan rust en wilt je terugtrekken. Het is daarom een fijne periode om even op te laden, zacht te zijn voor jezelf en op zoek te gaan naar warmte en comfort. Ook is deze fase – waarin je overdenkt en observeert – een goed moment om nieuwe intenties te zetten voor de rest van de maand of wat vaker te mediteren.

Wees zacht voor jezelf en lief voor je lichaam

Wat helemaal aansluit bij extra goed voor jezelf zorgen tijdens je menstruatie, is het gebruik van menstruatiecups. Niet alleen milieuvriendelijk in gebruik maar ook nog eens beter voor je lichaam. Ze zijn namelijk hygiënischer dan maandverband en tampons. In plaats van bloed op te nemen, zoals tampons doen, wordt het bloed verzameld in de cup. Hiermee vermijd je droogheid en andere ongemakken. Ook fijn: je kunt de cups tot wel 12 uur dragen en voelt ‘m niet zitten.

intimina menstruatiecups

Overstappen op het gebruik van een menstruatiecup? Het Zweedse bedrijf Intimina ontwikkelt producten die exclusief zijn gewijd aan alle aspecten van de intieme gezondheid van de vrouw. Hun Lily cups zijn gemaakt van medisch siliconen en verkrijgbaar in twee maten: één voor als je nog niet natuurlijk bevallen bent en een lichte menstruatie hebt en één voor als je wel natuurlijk bevallen bent of als je een zwaardere menstruatie hebt. Bij de cups ontvang je een handleiding hoe je de cup het best in kunt brengen

Als de energie weer toeneemt

Na je menstruatie volgt fase waarin je energie weer toeneemt, de lente. Alles gaat je veel makkelijker af. Doordat je vlak voor de ovulatie ook nog een kleine dosis testosteron krijgt, kun je ook meer zelfvertrouwen en daadkracht ervaren. Stem op dit moment af, zeker als je bijvoorbeeld nieuwe dingen moet doen. Ook is dit de fase om de ideeën – die je tijdens je menstruatie al kwamen opborrelen – te zaaien en te brainstormen met anderen.

Van binnen en buiten stralen

De zomer van de cyclus begint na de eisprong. Net als de zon ga jij ook stralen. Want je voelt je niet alleen goed – en hebt een energiepiek – je ziet er ook beter uit. Dit komt door de oestrogeen, die op dat moment op z’n hoogtepunt is. Ook sociaal en communicatief ben je in deze fase op je best. Je bent gefocust en alert. Een goede periode om al jouw ideeën te presenteren aan de buitenwereld.

Tijd om te evalueren

Als het oestrogeen weer zakt, begint de herfst. Het hormoon progesteron neemt het weer wat meer over. In je hoofd ervaar je hierdoor weer rust, in tegenstelling tot oestrogeen die je hersenen juist activeert. Deze fase is een mooi moment om te evalueren. Je ziet helder wat goed werkt en wat je moet loslaten. Hoe dichterbij je weer bij de winter komt – je menstruatie – hoe minder je kunt hebben. Je bent vaak emotioneler. Zorg daarom goed voor jezelf in deze fase, en beweeg mee met je behoeftes.

Herken je eigen ritme

Belangrijk om in gedachten te houden, is dat de fases soms eerder beginnen of langer door kunnen gaan. Net als de seizoenen. Daarbij zijn er ook nog allerlei factoren die je cyclus kunnen verstoren, zoals stress. Bovendien verschilt het van vrouw tot vrouw hoe iemand reageert op de hormoonlevels. Toch kan het meebewegen in deze natuurlijke overgangsfases je enorm helpen. Vooral door te luisteren naar je lichaam en je behoeftes, en zacht en flexibel te zijn voor jezelf, kun je jezelf fysiek en geestelijk ook meer in balans brengen. Bovendien verloopt je cyclus dan ook het meest natuurlijk.

Door anderen gelezen